Új tavaszi whiskyk
2016. május 11. írta: Barman's Choice

Új tavaszi whiskyk

 

Végre úgy tűnik Skóciában is kitavaszodott, a napsütés a héten már háromszor is előfordult . De ha az időjárás nem is , a whisky lepárlók gondoskodnak számunkra egy kis tavaszias, színes életigenlő ébredésről . Az elmúlt hetekben ismét összejött egy kisebb csokorra való újdonság , fussuk át mik ezek !

 

Kezdjük egy tegnapi nem túl jó hírrel . A Longmorn Distillery területén egy kisebb vegyibaleset történt , a szeszfőzdét evakuálták , szerencsére személyi sérülés nem történt. Egy kisebb mennyiségű salétromsav folyt ki az üzem területén amit az automatikus biztonsági rendszer azonnal észlelt ,így időben megtörtént a mentesítés . Egy napos üzemzavart okozott a baleset , de a hírek szerint már minden rendben. Sem emberéletben nem esett kár és a Longmorn termelését sem befolyásolja a szerencsétlen savszivárgás. Nem jött jókor -mikor jön jókor?- a Longmornnak az eset mert mostanában jelent meg a 16 Year Old ideiglenes váltótársának beharangozott új palackozás, a Longmorn Distiller's Choice és készülnek megjelentetni hosszú idő után egy szép korú , 23 éves maltot is. A whisky 48 %-os abv-vel jelenik majd meg. Addig nézzünk rá újra a legutóbbi kis Longmornra :

 

longdc

 

 

A Douglas Laing cég  újabb régióval bővítette a Remarkable Malts nevű blended malt whisky szériájukat. A magyar piacokon is sikeres, az utóbbi évek egyik legszokatlanabb megjelenésű sorozata a Timorous Beastie ( Highland bleded malt ) , a Scallywag ( Speyside ) , Rock Oyster ( Island )  és a legendás Big Peat ( Islay ) után a Lowland képviseletében itt az Ínyenc , az Epicurean . A címkén egy századfordulós dandy figurájával, reprezentálva a Lowland urbánus , fejlődő,bohém világát Edinburghtól Glasgowig . Az 1900-as évek elejének jellegzetes társadalmi figurája, a brit dzsentri vagy épp a bohém arisztokrata tovább emeli a Remarkable Malts jellegzetes karaktereinek hírnevét. Már csak Campbeltown hiányzik a regionális blended maltokra építet szériából ,kíváncsian várjuk azt is !

 

A másik független palackozó sokkal inkább verbális irányból "támad" mint vizuálisból. A Wemyss Malts mára nagyon szép hírnevet szerzett magának single cask válogatásaival . Az időről időre érkező adagok palackjain a maltokra jellemző kifejezés kerül név gyanánt, hasonlóan ahhoz amit évekkel korábban az SMWS palackjainál megszokhattunk. Itt a legújabb adag , több új megjelenésnek már csak a neve is eladja a terméket. Az új adag ez:

  • Shellfish Platter 1997 – Bowmore 18yo
  • The Admiral’s Beacon 1980 – Caol Ila 35 yo
  • Waffles and Ice Cream 1997 – Clynelish 18 yo
  • Chocolate Orange Segment – Glenrothes 18 yo
  • Flambé Fruit 1995 – Mortlach 20 yo
  • Rosy Apple Brûlée 1988 – Invergordon 27 yo – single grain
Wemyss-Malts-Feb-Single-Cask-Group-low-res

 

Maradjunk még egy pillanatra a függetleneknél és a szép címkézéseknél . A transzparenciát zászlójára tűző Compass Box  a Circus után újabb káprázatos itallal lepett meg minket . Az új blended malt az Enlightenment azaz a Felvilágosodás nevet kapta , szolid üzenetként a vaskalaposnak tartott és a transzparencia igényével szemben ellenálló szervezet, a Scotch Whisky Association számára. Az új whisky 5922 palacknyi mennyiségben limitált kiadás , 46 %-os alkoholtérfogattal jelenik meg .Az Enlightenment azért ismét elárulta nekünk mi is van a palackban . Csodálatos kreatúra ! Clynelish , Balblair, Glentauchers , Mortlach , te jóságos ég micsoda maltok !! Hát nem sokkal tisztább így ?

 

ee2

Emlékeztetőül itt az egyel korábbi cucc a Compass Boxtól , a Circus .

 

c2

 

 

Haladjunk tovább ! Úgy hírlik a Tomatin Distillery tőzeges sub-brand maltja, a Cú Bócan is hamarosan új palackkal jelentkezik . A hírek szerint egy 1988-as Vintage kiadás várható de az még nem tiszta, hogy az 1989-es évjáratot cseréli le vagy csak bővíti a sort .

 

A legaktívabb lepárló tavasszal a Springbank volt . Az ismert campbeltowni stílusban bejelentett új palackozások tovább erősítik ennek a furcsa kis lepárlónak a hatalmas elismertségét. Egyszerűen soha nem tudhatod mit kapsz a Springbanktől leszámítva a tényt, hogy mindig a legőszintébb , aktuális állapotában a legjobb kondíciókkal rendelkező whiskyt palackozzák le. Hogy néha meglepő és hektikus amit csinálnak az érleléseikkel ? Ezért imádjuk őket ! A tavaszi kapmpányukban először kihoztak egy UK exclusive kiadást, (Springbank 16 Year Old , full sherry single cask - 54.2 % abv )   amit gyakorlatilag a bejelentéssel egyidőben el is kapkodtak a szerencsés vásárlók . A whisky  a Local Barley sebességénél is gyorsabban érte el a dupla árat ,köszönhetően a korának, a full sherry érlelésnek, a brit piacokra szánt single cask kiadás adta alacsony palackszámnak és persze a sokat emlegetett springbankes stílusnak köszönhetően.

Ezt követte az éves Longrow 18 year old bejelentése . A Springbank tőzeges variációja évről évre remek minőséget hoz ebben a korában , tovább öregbítve a lepárló legendáját . A tavalyi tizennyolc éves Longrow full sherry érlelése helyére idén egy meglepő variációjú palack érkezik. Az új Longrow 18 Year Old hatvan százalékban rumos hordóból, negyven százalékban refill sherry hordóból érkezik.

A harmadik újdonság a lepárlótól a szintén rendszeresen megjelenő tizenkét éves, hordóerősségű single maltjuk , ami idén egy francia boroshordós érlelésként bukkan fel hamarosan.A Springbank 12 Year Old Cask Strength Burgundy   erősséggével nem lesz probléma , 53.5 % abv ,korrekt.

 

http://www.abbeywhisky.com/wp/wp-content/uploads/springbank-12-year-old-burgundy-wood-whisky.jpg

 

 

Ha tavasz akkor nem maradhatunk újdonság nélkül Islay farmlepárlójától sem . A Kilchoman Sanaig alapsorba állítása után itt a menetrendszerű full ex-sherry Kilchoman Loch Gorm. A 2016-os palackozásban továbbra is fresh és refill sherry hordóból származó Kilchoman maltok szerepelnek.

 

Elég színes kis csokor lett a 2016 kora tavaszi újdonságok adagja, köszönhetően a lepárlók kreatív címkézéseinek. És bizonyosan legalább ennyire színes lesz a sok új whisky adta élmény , legyen az már akár ismert profil vagy totális újdonság.

Slainthe !

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása