Az ördög utolsó futása - Bowmore Devil's Cask III.
2015. október 26. írta: Barman's Choice

Az ördög utolsó futása - Bowmore Devil's Cask III.

Ki tudja mikortól ismert a legenda Isle of Islay székhelyén , hogy aznap mikor az ördög meglátogatta a falut a helyieknek épp annyira tele volt a hócipőjük mindennel , hogy már csak a devla hiányzott nekik, így mikor az valóban megjelent a derék illeachok ahelyett , hogy elbújtak volna előle a a házaikban, magukra húzva egy komplett berkenyfát vagy egyéb vudu-cuccot, fogták magukat és bekergették az ördögöt a templomba . A körtemplomban a nyomorult ördög nem tudott sehol sem elbújni . Helyete kitört és futásnak eredt az egyre növekvő tömeg elöl egészen le a helyi szeszfőzdig ahol más esélye nem lévén , egy hordóba ugrott és ott várta ki míg elül a vihar kénköves feje fölött .

Képtalálat a következőre: „bowmore church”

Ha a fenti sztori születési idejét és hitelességét bizonyítani nem is tudjuk , az tény, hogy a Bowmore Distillery 2013-ban belekezdett egy trilógiába Bowmore Devil's Cask néven , alapul véve ezt a régi helyi sztorit és kreálva egy olyan whiskyt amire mindenki felkapta a fejét . Nem, nem a sztori vagy a név miatt . Addigra már ittunk az Ördög Puncsostáljából is, így a riadalom elmaradt . Azért volt érdekes a hír , mert a Bowmore firstfill sherry hordós érlelést ígért, kistételben, amiből az első adat azért volt releváns mert a sherry hordó és különösen az aktív elsötöltésű sherry hordó igen jól áll a Bowmore profilhoz , a kiadott darabszámról szóló utalás pedig kellően felspannolta azokat akik tudták , hogy ebből annyit kell szerezni amennyit csak lehet .

Utóbbiak voltak azok akik igazán ördögivé tették a Devil's Cask széria futását . A Bowmore ugyanis meglepő és valljuk be, elsőre nehezen érthető módon igen korrektül árazta be a palackot . Még akkor is igaz ez , ha elsőre az 50 font is kicsit vastagnak tűnt. Ma már tudjuk, boldogan fizetnénk ötven fontot bármilyen nyitóárként, bármilyen maltért . Mire felfogtuk volna a tények súlyát , a Devil's Cask első kiadása már el is tűnt a polcokról . Ha ugyan eljutottak valaha is odáig . A történetet tovább emelte , hogy a whisky egyébiránt igen jól sikerült .

Ismételjük csak át ! Volt tehát egy kistételes, firstfill sherry érlelt Bowmore , 56.9 %-os alkoholfokkal , 50 fontért . Az is dobott még a történeten , hogy a Devil"s Cask megjelenése előtti években , már a Rachel Barrie-korszakban a Bowmore egyre jobban kezdte visszanyerni az arcát, reputációját . Mögöttünk voltak már a Tempest széria hordóerősségű bourbon érlelései kiváló kritikákkal megerősítve , ott volt a Small Batch kiadás igen remekül árazva a minőségéhez mérten és akkor jött ez a cask strength firstfill sherry cucc. Ami ezután történt , az kiváló tükörképe annak , mi zajlik manapság a single malt whisky körül.

A Devil's Cask első kiadása mint írtam, azonnal elfogyott . Gyakorlatilag már a bejelentés napjának estéjén az 50 fonttal nyitó palack ára elkezdett felfelé kúszni , hogy napokon belül megtriplázza magát és a whisky aukciók látogatóinak elsőszámú célpontjává váljon. A hamar beállt átlagos 125 fontos ár azért kiverte a biztosítékot . És ezúttal senki nem a Bowmore Distilleryre köpködött , hiszen a jelek szerint ők voltak a legkorrektebbek, hiszen egy ötvenest kértel alapból a cuccért . A hiénák , a whiskyben gyors kereseti forrást látó aukcióhuszárok , spekulánsok lettek a bűnbakok, jogosan tegyük hozzá. Nem a Bowmore Devil's Cask volt az első whisky nyilván ami ezeknek az embereknek a tevékenysége folytán megváltoztatta a whisky világát, jóval korábban ez már meg volt, elég ha csak a Feis Ile harács-turistáira utalok.

De a Bowmore Devil's Cask ügye bebizonyította, hogy végérvényesen le lehet számolni azzal, hogy egy átlagvásárló jó whiskyhez jusson hozzá korrekt áron. Jó,persze, a jó whisky kifejezés erősen relatív , de had ne menjünk bele ilyen elemzésbe, mindenki érti mire is gondolok. Sokadszorra ismételve, egy 50 fontos firstfill sherry érlelt,hordóerősségű Bowmore a lepárló akkori történetében egy igen jó whisky volt, igen korrekt árral.

Jött a 2014-es év  és a széria folytatódott. A Devil's Cask második kiadása soha nem látott készülödést generált a monitorok elött, lévén a whisky bejelentése és megjelenése , megerősítve a tavalyi-értsd 2013-as-árat valósággal megbabonázta a whisky rajongókat. Ki az a hülye aki leakart volna maradni erről ? Igen ám , de az unfair kereskedés már a lepárló bejelentése után elkezdődött pedig még bő hónapra voltunk az allokációtól. Volt olyan nyugat-európai üzlet amelyik már nyitóárként, előre foglalva a palackot elkért 250 eurót a második megjelenésért . Elég komoly és sértő viták alakultak ki a fogyasztók és  a kereskedők közt , amiben a Bowmore egy darabig naivan hallgatott majd amikor már nagyon kellemetlen lett a helyzet, mondjuk így, kommunikációs csatornáin kifejezte rosszallását de el nem határolódott, ahogy mondani szokták.Ki határolódna el a saját üzleti partnereitől ha kvázi épp legendát kreálnak egy termékéből ? Ja, hogy ez már nevetséges mohóság volt ? Kérem, mi továbbra is annyiért adjuk amennyiért, az, hogy a kereskedő mit kér érte , pláne ki az aki ezt kifizeti az nem a mi ügyünk , gondolhatta a Bowmore csapat. Nos, a Devil's Cask 2.kiadása nem hogy másodpercek alatt elfogyott, de gyakorlatilag ha csak rákattintottál az online üzletek készletében a nevére a megadott megjelenési napon, a rendszer úgy ahogy volt lefagyott,nem tudtál mozdulni se jobbra, se balra. Úgy jártunk mint az ördög a bowmorei körtemplomban , nem volt hova lépni,jöhetett a futás. Futás a privát csatornákra, az aukciókra . Mondanom sem kell, hogy naivság volt elhinni, bárhol is megkapod a whiskyt 150 font alatt . Az egész történet már a dühről, a csalódásról, a haragról szólt mint az élvezetről. Technikailag annyit a DC2-ról , hogy 56.3 %-os alkoholfoka volt, a nyitóára már hatvan font körül járt és továbbra is first fill oloroso érlelés volt.

dev.

Így érkeztünk el 2015-be, amikor harmadik, egyben utolsó alkalommal jelenik meg a Bowmore Devil's Cask . A whisky ezúttal még érdekesebbnek ígérkezik , hiszen kapott egy Double the Devil nevet ami azt hivatott kifejezni , hogy a whisky ezúttal kétféle hordóban érlelődött . Megmaradt a firstfill oloroso de jött hozzá egy firstfill Pedro Ximenez hordó is ! Hoppá, PX érlelt Bowmore ! Na ez az amihez soha eddig még nem jutott hozzá az ember hivatalos kiadásként, sőt még független palackozásként sem igazán. Valójában a bejelentés pillanatában lehetett tudni , hogy normális ember nem is fog megszerezni ebből egy palackot sem .

De jött egy csavar a történetben , amit nem szeretnék nagyon túlmagyarázni.Döntse el mindenki , milyen álláspontot képvisel a helyzet megítélésében . Ugyanis egy apró esély nyílt arra, hogy az ember mégis csak hozzáférjen a megjelenés napján, nyitóáron az utolsó ördögi cucchoz. Lévén a nyitóár , hivatalosan 190 font. Igen. 190. Ha kitudsz fizetni és pláne kiakarsz százkilencven fontot érte, azt gondolom idén van rá esély, hogy elmondhasd, szereztél nyitóáron.Mondjuk az még hagyján , hogy NAS palackozás, ezen már azt hiszem mindenki túllendült , és hiába sosem-volt-PX/Oloroso kombós elsőtöltésű hordók , a kiadott mennyiségről ezúttal nem adtak infót . Az első két adagnál legalább tudtuk, hogy olyan hatezer palack per világ , alig 500 per UK mennyiséggel számolhattunk.Lehet, hogy lesz róla infó később, most amikor napokra vagyunk a megjelenéstől,hivatalosan nincs megerősített mennyiség. Az alkoholerősség 56.7 %-os, az maradt korrekt.

bdc3bdc3..

190 font lett a Devil's Cask.

Felébredt a Bowmore ? Így próbálja leszoritani a mohó kereskedőket ? Vagy pont a saját részét veszi ki a hájpból ? Eleve így készültek vagy az elözö kiadások körül zajló események generálták a vastag nyitóárat ? Mint jeleztem, meghagyom mindenkinek a válaszadás illuzióját .

Itt tart jelenleg a skót single malt piac. És ezúttal még akkor sincs miért felmenteni a Bowmoret ha tudjuk , nem ők tették azt az Ördög Hordójával, amit . Ellenben a legutóbbi Bowmore kiadás, a Bowmore Mizunara japán tölgyhordós finiselés 650 fontos nyitóára már jelezte , hogy a Beam-Suntory alakulása valami más irányt hozott be a nagy nehezen megtalált és szimpatikus haladásba . És ugye emlékeztek, hogy a Beam-Suntory kapcsán már feltettük a kérdést : Quo Vadis Laphroaig?

Hogy a megacéggé avanzsált tulajdonosok megtartják e ezt az irányt a kiemelt márkáiknak, mint a Bowmore és a Laphroaig vagy számíthatunk arra, hogy az eddig a fúzió "nyertesének" tekinthető Ardmore is egyszer megfizethetetlen lesz ( vicces lenne, megjegyzem, egyelőre úgy látszik megelégednek azzal,hogy az Ardmore hozzon amennyit csak tud a travel retail kommersz rétegétől ) , pláne,hogy mi lesz az Auchentoshannal ( ami elég szépen felépítette a Barrie-éra óta a portfolióját és sikeresen elmozdult egy olyan irányba ahol szép eredményekkel tudott poziciót foglalni a koktélszférában is ) vagy épp a reneszánsz korszakába lépő Glen Garioch maltokkal ,nos, az hamarosan kiderül . Az Auchentoshan épp hetekkel ezelőtt mutatott be egy újabb párost a travel retail sorában , míg a Glen Garioch Rennaissance evoluciójának friss palackozása hamarosan érkezik.

Ujjakat a rendelő gombra vagy biztonsági reteszt a pénztárcákra ?

Ördög tudja.

UPDATE : Ha esetleg ördögi szerencséd van,nyerhetsz egy palackkal a Bowmore Devil's Cask III - Double the Devil nevű single malt whiskyből ha helyesen kitöltöd az alábbi linken a kérdőívet.Nagyon angolul sem kell érteni hozzá de nem árt elolvasni a fenti bejegyzést:)

Sok sikert !

http://devilscasks.com/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2015.10.28. 18:26:16

Hát nem is tudom, nehéz hibáztatni a Bowmore-t emiatt, ha rögtön így hozták volna ki az elsőt, ilyen áron, akkor persze könnyű lenne. Meg van őrülve a piac....és nem tudom hol fog megállni ez az áremelkedés. 1-2 évvel korábbi árakhoz képest rengeteg alap malt is 20-30%-al drágult itthon is (pl.: Bunnahabhain 12 éves). Viszont annyi dícséretet kap a Bowmore Tempest, hogy most már tényleg veszek egyet belőle. :)

barman's choice 2015.10.29. 10:37:06

A 20-30 százalék még világszinten finom kis váltásnak számít,van ami 40 százalékkal ment fel egy év alatt , a Diageo meg pár cuccát megnégyszerezte! Egyébként a Whisky Show elötti Whiskynetes beszélgetés posztban meg lett említve,hogy a hazai adóterhek pont inkább afelé tolják a vevőket, hogy ha már amúgy is komoly pénzt kell kiadnod whiskyér akkor inkább legyen az valami szebb malt mint egy drágává vált,ismert blend. És ezt azért mindkét oldalról kilehet használni, nem pejoratív értelemben. A Tempest jó , hordóerősségű ,tiszta bourbon hordós érlelés, a Bowmore legjobb formáját idézi.
süti beállítások módosítása