Vamos a la playa - Új Bowmore travel retail palackozások
2014. március 14. írta: Barman's Choice

Vamos a la playa - Új Bowmore travel retail palackozások

Tegnap aggódtam kicsit a Kilchoman első travel retail megjelenése kapcsán , ma , amikor szintén Islay szigetéről jön a hír és szintén a TR palackozásokról szól , kevésbé . Nem, mert a ma szóban forgó lepárló régi motoros a kérdésben , ráadásul mostanában sokkal jobb whiskyket kreálnak mint mondjuk pár évtizeddel ezelőtt . A Bowmore Distillery lecseréli travel retail portfóliójának egy részét .

Szinte biztos vagyok benne, hogy sokaknak az eddigi tapasztalataik a Bowmore kapcsán az Enigma,Mariner, Surf nevű palackozásokhoz kapcsolódnak. Ezek a whiskyk voltak a zászlóshajói az elmúlt években a Bowmore TR csapatának. Később csatlakozott hozzájuk a Cask Strength amit két éve leváltott a 100 Degrees Proof ,az oloroso érlelt Springtide korjelölés nélküli palackozás , egy 17 éves Bowmore és egy Vintage 1983 . Utóbbi azóta helyet cserélt a Vintage 1984 kiadással és valószínüleg ez a palackozás a jövőben is cserélődni fog, mindig egy-egy évvel későbbi lepárlásból . Megjegyzem , a Vintage a sor egyik legdrágább palackja , de a rossznyelvek szerint így legalább a Bowmore legendásan borzasztó, 80-as évekbeli whiskyjei gazdaságosan tűnnek el a whisky történelemből.

Az mellett , hogy ebben a posztban most Islay legidősebb lepárlójának travel retail soráról értekezünk , meg kell említenünk , hogy a 2010-es években a Bowmore vitathatatlanul visszatért régi renoméjához , amin már csak az hagy apró , sötét foltot , hogy - meglepő infó,de tény - a Bowmore rendelkezik az egyik legszélesebb alapsorral . Talán a minőségi rehabilitációt összeköthették volna egy kis portfólió szűkítéssel is . Érdekesség még , hogy a Bowmore az elsők közt vállalta fel a modern marketinget , egyszerre futtatta korjelölt és no-age-statement palackozásait . Jeleskedik az aukciós piacokon is, ott van a világ legdrágább whiskyjeinek elitjében és elképesztő mennyiségben bukkan fel a független palackozások közt . Vagyis a Bowmore az egyik legkomolyabb szereplője a skót whiskyiparnak . Mindenhol ott van , eredményeket hoz , ismert és elismert kezdők és profik számára . Igazi jolly joker . Én személy szerint jobban örülnék annak, ha a Bowmore kevesebb, de jobb cuccokkal jönne ki , de amíg nem én uralom a világ skót single malt készletének 99%-át , addig csak élvezzétek ki a márka széles elérhetőségét...

Nos, Bowmore travel retail . Sosem kedveltem a Surf, Mariner , Enigma triót ezért örömmel tudatom , hogy a hírek szerint ezek egy része eltűnik a polcokról . Helyükre lépnek nem kevésbé ostoba elnevezésű maltok , mint Gold Reef ,White Sands , Black Rock . Arany Zátony, Fehérhomokos part , Fekete Szikla. Hát, ez nagyon gáz szerintem , de meglepődni már nem tudok . Mintha a Bowmore a stílusához legkevésbé passzoló neveket direkt választaná . Mint valami olcsó,hatásvadász , szánalmas párlatkollekció . Amennyiben ezekről a nevekről bárkinek is alkohol jut eszébe . Na jó , azért mert Islay egy sziget , meg ott a tenger és a tengerpart ,belefér , de szerintem nagyon gyenge megoldás . Reméljük a whiskyk ennél jobbak ! Lássuk,róluk mit tudunk .

Bowmore Black Rock  40 %

Ez egy sherry hordóban érlelt Bowmore , a lehető legalacsonyabb alkoholtartalommal amit a szabályozás enged. Tipikus travel retail belépő malt . A megjelenése hajaz a Tempest kék címkéire , de a hordó miatt valami teljesen másra számítsunk . Színében mély borostyán ,illatában a meleg kakaóbab,tőzeg ,a füst átitatta mazsola , bors és égett narancs bukkan fel . Ízben a klasszikus sherrys beköszönés után édeskés ,feketeribizlis , karamellás élmény egy kis fahéjas csípősséggel . A lecsengésében tőzeg és só dominál .

 

blackrock

 

 

Bowmore Gold Reef  43 %

Ez elsőtöltésű ( first fill ) bourbon hordós érlelés ,egy kicsit egészségesebb alkholfokkal . A szín világos arany , az illatban pedig vanília, kókusztej, finom sült őszibarack, narancs és citrom. Az ízlelésnél savanykás tőzeg, ananász, lédús mangó és kivi, tengeri só és olívaolaj kombóval meghintve .A lecsengés hosszú, mézes, zamatos.

 

gold_reef

 

 

Bowmore White Sands 17 Year Old  43 %

Nem nehéz kitalálni , hogy a White Sands foglalja majd el az eddig simán 17 Year Old néven futó palackozás helyét . Ha jók az infóim , ez ugyanaz a whisky , csak átcsomagolva . A 17 éves Bowmore felfelé lógott ki az eddigi csapatból , egy frankó Bowmore volt mindig is . Most kitették a partra ,pardon, a fehér homokos fövenyre ,nézzük mi lett belőle . Bourbon érlelt whisky , megjelenése óarany. Rögtön bekúszik az orrunkba egy lágy tőzegfüst, gazdag melasz,karamella, érett egzotikus gyümölcsök illata. Íze tejszínes karamella és malátás édesség, valamint egy finom,melengető füst közt mozog . Kellemes ,klasszikus lecsengés .

 

white_sands

 

Ahogy a White Sands a korábbi 17 éves helyére pályázik , úgy a pletykák szerint a Black Rock és a Gold Reef lecseréli a 12 éves Enigmát és a 15 éves Marinert . Szó van még arról is , hogy búcsúzik a 100 Degrees Proof , de mivel az új triumvirátusban nincsen hordóerősségű whisky , ezért ennek megerősítését még várjuk a Bowmore Distillery-től.

Addig meg , vamos a la playa ,gyerünk a beachre , ragadjunk nyakon egy hülye nevű Bowmoret , nézzük vannak e még szörfösök vagy tengerészek a vizen , vagy felbukkan e a Tengeri Sárkány , aztán alkonyattól pirkadatig , a sötétség elmúltával talán megfejtjük a rejtvényt . Hol mutat szebben egy palack Bowmore : egy fekete sziklán , a fehér homokban vagy az arany zátonyon ?

Én inkább megnézem , maradt e valami az ördög hordójának alján...

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2014.03.14. 15:33:18

Nem tűnnek ezek annyira rossznak. :)
süti beállítások módosítása