A tölgyfa üzenete – The Balvenie D.C.S.Compendium Chapter 2
2016. november 17. írta: Barman's Choice

A tölgyfa üzenete – The Balvenie D.C.S.Compendium Chapter 2

 

 

Sikeresen lezajlott a hatodik Budapest Whisky Show, a rendezvény hozta az évek alatt megszokott, jól szervezett rendszerét, és ismét egy pazar helyen találkozott a téma iránt érdeklődő közeg. Az idén két naposra bővült esemény szépen elosztotta a még így is nagyszámú érdeklődőt. Volt tér és idő kóstolni, beszélgetni.

Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek!

Hosszú gondolkodás után úgy döntöttem, hogy egyéb más véleményem, meglátásom vagy hozzáfűznivalóm nem publikálom. Ennek az okai mögött semmiféle feszültséget nem kell sejteni, csupán arról van szó, hogy szakmainak nevezhető véleményt úgy nem lehet alkotni, ha az ember nem ismer minden részletet. Privát véleményem pedig azért is privát, hogy ne menjek bele félreértésekbe, mert az  nem segít semmit.

 

Maradjun inkább a skót single maltoknál!

Egyszerűen már lehetetlen követni az új palackozásokat. Sokszor leírtam ezt a mondatot az elmúlt bő fél évben. Semmi sem változott. Lassan már kellemetlenné válik az a tempó, amit a lepárlók, független palackozók diktálnak. Ömlik ránk a whisky. És volt idő amikor ennek örültünk volna, manapság azonban sokkal inkább tűnik úgy, mintha valaminek a kaotikus végét élnénk.

A rengeteg nézőpont rengeteg időt is vesz el. Ezért önkényesen úgy döntöttem, hogy nem megyek bele magyarázatokba, vagy háttér dolgok megosztásába. Maradjunk szikáran a tényeknél, mik az újdonságok az ősszel. Ha hivatalos hazai forrás esetleg nem is biztosítja többségüket, biztos vagyok benne, hogy sokat érdemes és sokat meg is fogtok tudni kóstolni belőlük.

 

                       dcs-chapter2

 

Kezdjük egy életműként is értelmezhető sorozat második részével. A D.C.S Compendium a Balvenie Distillery malt masterének, David C. Stewartnak ajánlott különleges single cask széria. A névadó tevékeny részvételével kiválagotatott, egyedi Balvenie palackozások egy több mint fél évszázados szakmai út megkoronázásaként értelmezhető munka. A sorozat öt éves futammal számol, évente egy adagot megjelentetve. Minden adag öt Balvenie maltot tartalmaz. A szériák egy-egy témára épülnek, amelyek lefedi azt, amit a Balvenie és David Stewart képvisel a skót maláta whisky szegmensben. Az első fejezetben a “Distillery Style” jelző alatt a manapság eltűnőben lévő jellegzetességeket, a Ház stílusát mutatták be öt évtized egy-egy évjáratából választva hordót. Most a második részben ‘The Influence of Oak’ mottó alatt a malt master a Balvenie legfontosabb hordótípusait mutatja be. Rajtuk keresztül megérthetjük az iparág lényegi üzenetét, vagyis a tölgyfa szerepét a párlat végső aromáinak kialakításában.

Az öt whisky és hordóik:

Balvenie 1972  43 years old, Cask 13134, a European oak oloroso Sherry butt, filled 31 October 1972, 52.4% abv, £15,000

 

                                       dcs2-1972

 

 

Balvenie 1990  25 years old, Cask 2790, a European oak oloroso Sherry butt, filled 3 October 1990, 59.6% abv, £1,100

 

                                        dcs2-1990

 

 

 

Balvenie 1990  26 years old, Cask 7359, a first-fill American oak Bourbon barrel, filled 1 May 1990, 52.9% abv, £1,100

 

                                         dcs2-1990firstfill

 

 

Balvenie 1997   19 years old, Cask 7951, a European oak Port puncheon, filled 6 August 1997, 61.8% abv, £800

 

                                         dcs2-1997

 

 

Balvenie 2001  15 years old, Cask 9328, a European oak Pedro Ximénez Sherry butt, filled 25 April 2001, 62.3% abv, £700

 

                                           dcs2-2001

 

 

Az italok szettben megvásárolva £20.000-ért is megvásárolhatóak. A D.C.S.Compendium sorozat maradék három adagjának témái a ‘Secrets of the Stock Model’,  ‘Expecting the Unexpected’ és ‘Malt Master’s Indulgence’ mottók alatt jelennek majd meg.

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása