Régi-új visszatérő - Macallan Fine Oak 12 Year Old
2016. április 14. írta: Barman's Choice

Régi-új visszatérő - Macallan Fine Oak 12 Year Old

 

Valamikor a Macallan rendelkezett az egyik legszélesebb korjelöléssel ellátott single malt alapsorral. Sőt, rögtön volt belőle dupla sor is. Míg a klasszikus sherry hordós Macallan maltok építgették a lepárló hírnevét , a szürkébb Fine Oak széria már megosztotta a rajongókat.

Azt azonban nem lehet elvitatni a világ egyik legbefolyásosabb malátawhiskyjétől ,hogy még a Fine Oak széria is elképesztően nagy variációban jelent meg. A korjelölt Fine Oak sor tagja volt a 10, 12, 15, 17, 18,21,25 és 30 éves Macallan. Aztán változtak az idők ,nőtt az igény, csökkentek a készletek, gyorsabban kellett poziciót fogni a piacon és a Macallan - meg még sok más nagy név a szakmában - a korjelölésért folytatott kampányukat egy mozdulattal a szemétbe vágták és elkezdődött a " kor nem számít " szakasz.

Azóta ömlenek a NAS - korjelölés nélküli - maltok mindenhonnan. Csinos nevek , bugyuta marketingsztorik mögé rejtik az nyers üzleti érdekeket. A Macallan ezt az időszakot nem csak arra használta ki ,hogy tovább erősítse amúgy sem gyenge hírnevét a luxuspiacokon de bővítette a korszak legdinamikusabb piaci szegmensében, a travel retailben is a kínálatát.

A 2004-ben bemutatot Fine Oak sor alig egy évtizedet élt mikor bejelentették a visszavonását. Volt aki nem nagyon bánkódott, sokan sajnálták és akadtak akik egy újabb lehetőséget láttak abban, hogy a evidens módon változó whiskypiac romlottságát és pénzéhségét kritizálják a döntés okán. Mindenkinek megvolt a maga igaza.

Most viszont a "kor nem számít" jelszó ha lassan is de elkezd ismét visszaváltozni. Egyre több lepárló demonstrál a korjelölés és a transzparencia mellett , van köztük aki ezt komolyan is gondolja és van aki a NAS whiskykbe belefáradt vásárlók és az általuk korbácsolt nem túl pozitív véleményekre reagálva kihasználja az adódott lehetőséget megragadni a reflektorfényben. A nagy nevek, akik kapacitásuknál és hírnevüknél fogva akkor is diktálják a trendeket ha ez tetszik valakinek vagy épp nem , ha lassan is de szintén kiengednek egy-egy korjelölt whiskyt a közönségnek. Hiába a luxuspiac, a hírnév a mai világban a modern médiafelületek civil tömege igenis képes kicsit megtépázni az évekig,évtizedekig építgetett PR -t , ha már a whiskyk minősége lefelé,áraik azonban felfelé mozdultak az elmúlt években. Egyfajta gesztusként történnek ezek a dolgok a nagy nevektől természetesen a méretüknek és státuszuknak megfelelő körítéssel .

A Macallan most egy 12 éves whiskyt hoz vissza , a Fine Oak sor neve alatt . Eddig különösebb hírverés nem bukkant fel a régi-új whisky körül . A gesztus jellegét erősíti a megjelenésnek az a tény is, hogy a brit piacokra 5000 palackot szánnak. Hallani híreket, hogy ez az ital marad most már az alapsorban, talán az újjáépülő Fine Oak sor előfutára és a külföldi piacokon nagyobb szerepe lesz mint a hazain. Amit viszont biztosan tudunk a whisky kora mellett, hogy 40 % -os alkoholtartalommal egy kommercionálisabb vonalat képvisel, az érlelése pedig egy hármas variálásban történt. A hordók European oak casks seasoned with sherry, American oak casks seasoned with sherry, and American oak casks seasoned with bourbon kombinációban szerepeltek a Fine Oak 12 YO érlelésében .

macallan12yo

 

Ne legyünk telhetetlenek , ez is valami . Továbbra sem valószínű, hogy a Macallan kapcsán valaha is fogunk látni elérhető árú , a lepárló reputációját jelentő sherried maltokat a közeljövőben , de ha valaki korjelölt hivatalos Macallant keres, akkor az új Macallan Fine Oak 12 Year Old a maga nagyjából 50 fontos palackárával egy elfogadható opció.

Welcome back, Fine Oak ! Reméljük a pihenés a hasznodra vált .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása