Táguló whisky univerzum
2013. január 08. írta: Barman's Choice

Táguló whisky univerzum

Ha minden a tervek szerint alakul , 2013 -ban egyszerre három új whisky lepárló is munkába áll még az év vége előtt . Ez azt jelenti , hogy egyben három új márkával , minimum három új whiskyvel kell majd megismerkednünk . Érdekesség , hogy a három új szeszfőzde  Skócia - pontosabban a skót mainland - egymástól legtávolabb eső tájain kezd termelésbe .

Kezdjük délen ,hiszen a három új aspiráns közül az Annandale Distillery az, amelyik már a legrégebb óta készül . 2007-ben vásárolta meg az akkor már közel 90 éve bezárt , romos területet egy házaspár , hogy 2010 tavaszára már építési engedéllyel bírjanak a helyi önkormányzattól , újjáélesztve ezzel az Annandale whisky lepárlót . A lassan de biztosan zajló beruházás főleg építészeti szempontok alapján volt kihívás . 2009 -ben a glasgow-i egyetem archeológusai végeztek ásatást a lepárló területén ,majd a rá következő évben zöld utat kapott a beruházás . A munkálatokról az Annandale honlapján részletes leirás található .

Jelenleg az Annandale ott tart , hogy a tervek szerint haladva ez év végén már párlatot fog készíteni . Ehhez korábban már megnyerték maguknak két kiváló szakember támogatását . Egyikük Malcolm Rennie , aki korábban a Kilchoman megszületésénél bábáskodott ,másikuk Jim Swan az egyik legtekintélyesebb whisky konzulens akit szinte az összes ,új lepárló felkért már szakmai tanácsadónak . ( egy kis privát élmény , pár hónapja a hotel bárjában ahol dolgozom összefutottam Dr. Swan-nel , aki épp a Kavalan tajvani whisky szakembereivel konzultált . Kaptam tőle pár minta Kavalant , mesélt pár érdekes dolgot a Penderyn walesi lepárlóról , elmondta a véleményét pár kérdésben és megemlítette az Annandale-t is. Egy közvetlen úriember , ezúton is tiszteletem Jim !) Az Annandale az első whisky lepárló lesz amivel az utazó találkozhat ha Anglia felől közelít Skóciába . Nem a legdélibb ,mert a Bladnoch kissé lejjebb van , de az Annandale közvetlen az angol -skót határon található . A legérdekesebb dolog a whiskyjükkel kapcsolatban , hogy ennél lowlandibb már nem is lehetne lepárló , de az elképzelt Annandale malt whisky mégis egy fenolos-füstös aromájú ital lesz . Köszönhetően a szakmai tanácsadóknak és a befektetők elhivatottságának , a mára klasszikussá vált mélyföldi whisky stílus , a lágy ,tőzegmentes , sima aromájú whiskykkel szemben az Annandale az iparosodás előtti hagyományokra alapozva egy füstös whisky profilban gondolkodik . Ez nagyon érdekes és izgalmas kihívás lesz és kiváncsian várjuk , szerintem mindannyian akik a whiskyt az átlagnál jobban ismerjük,kedveljük . Természetesen lesz a mai viszonyoknak megfelelő lowland-i profillal bíró Annandale is . És a végére még egy érdekesség . Az Annandale szemben a modern  megaberuházásokkal , megtartja az eredeti pagoda tetőt , ezzel is jelezve , hogy bár az üzlet vezérli a mai whisky beruházásokat , mint minden mást ebben az életben , azért a hagyományok tartják életben azt . A jelképes pagoda tető sokat jelent . Befektetőknek és szimpatizánsoknak egyaránt . Hajrá Annandale !!!

annandale

Ugorjunk egy nagyot a déli végekről az északi partokra . Amíg az Annandale-nek pár mérföld hiányzik ahhoz , hogy elmondhassa magáról , ő a legdélibb skót lepárló , addig Thurso városkában az épülő Wolfburn Distillery már biztosan a mainland ( a szigetek nélküli skót terület ) legészakibb lepárlója lesz . Ezt a címet jelenleg a Pulteney birtokolja . Az a lepárló amelynek szakemberei tevékenyen részt fognak venni a Wolfburn single malt megalkotásában . Hiába lesz a Wolfburn egy privát konzorcium befektetése , a szakmai szolidaritás nem lehet kérdéses ezen a szinten . Egyesek véleménye szerint az új whisky is egyfajta projektként, tőzeges Pulteney-hez hasonló aromájú ital lesz . A Wolfburn nevét arról a forrásról kapta , ahonnan a whisky készítéshez szükséges vízet nyerik majd . Jelenleg az építkezés első fázisában tart a beruházás de a lepárló méretét tekintve biztosan sikerül időben befejezni és decemberben már elindulhat a termelés is .

Skócia nyugati partjain , a távoli Ardnamurchan félszigeten az Adelphi nevű független palackozó épít lepárlót . A meglepő módon Ardnamurchan Distillery nevet viselő szeszfőzde pár hete kapta meg a végső engedélyeket ,így a munkálatok hamarosan kezdődnek . A terület egy igazi érintetlen , vad vidék , ahol nagyon fontos volt a környezetbarát elképzelés és ennek az Adelphi megfelelt . Az alábbi képen látható távolabbi fehér épület lesz a lepárló . A mainland legnyugatibb lepárlója , ha a hosszúsági körök adatait vesszük alapul, a Taliskerrel , Tobermoryval  " szomszédos " . És  pagoda tető itt is lesz ,még ha csak a visitor centre tetején is .

1 distillery

 

(Az egész ország legnyugatibb szeszfőzdéje azonban mégis a Barra Distillery lesz , ha elkészül . Ahogy a nevéből kiderül , ez a lepárló Island of Barra szigetén épül . Ez a sziget nem ismeretlen a whisky rajongók előtt ,hiszen a híres film, a Whisky Galore ezen terület északi részén , Eriskay szigetén játszódik . A tervezett lepárló ettől délebbre lenne a tervek szerint de a beruházás jelenleg áll . Ezért jelenleg a legnyugatibb skót lepárló a Harris szigetén lévő Abhainn Dearg farm , amelyik már piacra is dobta első , három éves whiskyjét idén . )

LargeMap

 

Keleten is zajlik az élet , ahogy a skótok nevezik :Kingdom of Fife területén . St.Andrews neve jól cseng a golfozók köreiben és az itteni egyetem is a világ legjobbjai közt van számontartva . A golfra alapozta üzleti tervét a beruházó , aki egy igen impozáns régi épületet kíván whisky lepárlóvá alakítani Kingsbarns Distillery név alatt. A napokban egy pénzügyi befektető biztosította a tervhez szükséges összeg 30 % -át , közel 700 000 fontot , így a munkálatok ez év tavaszán elindulhatnak itt is . Az alábbi képen látható az épület , ahol a remények szerint 2014 -től készülhet majd a Kingsbarn single malt .

doocot-front

Ha az angyalok is úgy akarják , idén tehát már hordókba kerülnek párlatok északon ,délen ,nyugaton , hogy 2016-tól - ha a tulajdonosok piacra vezetik őket - megkóstolhassuk a Wolfburn , Annandale , Ardnamurchan single maltokat . Hogy aztán követhessék őket maltok a Kingsbarns-tól , a Falkirk -től , Barra -ról és remélhetőleg még pár új helyről . Ezekkel a mini méretű bár anyagilag nagy beruházásokkal plusz a megacégek újra megnyíló lepárlóival ( Glen Keith , Imperial , pl ) vagy a felújított , modernizált szeszfőzdékkel ( Dailuaine , egyéb Diageo tulajdonolta lepárlók ) a skót whisky jövője biztosítva van . És szerencsére a blendekhez szükséges igények kielégítése mellett marad nekünk single malt rajongóknak is elég új csemege .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása