Nagy nyári whisky invázió
2016. augusztus 26. írta: Barman's Choice

Nagy nyári whisky invázió

 

Nincs megállás,egyre jönnek ! Az elmúlt tíz évben nem tapasztaltam még ennyire sűrű nyarat ahol ennyi új single malt whisky jelent volna meg vagy suttogtak volna ennyi új palackozásról. Elképesztő tempóban és mennyiségben jönnek a whiskyk és a hírek , sajnos ismét csak egy összefoglalásra futja az időmből,energiámból. Pár érdekesebbet igyekeztem kivenni önálló posztnak de igazából akkora csúszásban vagyok velük,hogy a friss jelzőt simán elhagyhatjuk minden nyár elejétől szeptember közepéig tartó bejegyzés kapcsán. Így is marad benne jócskán olyan hír ami hetekkel,hónapokkal előzi meg a hivatalos megjelenéseket,szóval remélhetőleg a blog belsős infók adta biztonságában és előrejelzéseiben, naprakészségben így sem fogtok csalódni. Még egy mondat szolgálati közleményként,aztán belekezdek.Szóval,elnézést ha későn válaszolok egy-egy kommentre vagy üzenetre,nem szétszórtságból teszem.Remélem nem veszi senki sértőnek, de nyugodtan irjatok rám az ismert csatornákon ha elfelejtettem valamire válaszolni,ez most egy nagyon elfoglalt időszak a fesztiválban,turisták milióiban tobzodó Edinburghban...

 

Na, nézzük a whiskyket ! Tényleg nem is tudom hol kezdjem, igyekszem rövidre fogni. Induljunk északról !

 

Az egyik legújabbb és legkisebb malt whisky lepárló, a Thurso városkában székelő Wolfburn Distillery éppen csak bemutatkozott pár hónapja első, már whiskynek nevezhető de értelemszerűen extrém-fiatal palackozásával. Sőt, egy inaugural release nevezetű kiadással még a kollektorokokat is sikerült megőrjíteniük. A Wolfburn az első megjelenése után a napokban bejelentette,hogy érkezik a kisebb ráncfelvarráson átesett vezető malt, a lepárló hivatalos,standard kiadásaként. A whisky gyakorlatilag egyezik a pár hónapja bemutatott verzióval,vagyis bourbon ex-islay malt quarter cask hordókból készült , 46 % alkoholtérfogattal. Az újdonság,hogy a whisky nevet kapott,így a thurso-i single malt Wolfburn Northland néven lesz forgalomban.

Nem marad egyedül a északi kisfarkas , csapódik mellé egy új kiadás is ! A Wolfburn Aurora egy ex-bourbon/first fill sherry hogshead variáció , 80-20 %-os arányban az amerikai hordótípus javára. Ez a sherried Wolfie az alapsor része lesz jó ideig,párban a quarter cask Northlanddel. Az alkoholtérfogata ennek is 46 %-os.

aurora.jpg

 

Haladjunk lefele, a Highland északi lepárlói felé. Az alness-i Dalmore Distillery kapcsán legutóbb a szokásos ripacskodásaik kapcsán már értekeztem mostanában,de a Quintessence után ismét itt egy luxus cucc, egy 35 Year Old verzióval jönnek ki nemsokára. A whisky feltételezem majd valami Gonzalez Byass bodega sherry cucc lesz, de az biztosnak tűnik,hogy 40 %-os abv-vel jelenik meg. Az egyetlen amiért nem kezdek bele a fikázásba,hogy már őrjítő ez a 40 %-os bohóckodásuk,az az,hogy mégis csak egy 35 éves whiskyről beszélünk.Igaz,ennél idősebb maltok is jöttek már ki sokkal komolyabb fokolással,de legyünk ma jóhiszeműek,biztos valahol a raktár mélyén a sarokban fedezte fel Mr.Paterson ezt a csodálatos nedűt,ahogy ott csendben szippantgatták az angyalok és épp az utolsó pillanatban mentette meg a  nagyérdeműnek a tajvani milliárdosoknak...

 

A Tomatin Distillery három újdonsággal is jelentkezett egyszerre pár hete,az edinburghi Whisky Fringe alatt bemutatva a nóvumjait. A három whisky közül az első a Tomatin 2007 Caribbean Rum ami egy 9 éves,teljes idejében rumos hordóban érlelt malt.Nem olyan rossz mint ahogy hangzik,nagyon lágy és édes,tipikus nyári whisky.6600 palackkal jelenik meg. A második a Tomatin 2002 14 Year Old  Cabernet Sauvignon finiselés,a whisky az első kilenc évét amerikai tölgyhordóban tölötte majd átkerült 2011 tavaszán egy cabernet sauvignon barrique hordóba.2436 palackkal jelenik meg. A harmadik újdonság a Tomatin 1995, ez egy vintage jelölt Tomatin,ami 18 év klasszikus amerikai tölgyhordós érlelés után 2013-ban átkerült egy sherry hogshead hordóba.Mindegyik whisky non-chill filtered,no colour  és limited, alkoholtérfogatuk 46 %-os.

 

trio.jpg

 

Új szériát kezd a Tullibardine Distillery ! A blackfordi lepárló Marquess Collection néven indít útjára sorozatot,első palackozásként egy szép cask strenght whiskyvel. A Tullibardine Marquess Collection - The Murray néven jelentkező új, 2016-os palackozás 2004-es vintage desztillálásból származik,56.1 % abv-vel, elég impozánsan hangzik.

themarquesscollection.jpg

tullibardinethemurray.jpg

 

Lazításképpen egy gyors kis színes , még szintén a Highlandről. A Glenturret Distillery kiadta az alapsorának Batch 2 . néven a második adagját, a whiskykről már irtam ITT korábban. Van azonban egy limited edition kiadásuk is, a neve Glenturret Fly' 16 Masters Edition. A whisky 1740 palackban limitált,alkoholtérfogata 44 %-os, a palack pedig egy csinos kis tweed zsákban van ,a sztorija pedig 1905-höz kötődik. A lepárló "talált" egy korabeli fényképet, rajta a főzde akkori 16 fős gárdájával és a főzde igazgatójának kutyájával, egy collie-val akit Fly-nak hívtak.Vicces, ha belegondolunk,hogy a Glenturret pont egy rekorder egerésző macskáról volt eddig nevezetes.

 

fly.png

1905-distillery.jpg

 

 

Zajlik az élet Campbeltownban is ! A Springbank Distillery épp csak bemutatta az új Springbank 21 Year Old Single Cask piac specifikus mini szériát ( pár kiválasztott nyugat-európai ország "saját" single cask variációt kap) ,megjelentették az új Longrow 18 Year Old rum-sherry hordós variációt, bemutattak pár limitált kiadást,megjelent a kistestvér Glengyle Distillery első korjelölt kiadása a Kilkerran 12 Year Old, máris itt a 2016-os Springbank 12 Year Old Cask Strength és a Springbank 18 Year Old. Előbbi ha jól emlékszem már a batch 13 , 70 % sherry és 30 % bourbon hordós, 56.3 % abv , a 18 éves pedig 80%-ban sherry és 20 %-ban bourbon hordós variáció,46% abv.

cs12yo_2016.jpg

 

s18_2016.jpg

 

A Speyside szeszfőzdéi közül a Knockdhu Distillery bemutatta az anCnoc 24 Year Old verziót a brit piacokon is, huszonkét év virgin oka-két év oloroso érlelés után, szép és komplex whisky, a sherry hordó megfelelő egyensúlyba hozta az újhordó adta fűszerességet.Hamarosan érkezik az anCnoc 35 Year Old második kiadása is (41 % abv, 670 palack).

A Glen Moray Distillery bemutatta új,korjelölt válogatását a Glen Moray Elgin Heritage Collection név alatt.Az új whiskyk a Glen Moray 12 Year Old (ex-bourbon) , a Glen Moray 15 Year Old (ex-bourbon és sherry) ami leváltja a régi 16 Year Old palackozást és a Glen Moray 18 Year Old (ex-bourbon).

 

glen-moray-elgin-heritage-collection.jpg

 

 

A legtöbb hír meglepő módon mégis Islay szigetéről érkezik! A tavaly kétszáz éves és azóta tulajdonost váltott Laphroaig Distillery hamarosan bemutatja a Laphroaig 25 Year Old új kiadását.Az Oloroso sherry cask és american oak érlelt negyedévszázados Laffie ezúttal az ismert 40 % abv helyett felettéb ígéretes cask strength verzióban, 53.5 % abv-vel jelenik meg. Jön még tőlük egy speciális Laphroaig 30 Year Old double matured ex-bourbon palackozás is, a hírek szerint pontosan ugyanazzal az alkoholtérfogattal mint a 25 éves.

 

laphroaig-25-30-year-old.jpg

 

A farm lepárló Kilchoman Distillery készül megjelentetni a Kilchoman Machir Bay Cask Strength variációt.

A Bowmore Distillery a pár évvel ezelőtt kapott lendületéből csipetnyit veszítve ugyan (Tempest batch széria, Devil's Cask minisorozat, Mizunara Oak luxuskiadás,Small Batch és travel retail verziók) a jelek szerint új sorozatba kezd. A Bowmore Vault Edition ( a pontos leírást alább a címketerven láthatjátok, a név utalás a világhíres Vault No.1 néven ismert, a tengerszint alatti magasságon elhelyezkedő raktárépületükre) a címke szerint First Release és még nevet is kapott,Atlantic Sea Salt , utalva feltételezem a whisky karakterére és arra,hogy várhatunk még a Vaultból ebben a sorozatban maltokat. Az alkoholtérfogat 51.5 % -ról szól, ez már a Tempestnél bejött first fill bourbon hordóval, szóval ha az új Vault Edition First Release ára nem száll el, akkor igen szép új Bowmore érkezhet egy legendás helyszínről !

 

bowmore-vault-edition.jpg

 

A Bruichladdich Distillery ismét jelentkezik a Bruichladich Micro-Provenance szériával. Ezúttal egy hármas csomagban (3 x 20 cl) kapunk egy kis terroirt. A LaddieMP4 néven futtatott három új single cask csapat tagjai a Bruichladdich Micro Provenance 2005/Cask #1062 bourbon hordós, a Bruichladdich Micro Provenance 2006/Cask #361 Syrah boros hordós, a Bruichladdich Micro Provenance 2008/Cask #16-062 Sherry hordós érlelés.Az alkoholtérfogat 58-59 % abv körüli lesz,nagyjából 860 szett kerül piacra belőlük.

 

bruichladdich-laddiemp4-micro-provenance.jpg

 

Nagyjából ezek a legfontosabb single malt hírek mostanság, a független - IB - kiadásokra már tényleg nem jut energia,megjegyzem azért a Gordon & MacPhail készül egy komoly trióval , benne Port Ellen 35 éves, Brora 33 éves, Rosebank 25 éves palackozással.Nagyon sok privát palackozás is megjelent, benne egy 23 éves Lagavulin,ami ugyan OB kiadás de szinte bizonyosan nem lesz elérhető csak kollektoroknak (a whisky egy tajvani úriember válogatása a Diageo Prestige commercionalistaion programme keretein belül,ahol megfelelő összegért a Diageo akármelyik-értsd aktív vagy bezárt-lepárlójából választhatsz egy single cask-ot és azt a hivatalos dizájnnal, egy kis saját elképzeléssel lepalackozzák neked. Az említett Lagavulin egy european oak sherry butt (cask #5745) 55.7 % abv-vel,420 palacknyi mennyiségben, abszolút gyűjtők figyelmébe !!).A Lagavulin kihoz majd nemsokára egy 25 éves OB kiadást,7-800 fontos áron, a "közönségesebb" gyűjtőknek szánva.

A blendek világából megemlíthetnénk a Douglas Laing Remarkable Malts nevű szériáját,ahol a regionális verziók szinte mind már rendelkeznek cask strength variációval is,de közülük is a legaktívabb Big Peat aki egyre-másra jelenik meg ilyen-olyan limitált kiadással és vices címkézéssel,legutóbb épp egy Big Peat Edinburgh Edition nevű (48 % abv 180 palacknyi mennyiség) blended malttal.

bpe.jpg

 

Beszélhetnénk az Adelphi skót-japán hibridjéről, amelyik az The Glover 14 és The Glover 22 után egy The Glover 18 nevű kiadással jelentkezik. A számok a hibrid legfiatalabb whiskyjét takarják, a tartalom amúgy Longmorn és Glen Garioch skót részről,Hanyu japán oldalról. A Glover 18 amúgy 1448 palackkal jelenik meg, 48.6 %-os alkohollal és igazán befektetésre ajánlott,hiszen korábbi társai elég hamar elfogytak még úgy is, hogy egy elég ritka kategóriát képviselnek.De inkább beszéljünk a japán-skót furcsaság helyett klasszikusabb,csak skót blendekről,már amennyiben (a tényen,hogy skót whisky csak skót whisky lehet) a Compass Box blendjeit klasszikusnak lehet nevezni. A saját akaratán kívül renegáttá vált,kiváló és magas minőségű,gyönyörű palackozásairól ismert Compass Box ismét egy nagy középső ujjat mutat a skót whisky világ intézményesült irányának, konkrétan az SWA-nak (akik amúgy tényleg csak az aktuális szabályokat tartják be, de természetesen erősen védve az alapító-tagjaik érdekeit és gátolva egy egészséges transzparenciát is). A Compass Box Spice Tree Extravaganza nevű blend egy emlékpalackozás tulajdonképpen, a tíz éve kitiltott ereeti Spice Tree emlékére. Akkor a Compass Box whiskymaker -tulajdonosa, a kreátor John Glaser extra tölgydongákat tett a hordókba amikben a Spice Tree érlelődött de ezt az SWA szabályellenesnek ítélte és visszavonatta az összes kiadott palackozást. A CB újrakreálta a Spice Tree-t, igaz azóta újból összeakadtak az SWA-val,legutóbb tavaly amikor a This Is Not A Luxury Whisky és a Flaming Heart Anniversary kiadása kapcsán korrektül megosztották a pontos összetevők adatait a nyilvánossággal. Az SWA szerint ez is szabályellenes ezért az összes marketing anyagot visszavonatta és ilyen irányú kommunikációt megtiltotta a Compass Boxnak.Itt azért ellvashatjátok a pontos adatokat. Azóta a Compass Box egy transzparencia kampányba kezdett,aminek ereménye lett a Compass Box Enlightenment nagyszerű blende whisky és ami törekvés mellé többen is felsorakoztak,például a Bruichladdich. Most az Extravaganza kapcsán annyit tudunk,hogy a whisky több sherry hordós összetevőt és korosabb whiskyket tartalmaz. De az igazán nagy "fuck you" a gyöpös iparági szereplők felé a Compass Box 3 Year Old Deluxe nevű blended malt, amiről leszarva a szabályokat, a transzparencia jegyében azért megtalálta a CB a módját,hogy privát úton kiszivárogtassa a whisky szcéna híradói felé,hogy a 3 Year Old Deluxe 1 %-ban három éves Clynelish -90 %-ban koros Clynelish és 9 %-ban tőzegelt Talisker maltokból áll.Misszió teljesítve:)

 

compass-box-spice-tree-extravaganza-3-years-old-deluxe.jpg

 

 

 Ez lett volna röpke két-három hét termése . Mire feldolgozzuk a híreket, a palackozások fizikai valójukban is elérhetőek lesznek és máris benne leszünk az őszben,újabb újdonságokkal,jön majd a legendás Diageo Special Release éves adagja,új Scapa és Glenmorangie meg megannyi más és jönnek a whisky show rendezvények szerte a világban. Köztük hatodik alkalommal az idén két naposra nőtt Budapest Whisky Show október végén !

 

Addig is slainthe mhath , olvassatok magyar whisky blogot és igyatok skót single maltokat !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása