Rég volt már Barman's Choice . A rovat , amiben a privát kóstolóimat jegyzem le , csak írott formában szünetelt , jobban mondva a blog felületére nem került fel egy csomó jegyzet . Ma ébredés után azonban volt időm ,kedvem folytatni a rovatot . Két olyan whiskyt választottam , amelyik személyes kis favoritom . Az egyik a Mortlach , minden whisky kedvelő ember által elismert Speyside képviselő . A másik a Linkwood , ami kevésbé van fókuszban , többnyire egy nagyon jó minőségű blend alapként kezelik , pedig ennél sokkal többre is képes . Volt már zseniális Mortlachom , volt iszonyat drága és olyan is amit inkább a neve vitt mint a minősége . És volt nagyon nagyon jó ,üde Linkwoodom , olyan aminek jól állt az idő , a sherry hordó , a frissesség . És volt sok , amik csak azt igazolták , hogy ez egy jó kis blend alap . Ma az olasz független palackozó , a Wilson and Morgan Barrel Selection sorozatából választottam két 12 éves variációt az említett single maltokból . Ez a társaság az utóbbi időben nagyon szép kritikákat kap a whiskyjeire , így hosszú idő után elhatároztam , hogy ideje utána járni , valóban felnőttek e a legjobbak közé . Sajnos a kevés idő és lehetőség engem arra ösztökél , hogy inkább a már jól bevált , főleg skót vagy németalföldi függetlenekre fordítsam az energiám , ha már IB palackozás . Az általam régebben kóstolt W&M palackozásokkal nem volt ugyan gondom , az én ízlésemnek néha kicsit jobban fedte az eredeti karaktereket pár érlelésük , de nyitott vagyok , szívesen kóstolok jót . És mind a Mortlach , mind a Linkwood pontosan az a két maláta whisky, amikkel szerintem jól le lehet mérni ,mit tud egy IB cég . Az alábbi kóstolót mégsem a W&M megítélése vezette , hanem az , hogy a Mortlach és a Linkwood a kedvenceim közt van . Lássuk ,mire ébredtem ma... :)
Linkwood 12 yo 2000 - 2012 48 % Wilson & Morgan Barrel Selection
Halvány narancsos , arany . Szép viszkozitás ,közepesen testes . A pohárba töltve először egy erős citromos illat ütötte meg az orromat ,mint a Wrigley's citromos rágója kibontás után . Sajnos ez hamar elillant ,pedig kedvelem ezt . Kristálycukor ,maláta ,alatta csendes de jól kivehető gumis ,sherrys alapok . Idővel virágok . Vízzel jobban előjönnek a tölgyfa jellegzetességei , de megmarad egy állandó gumis illat a mélyben .Édes , meglovagolja egy gyömbéres , fűszeres íz . Szépen elindul ,kiteljesedik ,hasonló tempóban lecsendesedik . Mint egy buborék a tőzsdeindexen . Nem nehéz felismerni az oloroso aromáit . Lecsengése közepes ,szárazabb mint amit az íz ígérne , több diós,rumos,tölgyes jegy . Medvecukor . Nem ez a legjobb Linkwood amit ittam . Talán csak az én aktuális állapotom miatt , de ma nem erre a sherry hordók gumis aromáit hozó whiskyre vágytam . Pedig a Linkwoodnak nagyon jól áll amúgy a sherry . Van benne valami dzsúzos jelleg , de -sajnálom - még mindig nem vagyok kibékülve a 2000-es évek elejének palackozásaival . Nem csak a Linkwood esetében . Szép viszkozitás , kicsit monoton illatok , tiszta de kevésbé érdekes ízek .
Mortlach 12 yo 1984 - 1997 46 % Wilson & Morgan Barrel Selection
Aranyló , sötét szalmasárga . Első szippantásra is sokkal mélyebbek ,komolyabbak az illatok mint a Linkwoodnál . Meglepő . Mintha egy tőzeg hasáb helyezkedne el egy sárgadinnyés ,barackos , malátás egyveleg alatt . Ennek ellenére ez nem egy tőzeges illat . Van benne valami animalitás . Egy pillanatra megingatott ,hogy farmosnak nevezzem ,de mire leirtam volna a mondatot , a gyümölcsös , kristályos illatok vissza vették vezető helyüket az illatfelhőben . Kandírozott gyümölcsök . Minimális citrus .Egy kis műanyag . Túl sós karamella . Talán inkább mogyoróvaj , egy rajta felejtett dinnye szelettel . Vízzel érdekes és éles váltás . Szinte mentolos lesz , fahéj csípőssége ,sokkal frissebb , támadóbb . Jobban tetszett víz nélkül . Azért az a fura farmos valami csak ott van valahol alul...
Elsőre is érezhetően nemesebb , kerekebb ,szebben összeállt ízek mint a Linkwoodnál . Aztán elég hamar átfordul a szárazabb aromák felé . Vízzel szép fordulat . Megszelidül , édesebb ,malátásabb lesz ,felbukkan egy kis fahéjas fűszeresség is . Tetszetős . Az illatnak szerintem nem tett jót a víz , az ízében azonban tudott még valami újat mutatni . Ahogy az illatnál is , az ízben is a száraz ,füstös furaság egy kicsit hagyja játszani a vizet ,engedi ,hogy mutasson valamit ő is , mit tud ebből a whiskyből előhozni , de egy félmosollyal jelzi ,hogy ha már ilyen karakteresre sikeredett ez a Mortlach , akkor ebből nem enged , bizony őrá kell emlékezni , nem másra ! Lecsengése hosszas ,most már ki kell mondani ,van benne valami szép füst vagy arra emlékeztető kesernyésség .
Nagyon szép és időnként érdekes illatok egy átlagos megjelenés után . Kerek ízek , hosszú lecsengés , egy kissé durvább ,komorabb Mortlach mint a megszokott . A Wee Witchie gonoszabbik mosolya . Az istálló mellett megszült fattyú , a grimbuszmester . A vízzel is a maga fura módján bánik . Illatából egyátalán nem hiányzik , ízhez viszont egy szép édességet tud hozzá tenni . Mintha a Mortlach összes üstje egyenként akarná megmutatni sajátosságait . Nem kimagasló de nagyon érdekes Mortlach . Tetszett .
A mai kóstoló nyertese a Mortlach . Szokatlanabb , érdekesebb mint a sherry hordók nem a számomra legszebb aromáit hangsúlyozó Linkwood . Ha ajánlani kellene , a Mortlach olyanoknak szól , akik értik a szarkazmust , van öniróniájuk , hagyják ,hogy valaki az ő kárukra viccelődjön . Ehhez érett ,kellemes jellemű emberek kellenek . Fiatalosak , csibészesek , de a világot jól ismerők . A Linkwood ezzel szemben ma kicsit igyekezett komolyan venni magát és ez nem tett jót szerintem az általam kedvelt könnyedségének . Ha onnan közelítem meg ,hogy ez egy naturális ,őszinte malt whisky, akkor rendben , szépen megmutatható vele egy oloroso hordó alapkaraktere . De ma Wee Witchie megcsinálta a napomat :) Kezdődhet a hétvége !! :)A Wee Witchie a Mortlach Distillery No.1 számú spirit
stillje . A lepárlás egy nagyon bonyolult módja az , ahogy
a Mortlach dolgozik . Az üstjei mindegyike más formájú ,ez
pedig sokak szerint a titka annak , hogy a Mortlach olyan
egyedi , sajátságos párlatokat készít . Még mindig igazi
rejtett kincs a whisky ebből a lepárlóból .
Megyek ,eszek valamit reggelire ...
zoltán 2013.11.20. 22:27:48
barman 2013.11.21. 04:13:48