A Tomatin benyomul a travel retail polcaira
2016. szeptember 08. írta: Barman's Choice

A Tomatin benyomul a travel retail polcaira

 

A Highland lágyabb oldalára helyezte magát és erre építí mind tartalmi,mind vizuális üzeneteit a Tomatin Distillery. Utóbbit a megújult külső megjelenéssel bizonyítja,a maltjai pedig eddig is egy könnyed,lágy világot képviseltek,így kijelenthetjük,hogy a progresszió a Tomatin tekintetében egy olyan szerencsés helyzet amiben a márka valódi arca és az erre épülő kommunikációs stratégia egyensúlyban van.

A Felföld egyik legnagyobb szeszfőzdéjeként nem volt egyszerű feladat egy szakmailag és a nagyközönség előtt is elismerést kiváltó whiskymárkát felépíteniük. A tempó amit maguknak diktáltak azonban kellő dinamizmust ,a pontos üzleti tervekhez való ragaszkodás pedig hatékony piaci jelenlétet biztosított számukra. Alig egy hónapja,hogy egyszerre három újdonsággal is megjelentek,alig fél évvel a teljes arculatváltás után.Pedig az a fél év sem telt el unalmasan, elég ha csak arra gondolunk,hogy a lepárló a Tomatin Warehouse 6 Collection megjelentetésével beleugrott a luxuspiac csábító világába is, de szerencsére ezt is a maguk lágyabb,puritánabb módján tették.Még arra is futotta a szépen kigondolt tervek erejéből, hogy egy sub-brand formájában tőlük teljesen szokatlan stílusú.tőzegelt ( vagy tőzegelt hordóban érlelt) whiskyvel, a Cú Bócan sorozattal jelezzék,hogy ők bizony a peated maltok világában is helyet kérnek a whiskyjeiknek.Ha még erre is azt mondanák egyesek, hogy igen, ezek ma már szinte alapdolgok egy magára valamit is adó lepárló stratégiájában, akkor a Tomatin megfejelte ezeket a dolgokat két igen innovatív kiadással,a Tomatin Cuatro nevezetű sherry hordós érlelések  alkotta négyesfogattal és a Tomatin Contrast neveztű bourbon-sherry összehasonlító csomaggal.Igen komoly munkát végeznek a főzde munkatársai és lassan példaként lehet tekinteni a tudatos,önazonos,elhivatott üzleti magatartás kérdésében a Tomatin single malt palackozások útjára az elmúlt 4 év tapasztalatai alapján.

Logikus lépésként most elérkezett az idő,hogy a travel retail piaci szegmensbe is benyomuljon a márka és aTomatin Distillery úgy döntött,hogy új sorral képviseli a Highlandet az utazóközönségnek szánt vámmentes üzletekben.Van köztük új palackozás, az alapsor egy képviselője és egy extrém idős variáció is. Nézzük sorban.

Az első és legfiatalabb palackozás rögtön egy újdonság. A Tomatin 8 Year Old egy bourbon és sherry hordós variáció, 40 % abv-vel,édes vaniliás aromákhoz csatlakozó körtés,sült almás jegyekkel amik elvezetnek minket a gyümölcsösség mélyebb ízei felé,az egészet pedig a gyömbér és a fahéj jellegzetességei teszik szép egyensúlyba,hogy az ital egy édes-fűszeres lecsengéssel búcsúzhasson.A palack ára 35 euro.

 

8y.jpg

 

A sorban és korban - mert a Tomatin még arra is figyelt,hogy a NAS korszak idején az új tavel retail sora korjelölt maltokból álljon ( bár megjegyzem a NAS egyre inkább csendesedik,sok lepárló jelentkezik mostanában 8-9 éves whiskyvel ami ha mást nem is, csak annyit jelezhet,hogy a készletek lassan kezdenek újra a megfelelő szintre töltődni és már mindenkinek elege van a sok üres marketingszarból éretlen,fiatal maltok sztárolása végett,már jó kis időszaknak nézünk elébe) - szóval a következő a Tomatin 12 Year Old. Ez a whisky a Tomatin alapsor oszlopos tagja,szerencsére ez a whisky lép be az új travel retail sorba és nem a korjelölés nélküli,gyengécske Legacy.A 12 éves Tomatin szintén bourbon és sherry érlelés , 43 % abv-vel remekül képviseli a housestyle-t. Az új sorban egy literes kiszerelésben találkozhatunk majd vele,41 euros árral.

 

12.jpg

 

A harmadik a sorban egy újabb friss variáció, a Tomatin 15 Year Old.Érlelését tekintve ez egy american oak cask verziójú Tomatin, szép 46 % abv-vel kapunk egy friss citrusos,mézes,toffee karamellás lágy malt whiskyt.Az ára 55 euro.

15_1.jpg

 

A negyedik tag előtt le a kalappal ! Ez egy Tomatin 40 Year Old nevű whisky, oloroso sherry cask érlelésű , 43 % abv-vel kiadott luxuskorú verzió.A whisky érett trópusi gyümölcsök hatalmas aromáit vonultatja fel egy csipetnyi tölgyes jegyekkel bolondítva. Ez az amit annyire kedvelünk a Tomatin single maltokban.A whisky ára húzós, 1250 euro,amivel jócskán kiérdemli,hogy a luxus ligában emlegessük.Arra azért érdemes figyelni, hogy a Tomatin sosem rejtegette előlünk a koros maltjait, korábban évekig az egyik legjobban árazott 30 éves single malt is tőlük került ki és legutóbb a 36 éves verzió is igen népszerű lett hamar tőlük,köszönhetően,hogy sosem csalódunk a várt lágy, gyümölcsös,könnyed felföldi karakterekben.

 

40.jpg

 

A sor kiegészül még egy egy literes Standard Edition Cú Bócan palackozással is,hogy egy pici füstösséget is belecsempésszenek a puha jegyekkel operáló új kiadások mellé.

Nem tudjuk,hogy mi várható tőlük még de az biztos, hogy a Tomatin csapata pontosan tudja mikor,mi és miért jön majd legközelebb.Ez pedig bőven megnyugtató,mert nem okoztak csalódást az elmúlt években és igazából előte sem. A single cask batch kiadás szerintem még jól állnának nekik de ne legyünk telhetetlenek,még meg sem száradt a tinta a fenti új kiadások sajtóanyagán.

Bőven van miből választanunk így is ha Tomatin single maltot kóstolnánk.Ez a legszuperebb hír.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása