A Káosz és a Rend – Highland Park Fire Edition
2016. november 17. írta: Barman's Choice

A Káosz és a Rend – Highland Park Fire Edition

 

Megérkezett, ahogy vártuk. Orkney vezető lepárlója, a Highland Park Distillery megjelentette az ICE Edition párját, a meglepő módon FIRE Edition névre hallgató single maltot.

Mondhatnánk, a szokásos, semmi meglepő, egy újabb HP sorozat, a jól ismert sztorizással, furcsa csomagolással, és túl magas árazással. És igazunk is van! Egyetlen dolog kivételével a Highland Park FIRE Edition valóban megfelel a fenti felsorolásnak. Az idén bemutatott Highland Park ICE Edition egy 17 éves verzió volt, az új kiadás, a Fire Edition pedig 15 éves, teljes idejében refill port cask érlelésként töltötte. Ez az első, hogy a Highland Park hivatalos palackozásként portói érlelést ad ki, sőt, teljes idős portói érlelésként még akár kuriózum is lehetne. Talán ez lesz az egyetlen oka, hogy esetleg gyűjteménybe illesszük, egy befektetés jövőbeni sikerére számítva. Mert sem az ára, ami 190 font körüli, sem a kiadott mennyisége, ami 28 000 palackot jelent, nem egészen az ami klasszikus esetben befektetésre késztet. De mivel egy Highland Park sorozatról van szó, ki tudja mi lesz a vége. A jelenlegi tények nem nagyon szólnak a legutóbbi HP sorozatok mellett invesztíció tekintetében, hiszen a Valhalla széria tagjai nagyjából beálltak egy jó ideje már 350 font körüli árra, ami ugyan így is közel a duplája a megjelenési árnak egyes palackozások esetében, de elég hosszú idő lesz amíg igazán komolyan tud valaki majd szakítani ezeken az orcadian  dekantereken. De vajon tényleg elintézük ennyivel, hogy a whisky történetének egyik legdinamikusabb, főleg marketing vezette időszakát éljük, amiben minden palackozás csak a profitot szolgálja, egyre furcsább csomagolásban? Nézzünk csak egy kicsit mélyebbre. A Highland Park kapcsán egészen mélyre. A Tűzbirodalom földalatti királyságának mélységéig.

 Természetesen a FIRE Edition mellé is megkapjuk a szokásos mitológiai sztorit. A történet ezúttal arról szól, hogy a whisky inspirációját a Surtr nevű gonosz tűzisten vezette akció adta. Surtr a Tűz Birodalmának vezetőjeként egy nap úgy határozott, hogy elpusztítja Asgardot, az Istenek – Odin, Thor, Loki, Freya – otthonát. Ezt az apokaliptikus csatát a viking mitológia úgy emlegeti, hogy Ragnarök, az Istenek és a Föld pusztulása és egyben újjászületése.

Valójában nagyon is érdemes odafigyelni a skandináv mitológiára, ugyanis ha elvonatkoztatunk az óriások, meg ilyen-olyan teremtmények mesebeli figuráitól, nagyon pontosan kirajzolódik előttünk az a természettudományi jelenség, amit a tudósok a földi élet létrejöttének neveznek. És bár időrendileg a mai álláspont szerint a jégkorszak sokkal később jött el, de ebben a sztoriban nagyon is ott van az ős-jégkorszak is. A Surtr vezette tűz birodalomban nem nehéz felismerni a vulkánokat, azok tüzes kitörésében a legendákban fennmaradt “hatalmas, tüzes kardot amely a föld mélyéről, a tűz birodalmából tör elő, és forróbb mint a Nap”. Az Istenek birodalma maga a földi élet, vagy ha úgy tetszik, a felszín. A Ragnarök a skandináv sagák szerint az a ciklikusan megismétlődő folyamat, ami pusztít és egyben életet ad. Emlékezzünk csak, jégkorszak-tűz az ősidőkben, majd később már emberekkel, a jégkorszak és felmelegedés folyamata. Bizony, felismerhető az a ciklikusság amiről a mitológia beszél. Újabb utalás a folyamatok ismétlődésére az ICE palackozásról már megismert szimbólum, a saját farkába harapó kígyó, ami értelemszerűen egy kört formáz, ami meg elég egyértelmű ismétlődést jelenet. A Ragnarökben az az egyedülálló, hogy az istenek próféciák útján előre tudják, mi fog történni, mikor és ki öl meg kit, még azt is tudják, hogy nem áll hatalmukban megakadályozni az eseményt, de így is bátran és merészen állnak a sors elébe. Tudósok szerint mindez azt jelképezi, hogy a rendezett világ végül alulmarad a káosz és entrópia elkerülhetetlen erőivel (az óriásokkal) szemben. Vagyis ha kellő ismereteink vannak, akkor nem nehéz beazonosítani azt a hektikus geológiai és természettudományi folyamatot, ami a mai világ felszínét és időjárását, egyben az élet lehetőségét kialakította. Innen megközelítve a kérdést, nagyon úgy néz ki, a sokat emlegetett globális felmelegedés vagy a ki tudja milyen természeti katasztrófákat jelentő jóslatoknak igenis meg vannak a korai, tényekkel alátámasztható eredetei. Az egész skandináv teremtéstörténet gyakorlatilag egy elkerülhetetlen, hatalmas folyamatot ír le, isteni szereplőkkel helyettesítve mai, ateista szemléletű világunk (vagy épp tudásunk adta józanságunk) tényeit. A vulkán és kitörése Surtr és a Tűz Birodalma, az eljegesedés a Niflheim nevű királyság, a jégtakaró maradéka Ymir, aki abból a Ragnarök utáni kiteljesedésből született amiről tulajdonképpen a Highland Park FIRE Edition szól. Az elpusztult világ hamuin új forma éled. A fagyott jégtakarót megolvasztó tűzkitörés utáni, visszamaradt jégcsúcsok azok, amiket az óskandináv legendák Ymirként azonosítottak. És Ymir volt az, akinek a születése adta a Highland Park ICE Edition inspirációját.

Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a skandináv mitológia egyik alaptézise az, hogy aki csatában hal meg, az a Valhallába jut, és a Tűz Birodalmának és Asgardnak a csatájában bizony az Istenek is meghalnak, akkor -ahogy a Ragnarök leírása kapcsán a tudósok emlegetik a káosz győzedelmét a rendezett világ felett, majd az ebből a káoszból született új elrendezést- felismerhetjük a Highland Park szériák szép lassan egy egészbe álló lényegét. Kezdve a Valhalla sorozat isteneitől, az ICE és Fire Edition palackozásain át a már egészen “emberi” viking harcosok ezen mitológiára épülő heroikus létfelfogását szimbolizáló Warriors Series maltjain keresztül a konkrét, történelmileg alátámasztott Magnus saga csodás palackozásaig.

Mindezen gondolkodásra késztető dolgokon túl, maradjunk a whiskynél mégis. Ahogy említettem, az ital 15 éves, 100%-ban refill port cask érlelés, megjelent 28 000 palacknyi mennyiségben, 45.2 % abv-vel. A kirkwalli koncepció, ha elvonatkoztatunk az egészen komoly figyelmet érdemlő káosz és rend uralta gondolatoktól, viszonylag egyszerű. 15-17 éves Highland Parkok jelennek meg az elmúlt évek sorozataiban. A travel retail szegmensben a populáris, alacsony alkoholfokkal kiadott, viszonylag fiatal maltok vannak jelen, amik az adott széria végére mind árban, mind ritkaságukban egyre magasabbra törnek. A sokat kritizált árazás jogos, azt hiszem, de ezzel ma már semmit se tudunk kezdeni és csak megszokásból fanyalgunk rajta. A FIRE Edition viszont most hoz valamit, ami eddig nem volt. Egy teljes idős portói érlelést Orkneyról, ami még akkor is érdekessé tenné a palackozást, ha nem illeszkedne bele az Edrington marketingtervjébe, hanem egy sima üvegben a kezedbe nyomnák, hogy tessék,ilyet még biztosan nem ittál. Helyette most kapsz egy bársonyvörös dekantert, egy fekete fa keretben, az ICE kapcsán megismert dizájnelemekkel díszítve.

 

                                 fire

 

Ha valaki esetleg majd az óskandináv teremtéstörténet sagáin keresztül, viking legendákba burkoltan akarja elmagyarázni a világ teremtését és elrendezését a leendő unokáinak, annak nagyon kell kapkodnia magát, hogy időben összeszedje az eddig megjelent Highland Park mitikus palackozásokat. Az idő halad, és csak idő kérdése, hogy jöjjön egy új Ragnarök.

Addig meg még jó lenne élvezni is valamit ebből az életből. Mondjuk egy fasza Highland Park single maltot, jó árért. Az isteni lenne.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása