A Kelet és a Nyugat találkozása - Bowmore Mizunara Cask Finish
2015. augusztus 20. írta: Barman's Choice

A Kelet és a Nyugat találkozása - Bowmore Mizunara Cask Finish

Emlékeztek a 80-as évek magyar TV Híradóira ? Az én emlékeimben azok nagyjából mindig ugyanarról szóltak. Irak-Irán , Karpov-Kaszparov és a Kelet és a Nyugat tárgyalásai. Hogy hol az irakiak engedtek gázt az irániakra, hol a perzsák foglaltak el valami kikötőt ,ilyenek.Ölték ott egymást évekig. Vagy épp napi szinten hallgathattuk,hogy Karpov egy hét gondolkodás után lépett egyet ,amire Kaszparov négy nappal később egy újabb lépéssel válaszot és az állás már hat és fél - öt és fél .Vagy valami ilyesmi . Aztán valamelyik berosált és felálltak,kezet fogtak,hogy folytathassák a következő héten immár új játszma égisze alatt egymás basztatását. Közben hallgathattuk a hanyatló nyugatról szóló meséket ,pedig a hanyatlás számomra azzal a szellemi mélységgel volt egyenlő,hogy valami baromállat betoncsúszdákkal igyekezett komfortossá tenni a panelba szorított százezrek gyermekkorát . Betoncsúszda,érted. Aztán nem tudtad miért kapsz otthon két fülest amiért már megint tönkretetted a nadrágodat.Na mindegy. Bár szemmel láthatóan valami hasonló szellemi nyomor uralkodik jelenleg is párttoktól függetlenül "vezetőink" fejében,ez nem változott. Csoda,hogy az ember csak iszik ?

Nade ! A különbség a Május 1. ruhagyár konfekcióját Dúcse és Gabona márkára cserélő talpnyalók és köztünk, hogy mi már tudjuk értékelni a minőséget. Pontosabban azt , ha valaki időt, tudást és szellemi örökséget tud egy-egy termékbe sűríteni úgy, hogy a végeredmény valami egyedi élményt nyújtson.Mint általában a japán mesteremberek . Azért ők ha belekezdenek valamibe addig pepecselnek vele amíg a legjobbak lesznek . Ott van nekik a természet, tisztelik,értékelik,megtanulták mit üzen és azért készítenek valamit , hogy önmaguk minden tehetségét beletéve az alkotásba a legtiszteletreméltóbb valamit hozhassák létre . Ha már ki kell vágni egy fát , hogy hordót készítsenek belőle akkor abba a legjobb párlat kell kerüljön, hogy így tisztelegjenek és köszönjék meg a természet tökéletességét. Ilyenkor jó lenne Tokajjal példálózni , csak ott meg menetközben kiderült, hogy pont a legnagyobb állami borászat hamísitotta saját borait. Szerencsére vannak ott akik Tokajt visszavezetik pontosabban elvezetik oda ahol lennie kell a nemzetközi italkultúrában ,remélhetőleg a japán úton ( megjegyzem, olvastam a Szepsy-interjút a több ezer eurós aszúról és a skót whisky világában élve pontosan értem miről beszél, erre azt a szlenget használjuk,picit magyarítva, hogy dalmorizáció és aki olvassa a blogot vagy követi a whisky világát szerintem érti mire célzok , részemről nincs gondom a Szepsy törekvéssel, bizonyos időkben erre szükség van )

Na, ilyen hosszú és értelmetlen bevezető után ami már kezd valami retró fílinggel leöntött erőltetett fanyalgássá válni lássuk miről is szól ez a poszt valójában !

Szóval a Kelet és a Nyugat találkozása . East meets West . Ez a pár hete megkapott és olvasott Bowmore promóció hívószava volt az oka annak , hogy ilyen emlékképek ugrottak be a fejembe mint amit fentebb olvashattatok . East meets West . Nem volt nehéz már akkor sem kitalálni mi készül . A kelet és a nyugat találkozása ( ja, Mikhail és Ronald Reykjavikban...ehh,bazdmeg ,lehet újra kellene kezdenem ezt a bejegyzést?Rohadt komcsik,egyszer fizetnetek kell majd,hogy nem tudom kiverni a fejemből azóta se a beton ping-pong asztalokat ,se egy Hamburger Jenő nevű senki versét a somogyi tanácsköztársaság vörös direktóriumának amúgy jól megérdemelt kivégzéséről )

Szóval, kelet találkozik a nyugattal.

A Beam Suntory, a Morrison-Bowmore anyacége megjelentetett egy japán mizunara tölgyhordóban finiselt Islay whiskyt !

Na ez így önmagában értékesebb hír mint bármilyen pártkongresszus közösen elfogadott zárónyilatkozata . Lévén , hogy a whisky világban az elmúlt pár hétben rekordsebességgel söpört végig egy kisebb ( pontosabban ki tudja mekkora ) japán válság . A japán cégek sorra veszik le a kínálatukból a korjelölt whiskyket,sőt van amelyik gyakorlatilag felfüggeszti tevékenységét,legalábbis brutális visszalépésre kényszerül . Mindez együtt jár azzal , hogy a japán whiskyk ára már nem is a csilagos égben jár, hanem valahol abban a valamilyen-szférában ahol még szovjet űrhajós sem járt.Ergo minden ami japán és whiskyvel kapcsolatos atomdrága. Pláne az egy mizunara tölgyhordó , az érlelés lényegét adó természetes anyag . A mizunara hordó már felbukkant a skót whisky világában egy-két próbálkozás erejéig de ez ami most történt vele, valóban nem volt még.Ritka, na.

Ehhez matekold hozzá azt ,hogy egy Islay whisky is beszáll a buliba ,ráadásul a legöregebb helyi lepárló produktumát először a történelemben ( mondják ők ) egy ilyen extra-ultra-hiper-meganaturál minőségű japán mizunara tölgyhordóban utóérlelték. A palackok ára 750 font , ennyiért kapsz egy NAS Bowmore-t ami egy vicces nevű fából készült tartályban pihent egy pár évig.

Oké,innentől azért vegyük komolyan .

Tehát. Itt van egy 2000 palacknyi mennyiségben limitált kiadás  a Bowmore Distillerytől ami hordóerősséggel jelenik meg - 53.9 % abv - három év mizunara finiselés után. A whisky korjelölés nélküli ,tudomásom szerint a finiselés nagyjából tíz-tizenegy éves kora körül kezdődött. Igen, drága . De azért minden fanyalgás ellenére , ez egy nagyon jó whisky lehet . Megkóstolni jelenleg úgy néz ki sok esélyem nincs, de rajta vagyok az ügyön,megírom ha megtörtént.

mizunara

Bowmore-Mizunara

Azt hiszem ez a poszt elég furcsára sikeredett miközben a valaha volt egyik legérdekesebb single maltról kellett volna szólnia.

A hír nyilván viharként söpör végig majd az érdeklődők közt , pedig van itt egy igazi vihar is , ami meg csak úgy csendben tarol azok közt akiknek még van energiájuk figyelni arra ,hogy a jó bizony elérhető kicsiben is.Mert a látszattal ellentétben ez a poszt nem a mizunara finiselt Bowmore ellen szólt, sokkal inkább arról, hogy milyen nehéz elfogadni a tényt , hogy ha valaki értékel valamit az nem jelenti azt , hogy Ő és nem az kapja az értéket aki semmit sem ért az egészből.

Itt van ma a második hír a Bowmore Distillerytől , legalább annyira jó hír számomra mint a Mizunara Cask Finish .

Bowmore Tempest Batch VI. Nem egy japán tölgyhordós finiselés, csak egy jó erős bourbon érlelt Bowmore . Tizedannyiért mint a keleti cucc. Erről sokkal szívesebben értekezek ,hamarosan .

Addig hallgassatok Hakobune-t.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Sjtpy7Fnquc[/embed]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2015.08.24. 08:18:00

Eh....meg vannak ezek bolondulva, de komolyan. 750 font....hihetetlen. Vagy ezek már tényleg nem az átlag fogyasztóknak szólnak, és megpróbálom úgy nem kritizálni az árat, ahogy nem teszem a luxus divatcégek ruháinál sem. De míg néhány NAS palackozás eszement árat kap, miközben ezek töredékéért lehet (még) kapni 18 éves Laphroaig-t, addig picit átverve érzem magam. Már ha megveszem ezeket, de inkább maradok a Laphroaig-nál, Bunnahabhain-nál (utóbbinak egész tetszennek a NAS palackozásai is) és azoknál a lepárlóknál, akiknek a tulajdonosai még nem őrültek meg teljesen.

barman 2015.08.24. 09:34:12

Persze,agyament árak , de sajnos azt kell mondjam semmi meglepő . Már amikor sejteni lehetett , hogy lesz a tulajdonos okán valamikor egy Islay - japán kooprodukció , nos már akkor biztosak lehettünk benne ,hogy egyrészt " nem nekünk " készül , másrészt akárkinek is, drága lesz :) és ez a nyitóár, az aukciókon ennél sokkal többet fognak kérni érte . Őszintén szólva ahogy a posztból is látod, kevésbé ütötte meg a whiskyre érzékeny részem, teljesen más dolgok ugrottak be róla, annak ellenére, hogy a whisky maga állítólag jó . Ismerek olyat aki kóstolta :)))))) Ami viszont sokkal jobban aggaszt a Beam-Suntory kapcsán az pont a Laphroaig sztori , de erről később...

gstark84 2015.08.25. 15:26:44

:)))) A Laphroaig-sztorira kíváncsi leszek, picit aggaszt. Csak most vettem észre, hogy a frissen beszerzett 18 évessel, Laphroaigból lett otthon a legszélesebb választék (már volt egy Quarter Cask és egy Triple Wood), pedig egyáltalán nem gyűjtöm őket. Belopakodtak. :)
süti beállítások módosítása