Arran The Bothy Quarter Cask
2015. október 14. írta: Barman's Choice

Arran The Bothy Quarter Cask

Isle of Arran egyetlen szeszfőzdéje , az Arran Distillery kétségtelenül az egyik legígéretesebb irányát mutatja az úgynevezett multivintage palackozásoknak . A multivintage kis túlzással egy szalonképesebb neve a NAS palackozásoknak lévén korjelölés nélküli single maltokról van szó . Attól multi , hogy az Arran egyfajta mixet készít különböző évjáratú és különbözö hordófajtákból származó párlatokból . Amitől még inkább az Arran az amelyik csendben és kifinomultan kezeli a korjelölés nélküli skót whisky trendet azok a lepárló minisorozatai . Egy általában a sziget kulturális , természeti vagy helyi legendáira alapozott dizájnnal felturbózott , néha igencsak giccsesre sikeredett megjelenésű Arran maltok rövid idő alatt lettek az elérhető összegért beszerezhető , könnyen iható és sikeresen gyűjthető italokká .

Az Icons of Arran , a Devil's Punch Bowl és a legutóbb elindult Smuggler's Series mellett széria lett a Fingal óriásról szóló mondára alapozott Machrie Moor , sikeresen futnak a sherry és bourbon single cask privát palackozások és letisztult a lepárló finiselésekre épített színes kis sora . Eközben a lepárló felnőtt és szintén egy miniszéria keretében vezették fel az első 18 éves maltjukat ( lépcsőzetesen jelent meg a 16,17 majd a 18 éves ) . Még arra is futott az erejükből , hogy egy sok lepárlótól már ismert zárt ,erősen limitált rajongói klubnak kiadjanak egy szokásos kis gicsses de aukciókon azóta elképesztő módon magasra beárazott White Stag nevű single cask kiadást .

A 2015-ös év utolsó Arran megjelenése halad tovább a mostanra lassan profillá váló ,korjelölés nélküli multivintage vonalon . Őszintén szólva különösebb indokát nem látni annak , hogy miért jön ki egy nyilvánvalóan fiatal , NAS és különösebben nem is érdekes és új technikára ( van még ilyen lehetőség vajon? félek nincs , ebben a keretben amit ma skót whiskyként ismerünk ,biztosan nincs ) alapozott kis itókával akkor , amikor épp tarol a figyelem és a befektetők piacán az egyik valaha volt legjobb dizájnt kapott skót malt whisky , az Illicit Stills . Miért most jött ki egy quarter cask érlelet , nagyjából hét éves Arran ?

Amíg ez kiderül maradjunk azoknál a tényeknél amiket már tudunk .

Az Arran The Bothy Quarter Cask nevű ital egy korjelölés nélküli , ex-bourbon hordóban érlelt majd 18 hónapra kisméretű hordóban - quarter cask - befejezett alkotás ami a nevét -The Bothy - egy a skót folklórban egyfajta menedékházként , közösségi térként funkcionáló épületről kapta . Non chill és színezékmentes , ez jó hír , ahogyan a fokolása is, igen korrekt kis erő van a Bothyban , konkrétan 55.7 % -os , természetes erősségű az ital . A kiadott mennyiség 12 000 palack, az nem kevés. Ezt az Arran limited edition-ként nevesíti ami a szokásos kis palotaforradalmakat indított el a whisky rajongók közösségeiben . Azért azt valahogy fogadjuk el , hogy még ha tizezres tételben is jelenik meg valami azt ha egy adott mennyiség után már nem készítik , valami az érlelés során változik,(legyen az hordótípus ,párlattípus), akkor "papiron" az limitált . Erre játszanak a lepárlók . Úgy vallják , igazán a limitált kiadásnak ott vannak a single cask palackozások amik típusukból adódóan nem is lehetnek mások , esetleg az ilyen-olyan alkalmi palackozások  de ez nem zárja ki , hogy ha valaki x ezer palacknyi mennyiségben kíván megjelentetni whiskyt azt limitáltnak hívhatja . Az Arran tulajdonképpen még a 18 évesét is limitáltnak nevezi , ami pedig belépett az alapsorba . Az kilencezer palacknyi mennyiségben jelent meg , bár esetében elfogadóbb az ember hiszen egy alig húsz éves lepárlónak nyilván nincs elegendö készlete a 18 éves maltjából . És itt van a kutya elásva . Ezért jön ki korjelölés nélküli whisky , ezért limitált a tizezer feletti szám is . Igen , fizikai korlátai vannak . Mindenhol, nem csak az Arrannál . Hogy ez az eddig ilyen méretben nem ismert probléma merre löki tovább a skót whisky történelmet azt majd meglátjuk .

bothy2

Az Arran Bothy színe óarany szalmasárga reflexiókkal . Illatában szantálfa fűszeressége , édes árpamaláta , nyirkos tölgy . Komplex és intenzív egyvelege az olvadó barnacukornak , a citromhéj viaszosságának egy csipetnyi kakaónak . Ízben édes , zamatos , idővel a chillipaprika melengeti a szájat . Feltör a lepárló karakterére jellemző friss ananász és zöldalma. Meleg brióson olvadó vaniliafagylalt .A lecsengést florális jegyek vezetik fel majd a citrusok savanykásságával távozik . Szép , klasszikus Arran fénylik ki a Bothy karaktereiböl .

Az Arran Bothy Quarter Cask hírek szerint felbukkan majd hamarosan Magyarországon is , élvezhetjük közösen , úgy ahogy amiről egy " bothy " szól . Magyarul talán ilyesmi lehetett a fonó , ahol az emberek összeültek , kicsit dolgoztak , kicsit beszélgettek , meséltek , együtt voltak . A skótok meg ilyenkor ledobtak egy dramot is . Próbáljuk meg űjra mi is , még nincs késő . Nem, nem inni .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása