Barman's Choice XXII.
2013. február 16. írta: Barman's Choice

Barman's Choice XXII.

Rég volt már Barman's Choice . A rovat , amiben a privát kóstolóimat jegyzem le , csak írott formában szünetelt , jobban mondva a blog felületére nem került fel egy csomó jegyzet . Ma ébredés után azonban volt időm ,kedvem folytatni a rovatot . Két olyan whiskyt választottam , amelyik személyes kis favoritom . Az egyik a Mortlach , minden whisky kedvelő ember által elismert Speyside képviselő . A másik a Linkwood , ami kevésbé van fókuszban , többnyire egy nagyon jó minőségű blend alapként kezelik , pedig ennél sokkal többre is képes . Volt már zseniális Mortlachom , volt iszonyat drága és olyan is amit inkább a neve vitt mint a minősége . És volt nagyon nagyon jó ,üde Linkwoodom , olyan aminek jól állt az idő , a sherry hordó , a frissesség  . És volt sok , amik csak azt igazolták , hogy ez egy jó kis blend alap . Ma az olasz független palackozó , a Wilson and Morgan Barrel Selection sorozatából választottam két 12 éves variációt az említett single maltokból . Ez a társaság az utóbbi időben nagyon szép kritikákat kap a whiskyjeire , így hosszú idő után elhatároztam , hogy ideje utána járni , valóban felnőttek e a legjobbak közé . Sajnos a kevés idő és lehetőség engem arra ösztökél , hogy inkább a már jól bevált , főleg skót  vagy németalföldi függetlenekre fordítsam az energiám , ha már IB palackozás . Az általam régebben kóstolt W&M palackozásokkal nem volt ugyan gondom , az én ízlésemnek néha kicsit jobban fedte az eredeti karaktereket pár érlelésük , de nyitott vagyok , szívesen kóstolok jót . És mind a Mortlach , mind a Linkwood pontosan az a két maláta whisky, amikkel szerintem jól le lehet mérni ,mit tud egy IB cég . Az alábbi kóstolót mégsem a W&M megítélése vezette , hanem az , hogy a Mortlach és a Linkwood a kedvenceim közt van . Lássuk ,mire ébredtem ma... :)

Linkwood 12 yo  2000 - 2012   48 %   Wilson & Morgan Barrel Selection

linkwood

Halvány narancsos , arany . Szép viszkozitás ,közepesen testes . A pohárba töltve először egy erős citromos illat ütötte meg az orromat ,mint a Wrigley's citromos rágója kibontás után . Sajnos ez hamar elillant ,pedig kedvelem ezt . Kristálycukor ,maláta ,alatta csendes de jól kivehető gumis ,sherrys alapok . Idővel virágok . Vízzel jobban előjönnek a tölgyfa jellegzetességei , de megmarad egy állandó gumis illat a mélyben .

Édes , meglovagolja egy gyömbéres , fűszeres íz . Szépen elindul ,kiteljesedik ,hasonló tempóban lecsendesedik . Mint egy buborék a tőzsdeindexen . Nem nehéz felismerni az oloroso aromáit . Lecsengése közepes ,szárazabb mint amit az íz ígérne , több diós,rumos,tölgyes jegy . Medvecukor . Nem ez a legjobb Linkwood amit ittam . Talán csak az én aktuális állapotom miatt , de ma nem erre a sherry hordók gumis aromáit hozó whiskyre vágytam . Pedig a Linkwoodnak nagyon jól áll amúgy a sherry . Van benne valami dzsúzos jelleg , de -sajnálom - még mindig nem vagyok kibékülve a 2000-es évek elejének palackozásaival . Nem csak a Linkwood esetében . Szép viszkozitás , kicsit monoton illatok , tiszta de kevésbé érdekes ízek .

Mortlach 12 yo  1984 - 1997  46 %  Wilson & Morgan Barrel Selection

Aranyló , sötét szalmasárga . Első szippantásra is sokkal mélyebbek ,komolyabbak az illatok mint a Linkwoodnál . Meglepő . Mintha egy tőzeg hasáb helyezkedne el egy sárgadinnyés ,barackos , malátás egyveleg alatt . Ennek ellenére ez nem egy tőzeges illat . Van benne valami animalitás . Egy pillanatra megingatott ,hogy farmosnak nevezzem ,de mire leirtam volna a mondatot , a gyümölcsös , kristályos illatok vissza vették vezető helyüket az illatfelhőben . Kandírozott gyümölcsök . Minimális citrus .Egy kis műanyag . Túl sós karamella . Talán inkább mogyoróvaj , egy rajta felejtett dinnye szelettel . Vízzel érdekes és éles váltás . Szinte mentolos lesz , fahéj csípőssége ,sokkal frissebb , támadóbb . Jobban tetszett víz nélkül . Azért az a fura farmos valami csak ott van valahol alul...

Elsőre is érezhetően nemesebb , kerekebb ,szebben összeállt ízek mint a Linkwoodnál . Aztán elég hamar átfordul a szárazabb aromák felé . Vízzel szép fordulat . Megszelidül , édesebb ,malátásabb lesz ,felbukkan egy kis fahéjas fűszeresség is . Tetszetős . Az illatnak szerintem nem tett jót a víz , az ízében azonban tudott még valami újat mutatni . Ahogy az illatnál is , az ízben is a száraz ,füstös furaság egy kicsit hagyja játszani a vizet ,engedi ,hogy mutasson valamit ő is , mit tud ebből a whiskyből előhozni , de egy félmosollyal jelzi ,hogy ha már ilyen karakteresre sikeredett ez a Mortlach , akkor ebből nem enged , bizony őrá kell emlékezni , nem másra ! Lecsengése hosszas ,most már ki kell mondani ,van benne valami szép füst vagy arra emlékeztető kesernyésség .

Nagyon szép és időnként érdekes illatok egy átlagos megjelenés után . Kerek ízek , hosszú lecsengés , egy kissé durvább ,komorabb Mortlach mint a megszokott . A Wee Witchie gonoszabbik mosolya . Az istálló mellett megszült fattyú , a grimbuszmester . A vízzel is a maga fura módján bánik . Illatából egyátalán nem hiányzik , ízhez viszont egy szép édességet tud hozzá tenni . Mintha a Mortlach összes üstje egyenként akarná megmutatni sajátosságait . Nem kimagasló de nagyon érdekes Mortlach . Tetszett .

A Wee Witchie a Mortlach Distillery No.1 számú spirit
stillje . A lepárlás egy nagyon bonyolult módja az , ahogy
a Mortlach dolgozik . Az üstjei mindegyike más formájú ,ez
pedig sokak szerint a titka annak , hogy a Mortlach olyan
egyedi , sajátságos párlatokat készít . Még mindig igazi
rejtett kincs a whisky ebből a lepárlóból .
img_0688_800
A mai kóstoló nyertese a Mortlach . Szokatlanabb , érdekesebb mint a sherry hordók nem a számomra legszebb aromáit hangsúlyozó Linkwood . Ha ajánlani kellene , a Mortlach olyanoknak szól , akik értik a szarkazmust , van öniróniájuk , hagyják ,hogy valaki az ő kárukra viccelődjön . Ehhez érett ,kellemes jellemű emberek kellenek . Fiatalosak , csibészesek , de a világot jól ismerők . A Linkwood ezzel szemben ma kicsit igyekezett komolyan venni magát és ez nem tett jót szerintem az általam kedvelt könnyedségének . Ha onnan közelítem meg ,hogy ez egy naturális ,őszinte malt whisky, akkor rendben , szépen megmutatható vele egy oloroso hordó alapkaraktere . De ma Wee Witchie megcsinálta a napomat :) Kezdődhet a hétvége !! :)

Megyek ,eszek valamit reggelire ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltán 2013.11.20. 22:27:48

mi a mákos pitli az " OB " palackozás, és az " IB " palackozás? kezdő malt kedvelőként olvasgatom az oldalt, és igen hasznos, de nem minden kifejezést értek.

barman 2013.11.21. 04:13:48

Az OB annyit tesz , Official Bottling . A lepárló a saját whiskyjét érleli és palackozza, a saját logójuk alatt jön ki a palackozás . Az OB egy tervszerűen palackozott whisky megjelenés , a lepárlónak megvan a portfoliója, kor vagy évjárat szerint . Tulajdonképpen ezek a hivatalos palackozások . Ezek azok, amikkel a lepárló képviseli a márkát a tulajdonos cégek stratégiájának megfelelően . Mondjuk úgy, " gyári " megjelenés. Nem minőségi, csak szimbolikus értelemben :) Az IB az Independent Bottling , vagyis a független palackozók kiadása . Ezek kereskedőcégek,whisky specialisták , egyének ,klubok , shopok, stb . Ők a lepárlótól megvesznek x hordónyi whiskyt és vagy bértárolás után vagy a saját telephelyükön,palackozójukban lepalackozzák . Ez csak Skóciában történhet. A whisky itt készül,itt alszik és itt kerül palackba. Szerződések szerint használhatják a lepárló nevét , hiszen az a lényeg, mi van az üvegben , de a független cégek neve vagy azok sorozatainak elnevezése hangsúlyos a cimkézésen . Szabadabbak,függetlenek . Megtehetik azt ,amit a szigorú üzletpolitika nem enged a lepárlóknak . A független eldöntheti ,hogy mikor ,hány évesen , hány fokosan , milyen dizájnnal , mekkora mennyiségben ad ki whiskyt a saját készletéből . Hogy érleli e valami extra hordóban vagy az eredeti hordóból palackozza le. Van olyan is, hogy a függetleneknek hordóik vannak , elviszik egy adott lepárlóba, és megrendelnek pár ezer liter whiskyt ezekbe a hordókba töltve . Ezek lehetnek már évek óta érlelt whiskyk, de előfordul az is, hogy a new make spirit kerül bele. Jellemzően az előbbi a gyakoribb . Az OB és IB közt van egy köztes stílus is. Ez az, amikor a lepárlók egy-egy szaküzletnek vagy segélyszervezetnek , cégnek, egy-egy eseményre palackoznak le jellemzően single cask kiadásokat . Itt erősen limitált,pár száz palacknyi whiskyről van szó , amely a lepárló hivatalos dizájnját viseli de fel van tüntetve, hogy kinek,minek palackozták le. Egyedi megrendelés. Nem része a portfoliónak , de mégis a lepárló hivatalos kiadása . Nagyjából ennyi:) Ha fent vagy facebook-on, ott gyorsabban tudok reagálni, nem mindig van időm blogolni, de azért naponta egyszer a FB-re benézek, kérdezz ott nyugodtan ha valami még érdekel, akár privátban, akár kommentben. A posztok mindig felkerülnek a facebookra is, inkább ott folynak a beszélgetések,kérdések-válaszok .
süti beállítások módosítása