Portsoy Deluxe - Glenglassaugh Rare Cask Batch 2
2016. március 02. írta: Barman's Choice

Portsoy Deluxe - Glenglassaugh Rare Cask Batch 2

 

A BenRiach csoport 2013-ban váratlanul megvette a Glenglassaugh Distilleryt  . A portsoy-i lepárló akkor épp csak ébredezett egy fura hátterű befektetői kör és egy válogatott , rutinos kis szakmabeli csapat keze alatt . A szinte ismeretlen ,nem túl  megnyerő és egészen szűk raktárkészlettel induló projekt a Glenglassaugh reaktivilására elképesztően jól sült el .  A korábban szinte csak a blenderek által ismert ( szerepel a malt a Cutty Sark, Teacher's , Famous Grouse receptjében is ) felföldi főzde újra termelésbe állt pár évtized alvás után és az új párlatok három év után meg is jelentek a piacon. De a meglepő nem ez volt.

A kezdeti évek túlélésének záloga a régi készletek kipalackozása és fiatal maltok kiadása a Glenglassaugh esetében az előbbi tekintetében sikeres volt, utóbbinál csak azt lehet a javukra írni ,hogy bebizonyították,komoly elhivatottsággal bármit elérhető. Amikor egy váratlan 2013-as bejelentés után a Scaent Group, az újraélesztést levezénylő befekettőcsoport eladta a BenRiachnak a Glenglassaugh Distilleryt a lepárlót egy new make spirit minisorozat a koktélok piacán és egy három éves , éretlen Revival és egy Evolution nevű amerikai ex-bourbon hordós cucc képviselte . A Billy Walker brigád a vásárláskor tovább fokozta a meglepetéseket amikor bejelentették, hogy a Glenglassaugh a BenRiach populáris vonulata és a GlenDronach sherry hordós érlelése alapozott szubkultúr-vonal mellett a premium maltokat fogja képviselni a "családban". Akkoriban maga a tény, hogy valaki a premium vagy luxuskategóriába igyekszik a whiskyjével pont a csúcsra járt de azért az Evolution és a Revival sem azt mutatta erre a Glenglassaughnál hamar sor kerülhet . Pláne amikor a BenRiach -éra első palackozása egy tőzegelt ,még alig csak whisky Torfa névvel úgy tünt viszi tovább a két korábbi megjelenés stílusát. Ma már inkább kezeljük a Torfat a korábbi tulaj projektjének kifutásaként mintsem a Walker csapat kreációjának.  . De a luxus iránynak mégis volt előzménye . 2012-ben kiadtak egy Massandra Connection nevű sort ami a Krím-félsziget híres cári borászatának hordóit használta finiseléshez . Abból a borászatból korábban évszázadokig csak fejvesztés terhe mellett lehetett hordókat kihozni mind a cári időszak,mind a kommunisták alatt. Gyakorlatilag egy szuper minőségű és szupertitkos komplexumként volt mindig is kezelve a Massandra . Valószínüleg a befektetői csoport orosz tagjainak kapcsolata sokat segített ebben a projektben . A kollekció ebből kifolyólag komoly árazással jelent meg.

A BenRiach nem tétlenkedett . Miután a kezükbe került a portsoy-i desztilláló , a Torfa után azonnal a cég szimbólumának számító single cask szelekcióval jelentkezet . A Glenglassaugh Rare Cask Batch 1. A prémium malt whisky széria megtartotta a Revival-Evolution -Torfa palackozások kiszerelését,a tartalom azoban drasztikusan változott . A jelek szerint az extrém fiatal triót igyekszik a feledésbe taszítani az új tulaj hiszen az Rare Cask nem csak a külsejével jelezte,hogy itt valami más a nivó hanem a whiskyk kora is.  A nyolc tömzsi kis palackozás legfiatalabbja 28 éves, legidősebbje 45 éves volt. Volt köztük moscatel ,port,oloros,manzanilla és egyéb sherry utóérlelés. Ezek után gyorsan bővítették a Massandra Connectiont egy 35 éves madeira és egy 41 éves sherry finiseléssel .

2015 szeptemberében palackokba került a Glenglassaugh Rare Cask Batch 2. és tavaly decemberben meg is jelent. Az új szériába betagozódott három Massandra hordós finish ( két madeira, egy aleatico ) a két rum ,két Pedro Ximenez és egy Port utóérlelés mellé. Tényleg csak rosszindulatú találgatás részemről , hogy a Massandra hordós finisek integrálása kicsit szalonképesebbé teszi a Krím-félszigettel kapcsolatos viszonyt.Manapság ez a nyugati országokban akár jópontnak is számíthat...

A hosszúra nyúlt bevezető után ime a nyolc főszereplő :

1972 cask # 2125 / 42 years old / Massandra Madeira Puncheon / 47.3% vol

b2.72

1973 cask # 1865 / 42 years old / Massandra Aleatico Hogshead / 40.5% vol

b2.73

1973 cask # 761 / 41 years old / Rum Barrel / 41.1% vol / 100 btl

b2.73rum 1974 cask # 1282/1 / 41 years old / Rum Barrel / 40.8% vol / 184 btl

b2.74rum 1975 cask # 2180 / 40 years old / Massandra Madeira Puncheon / 43.9% vol / 588 btl

b2.75madeira 1975 cask # 3171 / 40 years old / Pedro Ximenez Sherry Hogshead / 40.2% vol / 205 btl

b2.75px 1976 cask # 3170 / 39 years old / Pedro Ximenez Sherry Hogshead / 40.3% vol / 205 btl

b2.76px

1978 cask # 1118/8 / 36 years old / Port Hogshead / 43.6% vol / 276 btl

b2.78port

 

A második adag ritkaság adag után kétségtelen , hogy a Glenglassaugh be fogja teljesíteni a rá mért sorsot és a BenRiach vigyázó kezei alatt egy valóban super premium válogatás lesz belőle . A széria után extra figyelemmel várjuk milyen lesz kivül-belül az a 'glassaugh amelyik nem a Rare Cask vagy egyéb single cask sorba lép majd hanem már az új éra alatt az alapsort fogja jelenteni .

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása