Eljött a hajnal - Wolfburn Aurora
2016. szeptember 17. írta: Barman's Choice

Eljött a hajnal - Wolfburn Aurora

 

A Wolfburn Distillery, a legészakibb mainland whisky lepárló Thurso városkájában alig pár hónapja mutatta be legelső single maltját. Az elsőt, amit már legálisan whiskynek lehetett nevezni,lévén letöltötte három évét a tölgyhordóban. Bár jócskán van még előtte és a lepárló előtt idő,hogy felépítsük renoméjukat,a thurso-i srácok nem vesztegetik az éveket. Kevesebb mint fél év alatt egy alapsornak is beillő kínálatot prezentáltak.

Kezdődött a sztori egy Inaugural Release limitált kiadással,ami gyakorlatilag az első töltést jelentette, egy alig 3 éves whisky szereplésével. A 875 üvegnyi megjelenés és az,hogy egy új lepárló első hivatalos palackozásáról van szó a magas, 200 fontos nyitóárával sem rettentette el a spekulánsokat és gyűjtőket, akik alig pár nap alatt már 700 fontért kínálták a másodlagos piacokon a Wolfburn Inauguralt. Azóta az ár csak emelkedett.Nem normális ez a világ...

A következő adag, egyben a ténylegesen első kiadásként kezelt több ezernyi palack mennyiségben, 46 % abv-vel kiadott ex-bourbon-quarer cask Wolfburn lett, így név és korjelölés nélkül,csak Wolfburn név alatt. Őt követe egy helyi viking hagyományőrző fesztivál számára lepalackozott,önálló szériának tűnő Wolfburn The Kylver Series nevű cucc,Ez first fill bourbon érlelés,1200 palackkal megjelent limitált whisky volt, a kollektorok örömére.

A kezdeti kicsit kapkodósnak,túl lelkesnek tűnő megjelenési periódus után annyi történt az elmúlt hetekben, hogy az első,sima Wolfburn név alat megjelent single malt nevett kapott, ő lett a Wolfburn Northland és megjelent egy új whisky,egy american oak-oloroso sherry hordós kombináció, a Wolfburn Aurora.

 

aurora_1.jpg

 

Az Aurora szintén 46 % abv-vel jelenik meg, arra hivatott,hogy a lepárló sherried maltjaként szerepeljen a remélhetőleg később komolyabb,korosabb kiadások előtt.

Nagyjából ennyiben ki is merül a lepárló szortimentjének bemutatása, ami az extrém fiatal maltok és a lepárló alig fél évtizedes indítása ellenére bizonyos megítélésből sokkal többet jelent és többet is ad,mint pár másfél évszázados múlttal büszkélkedő szeszfőzde kínálata.Persze ne essünk a mennyiség-minőség állandó harcának áldozatává, a Wolfburn bizony egy picit kapkodósnak tűnik. A hozzá méretében és korában is talán legközelebb eső Kilchoman Distillery sztoriját már volt szerencsénk a kezdetektől követni egészen napjainkig és minden a whiskyvel kicsit is behatóbban foglalkozó ember látja, hogy ők ugyanúgy igyekeztek optimalizálni a bevételeiket a kicsi kapacitásukkal és készletükkel és talán anno őket is érhette kritika a sok privát single cask limitált kiadás miatt,de mégis egy másik utat mutattak azzal,hogy lehet a globális köztudatba kerülni és ott maradni.A Wolfburn ha csak ezt az utat követné,egy-két évet kellene csak várnia,hogy hasonló utat járjon be mint az Islay farm maltjai tették. Helyette inkább gyorsan egy alapsorral felérő,két különböző érlelésű malttal igyekeznek a piacon maradni.Végülis ennek csak örülünk de annyira ne legyünk jófejek,hogy ne említsük meg,hogy szemmel láthatóan elméretezik mind időben,mind mennyiségben a szereplésüket.

Három hónapon belül egy névváltás,egy 1200 palacknyi limitált kiadás,egy új malt és egy-rajtuk kivülálló okokból - eszement árú megjelenés túlzás egy ekkora lepárlótól.Kizárt,hogy ők kockáztatnák a megítélésüket a világháló farkasokat megszégyenítő vadságával kritizáló tömegek előtt azzal, hogy már a karrierjük elején egy hektikus, túlzásokkal terhelt lepárlónak tűnjenek. Szerintem csak simán tapasztalatlanságról van szó. Nem cserélünk nevet első kiadáson ilyen rövid időn belül,hanem vagy már eleve előre kiterveljük milyen legyen az első palackozásunk,vagy legalább egy évet várunk a névcserével. Nem adunk ki limitációt 1200 palackkal hanem felismerjük az alkalmat egy single cask sorozat elkezdésére. Nem jelentetünk meg pár hónapon belül egy új whiskyt csak azért,hogy elmondjuk van egy sherry hordós variációnk is hanem szintén kivárjuk az időt vele.

Dehát ahogy a hajnal a kezdődő nap fiatalságát és gyors zenitre jutásának első lépését szimbolizálja, úgy a Wolfburn Aurora is kellően fiatal és kellően gyorsan érkezett ahhoz,hogy sok napot megélt emberként valaminek a kezdeteként tekintsünk rá és elnézzük sietős érkezését.

A farkaskölykök meg egyszer úgyis felnőnek és komoly vadászokká válnak.Biztosan lesz még a Wolfburn komoly whisky.Idő és tapasztalat kérdése.És vagyunk annyira szerencsés korszakában a whisky történelmének, a sok negatívum ellenére is, hogy végig követhetjük a felnőtté válásukat.

Ráadásul akinek a farkas ijesztő, az válogathat egyéb új lepárlók közül,kit fog figyelemmel kísérni az érettségi vizsgáig,a Lowlandtől a Highlanden át, megpihenve a Speyside lankáin vagy állva Islay partjain.

Eljött a hajnal.Elébe sem kellett mennünk.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása