Téli whisky termés - Új single maltok az év végére
2016. december 11. írta: Barman's Choice

Téli whisky termés - Új single maltok az év végére

 

Decemberben már illik téli összefoglalót írni, gondolom. Annál is inkább, mert az elmúlt hetekben ismét annyi új single malt jelent meg, amik ugyan megérnének külön-külön is posztokat, de ez idén nagyon nem megy. Jövőre azért igyekszem majd visszatérni a régi, naprakész blogoláshoz az újdonságok tekintetében, de addig is, nézzük a késő őszi-kora téli termést.

 

A Knockdhu Distillery single maltja, az anCnoc pár éve kezdett bele a peat-projektbe és jelentetett meg azóta különböző ppm tartalommal tőzegelt,fiatal whiskyket. A kezdő hármas a Rutter, Flaughter, Tushkar volt,őket követte a Peatlands, majd a Cutter,  a Rascan, és a Barrow. Ezek mind limitált kiadásként jelentek meg,hol a duty free üzletek polcain, hol a skandináv piacokra szánva, hol pedig globális elérhetőséggel. Ősz végén már megjelent az új tag, az anCnoc Stack . A stack a tőzeghez kapcsolódó eszközök nevét viselő sorozatban abból a szempontból kilóg a sorból, hogy nem egy eszközről van szó. A stack az tulajdonképpen a halomba hordott, kivágott tőzegtéglákat jelenti. Kvázi ez a szénaboglya Islay szigetén. A whisky kicsivel több mint tíz évet töltött ex-bourbon hordóban, fenoltartalma 20 ppm,hatezer palackban limitált kiadás, palackozva 46 % abv-vel. Már a Stack megjelenésekor felmerült bennem, hogy lassan az összes eszköz és minden, direktben a tőzeg kitermeléséhez kapcsolódó szó elfogy, mi lesz majd akkor a Peaty Collection sorsa? Az anCnoc marketingesei azonban igen kreatívak, és még mielőtt a Stack kiteljesedhetett volna, máris ránk küldtek egy új, tőzegelt maltot a Knockdhu istállóból. A legújabb cucc az anCnoc Rúdhan. A whiskyről sokat nem tudni, azon kívül, hogy travel retailben kezd, 46 5 abv-vel jelenik meg. Ez is, mint társai, korjelölés nélküli, de se a hordóról, se a fenolmértékről nincs még megerősített info. A név, rúdhan (ejtsd:rúan) a tőzeg kitermelés befejező fázisát jelenti, amikor a stackba hordott tőzegtéglák pár hét száradás után beszállításra kerülnek.

 

                                            rudhan

Sokkal izgalmasabbnak tűnik az anCnoc másik újdonsága! A  anCnoc 35 Year Old Second Edition kisebb változásokkal követi a pár éve megjelent első, nagyon szépre sikeredett verziót. A változások érintik a hordókat, hiszen az első, bourbon-sherry kombó után az új 35 éves már csak ex-bourbon érlelést kapott, csökkent az alkoholfok is, 44.3 %-os volt az első, a mostani már csak 41 %-os, és a kiadott mennyiség is közel a felére csökkent, 1495 palackról 670 palackra. A megjelenése fehér, tovább erősítve a Peaty Collection fekete elkülönülését. A whisky non-chill és színezékmentes.

 

                                                 ancnoc-35-year-old-2nd-release

 

 Szintén második alkalommal jelenik meg egy másik 35 éves malt, az Old Pulteney 35 Year Old. A robusztus megjelenéshez a whisky bourbon és sherry kombináció, 42.5 % abv-vel jelenik meg, 1254 palacknyi mennyiségben. Az első megjelenéshez képest apróbb változás a palackon a színek élénkebb árnyalatai.

 

                                                  old_pulteney_35_year_old_2nd_release

 

 

Maradjunk a nagyidős maltoknál, hiszen a Speyside legkisebb lepárlója, a Gordon & MacPhail birtokolta Benromach is kiadott egy nagyágyút. A Benromach idén igen aktív volt a koros, vintage maltok tekintetében. Év elején bemutattak egy Benromach 35 Year Old kiadást, majd nyáron jött egy  Benromach 41 yo 1974 (49,1%, sherry butt #1583, 452 palack). Az új butella egy UK exkluzív kiadás, mindössze 53 palacknyi mennyiségben a Benromach Heritage 1973 42 year old. A whisky 48.1 % abv-vel jelenik meg, refill american hogshead érlelés, megjelenésében hozza a korábban megismert dizájnt.

 

                                                 benromach-1973

 

Duplázik a jelek szerint a Bacardi-Dewar’s and Sons is, igaz, más formában. A hírek szerint maradnak a jól bevált párhuzamos megjelenéseknél, ugyanis a 2014-es szokatlan portólió bővítés után az anyacég két márkájánál is várható új megjelenés. Méghozzá hasonló adatokkal! Az Aberfeldy Double Cask 20 year old és a Craigellachie Double Cask 21 year old hamarosan a polcokon! Az Aberfeldy egy 51.9 % abv-vel kiadott, mindössze 120 palacknyi mennyiségű, bourbon érlelt és sauternes hordóban finiselt whisky.

 

                                              dc21

                                                     dc21-back

 

A komoly gyűjtők is jobb ha készülnek, mert érkezik nemsokára a Macallan 1991 Fine & Rare Vintage egy 25 éves whisky, 49.1 % abv-vel, amerikai tölgy sherry seasoned puncheon hordóból.

Évek óta rendszeresen felröppent a hír a Deanston Distillery háza tájáról egy organikus whisky újdonságról, most végre meg is jelent. A Deanston 15 Year Old Organic a Distell cég többi maltjához hasonlóan 46.3 % abv-vel jelent meg.

                                                          deanston-15org

 

A 2016-ban elég aktív Springbank Distillery ezúttal a tripla lepárlásal készülő maltjának, a Hazelbrnnek bővítette a kínálatát. A Hazelburn 9 Year Old Barolo Cask nevéből ugyan kikerült a hordót szállító borosgazda neve, de maga a hordó tudomásom szerint ugyanaz, amit korábban a Springbank Gaja Barolo kiadáshoz használtak. Az új Hazelburn hat év bourbon hordó után három év barolo érlelést kapott, megjelent 10 800 palacknyi mennyiségben, igen szép, 57.9 %-os abv-vel.

 

                                                    h9-b

 

Rég hallottunk már a Tamdhu Distillery felől, akik több mint öt éve kerültek az Ian Macleod csoport birtokába. Az új tulaj nem késlekedett anno, rögtön frissítette a márkát és kiadott előbb egy 10 éves verziót, majd elkezdte a hordóerősségű szériáját is. Azóta viszont csend. Most megjelent a Tamdhu Batch Strength 002. nevű malt. A második adagnyi cask strength Tamdhu teljes egészében sherry hordós érlelés, non chill és színezékmentes, 58.5 % abv-vel, korjelölés nélkül. Az új kiadás annyiban változott az elhanyagolható 0.03 % abv csökkenés mellett, hogy bár a fehér doboz maradt, a palackon a címke feketére változott.

 

                                                   tamdhu-batch2

 

Maradjunk még a Tamdhunál, hiszen itt egy másik újdonság tőlük! A Tamdhu 12 Year Old egy amerikai és európai tölgyhordós, sherry érlelés, exkluzív megjelenéssel a Marks @ Spencer nevű üzlethálózatnak. Nem hangzik rosszul ez se, de azt hiszem a korábbi, 10 éves first fill sherry érlelt egyedi kiadásukat nem éri fel.

                                                 12-ms

 

Az Ian Macleod másik főzdéje, a neves Glengoyne Distillery a szokásos, karácsonyi időszakban kortárs festménybe öltöztetett, 10 éves maltjának alkalmi megjelenése mellett idén kihozta az egyik legizgalmasabb variációját ismét.Ez a Glengoyne Teapot Dram Batch 5., az ötödik alkalommal kiadott, first fill sherry érlelt, 3138 palacknyi mennyiségben limitált, 59.3% abv-vel fokolt legendás whisky.

 

                                                teapot5

 

 

A poszt kétségtelenül legfontosabb híre az Arran Distillery új palackozása. A lepárló 21. évfordulójára kiadott, Arran 21th Anniversary nevet viselő whisky ugyan nem 21 éves, de a lepárló első három aktív évében desztillált, majd ex-sherry hordóba került maltjaiból tartalmaz whiskyket. A sok furcsa megjelenésű Arran malt stílusa mellett ez apalackozás sokkal elegánsabb dizájnt kapott. 5988 dekanternyi limitáció, 52.8 %  abv-vel.

 

 

                                            a21

                                                  arran21tha

 

Szintén a hetekben jelent meg a lepárló online közösségének szánt klub kiadás, az Arran White Stag 2. Az idei palackozás egyik érdekessége, hogy a tasting panel tagjai közt egy magyar whisky rajongó is szerepelt, aki hamarosan egy önálló bejegyzésben is beszámol, hogyan is zajlott a kiválasztása az elmúlt évek egyik legkeresettebb, legjobb eredményeket hozó befektetéseként megismert malt whiskynek.

 

                                           arran_whitestag_2016

 

 

A független palackozók közül a Wemyss Malts új adagja egy 12 darabos single cask sor, az alábbi whiskykkel:

  • “Hickory Molasses Glaze” – Bunnahabhain 2001
  • “Pear Crème” – Auchentoshan 1998
  • “Ginger Glazed Gammon”  – Mortlach 1998
  • “Blossom Nectar”  – Glenrothes 1997 (50,8%)
  • “Pomme Piquante” – Clynelish 1995
  • “Oak for All Seasons” – Braes of Glenlivet 1994
  • “Persian Anise” – Longmorn 1992
  • “Frangipane Canapé” – Bladnoch 1990
  • “Haven Trail” – Bunnahabhain 1990
  • “Barbecue Mango Salsa” – Bowmore 1989
  • “Cream of The Crop” – Glen Garioch 1989
  • “Frosted Molasses Tart” – Invergordon 1988

Egyik vonzóbb, mint a másik!

A Douglas Laing folytatja a blended maltjainak fejlesztését, megjelent a Big Peat Christmas Edition új kiadása, egy 21 és egy 40 éves Timorous Beastie, a Yula 21 Year Old.

A Compass Box újdonsága pedig egy privát palackozás Rivals néven.

 

Ezen kívül még pár újdonság jött ki az elmúlt időszakban, de most hirtelen ezek jutottak eszembe. Ahogy ígértem, jövőre sokkal rendezettebb formában jelentkezek majd az aktualitásokkal, addig is már most kellemes karácsonyt mindenkinek, hiszen a “hagyományokhoz" híven, bizonyosan idén sem fogok ünnepi posztokat írni:)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása