Folytassa BenRiach, GlenDronach! - Új maltok, régi sorozatok
2016. november 17. írta: Barman's Choice

Folytassa BenRiach, GlenDronach! - Új maltok, régi sorozatok

 

 

Szerencsére eddig nincs különösebb változás a BenRiach csoport single malt kínálatát illetően, azok után, hogy a Brown-Forman megvásárolta a három lepárlót (és készleteket, palackozót, raktárakat, stb) birtokló céget. Bár a harmadik főzde, a Glenglassugh továbbra is kissé mostohán van kezelve (nem találják a “helyét” a piacon), a BenRiach és a GlenDronach Distillery viszi tovább jól ismert szériáit. Hogy ez marad e a jövőben is így, majd az idő eldönti. Szerény véleményem szerint ha a GlenDronachra nem is, a BenRiach már szinte a követhetetlenségig széles kínálatára ráférne egy kisebb szanálás.

Amíg ez megtörténik, nézzük mit hozott nekünk a Billy Walkert (még!) a soraiban tudó csapat.

Kezdjük a Speyside szívének nevezett BenRiach újdonságával.

A BenRiach 22 Year Old Moscatel a lepárló Wood Finish szériájába lép be. A korával a legidősebb a jelenlegi kínálatban. Ezen kívül a legszembetűnőbb különbség a 12 Sherry Wood, a 17 éves PX, a 15 éves Sauternes, PX, Tawny Port, és a 21 éves Tawny Port utóérlelésekből álló sorozat tagjaival szemben, hogy a 22 éves Moscatel hasáb alakú dobozt kapott. A társai a hagyományos henger alakú tárolóban várják, hogy kiemeljük és megbontsuk őket. Az új malt doboza kiváltságot sugall, hiszen eddig a limitált kiadások nagy része (Solstice 17 yo, Albariza 18 yo, Dunder 18 yo, Latada 18 yo), a 21 éves tőzegelt Authenticus és a prémium palackozások (25 yo, 35 yo) kaptak robusztus csomagolást. A korábban megjelent limitációk közül is csak a 12 éves Horizons és a 15 éves Solstice büszkélkedhetett ezzel a dizájnnal.

A BenRiach 22 year old Moscatel Wood Finish amerikai tölgyhordó után került portugál és spanyol ex-moscatel hordókba. Megjelenik  46 % abv-vel, a kiadott palackmennyiségről egyelőre nincs info.

 

                                  22moscatel

 

A testvérlepárlók közül ezúttal a GlenDronach volt aktívabb, ők egyszerre három új maltot is bemutattak. Mind a három egy-egy folytatás, ergo a Dronach fanok megnyugodhatnak, ott is megy minden az eddig megszokottak szerint.

Az első nóvum a GlenDronach Cask Strength Batch 6. A lepárló hordóerősségű, korjelölés nélküli maltjainak többsége eddig jól teljesített, kisebb minőségi változásokkal is egy jó és megbízható sorról beszélünk. A féltucatnál járó Batch koncepció bevált. A hatodik adag 56.1 % abv-vel jelenik meg (ez egy picivel magasabb mint az előző, a Batch 5 erőssége), oloroso és pedro ximenez hotdós kombinációként. A whisky továbbra is non-chill filtered és színezékmentes,természetesen. Megjelenésében is hozza a megszokott dizájnt.

 

                                           cs6

 

A GlenDronach 14 Year Old Marsala Wood Finish, mint a neve is mutatja, a szedervölgyi szeszfőzde utóérlelésekre épített szériájához csatlakozik. Nagy valószínűséggel leváltja a jelenlegi kínálatból a  18 éves marsala finist, mer logikus magyarázata nem lenne mindkét verziót a soroaztban hagyni. Az új, 14 éves variáció european oak érlelés után szicíliai marsala hogshead típusú hordóban fejezte be álmát, lepalackozták 46 % abv-vel, a kiadott mennyiségről nincs info. A GlenDronach Wood Finish további tagjai a 14 éves Virgin Oak és a 12 éves Sauternes Wood.

 

                                      14yomarsala

 

A harmadik újdonság a GlenDronach Grandeur Batch 8 25 Year Old. A Grandeur széria a lepárló legjobb minőségű oloroso sherry hordóiból származó, komoly korú maltjaiból álló prémium palackozások sorozata. A nyolcadik adagként megjelenű újdonság 50.3 % abv-vel jelenik meg, 1505 palacknyi mennyiségben. Pontosabban dekanter a helyes kifejezés, hiszen a GlenDronach Grandeur egy igen kis stílusos csomagolásban elérhető, és ezen a dizájnon ezúttal sem változtattak.

 

                       grandeur25yo-batch8

 

 

Minden a régiben, a jelek szerint, ez pedig esetünkben csak jót jelent. Még akkor is, ha továbbra is vallom, hogy a BenRiach portfóliót picit szűkíteni kellene. De legyen ez a Brown-Forman gondja.

Mi meg élvezzük a skót párlatokat csinos kis portugál, spanyol, sziciliai, francia, magyar, jamaikai meg ki tudja még milyen finesszel megspékelve.

Nem, nem cinizmus mondatja velem.

Tényleg.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása