Tőzegelt GlenDronach
2015. szeptember 22. írta: Barman's Choice

Tőzegelt GlenDronach

Ebből a kiszivárgott hírből is lehetne kanyarintani egy sikoltozós , szomorkodó , okoskodó bejegyzést de igazából ebben a hírben nincs meglepetés.

Azért nincs mert a tőzegelt GlenDronach egy ideje tudott volt a szélesebb szakmai körben és a jól informált rajongók közt . A kérdés csak az volt mikor és milyen kiállással jelenik meg a peated 'dronach.

A jelek szerint egy 46 % -os alkoholerősségű , ( először az amerikai piacon majd a hírek szerint Európában lesz bemutatva ) korjelzés nélküli bourbon és oloroso/PX érlelt kombinációjú tőzegelt whiskyről lesz szó .

peated

Az utóbbi években elterjedt tőzegelt palackozások megjelentetése trend lett az amúgy nem a füstös stílust preferáló lepárlók közt . Miért pont a GlenDronach lenne kivétel ? Mondjuk lehetett volna , hiszen a heavily sherried malt kategóriában mára sikeresen elsőszámú opció lett mindenki számára a whiskyjük . De a GlenDronach egy a hírek szerint csak időszakos készlethiány okán épp a napokban vezeti ki a piacról a legjobb maltját, a 15 éves Revivalt . Ilyen is előfordul , még a legnagyobbakkal is. A helyére érkezett Hielan 8 évvel korjelölt malt, ami üzenetként is felfogható, hogy a GlenDronach szakmai stábja tartja magát a saját elhatározásához , hogy korjelölt maltokkal igyekszik jelen lenni a piacon. Még azt kellene  hozzátenni,hogy igen, a sherry hordóban érlelt malt whisky szekcióban . De ennek sajnos már a Hielan is ellentmond,hiszen a Walker-éra óta evidens törekvések a lepárló régi, sherry hordóra alapozott stílusának visszaállítására pont a korábbi tulaj bourbon-sherry érleléseinek nem túl pozitív eredményű kilengéseit igyekezett helyrehozni . A Hielan egy fiatal, bourbon/sherry kombó lett és valljuk be, kicsit gyengébb a profil mint amit az elmúlt 7 évben megszoktunk tőlük. Mondjuk ki, korjelölés ide vagy oda, egy fiatal malt ami látszólag a kényszer hatására visszalép egy korszakba amit nem csak sikeresen hagyott maga mögött a lepárló de azonnal meg is teremtette a saját legendáját a minőségi sherried malt irányzattal . Oké, volt már nekik virgin oak, ilyen-olyan boros utóérlelés de azokat az ember könyebben elfogadta , lévén szinte mindegyik limitált szériában jelent meg . A Hielan meg nem csak az alapsorba szállt be , hanem feladatául kapta , hogy töltse be a 15 éves Revival hiánya okozta rést . Mert ugye erről van szó , annak ellenére is , hogy hivatalosan a nyolc éves GlenDronachot egy piaci rés betöltése inspirálta . Nem, a jelek szerint nem a piacon van rés ( de, ott is amúgy ) hanem a GlenDronach alapsorban .

Ez sem új , bensősök már korábban figyelmeztettek rá , hogy lesz egy pár év amikor a GlenDronach köszönhetően korábbi tulajdonosainak és a hektikus skót szeszfőzde történelemnek ( bezárások,felújítások , tulajcserék , recenzió,stb ) készlethiányos lesz . Minden törekvés ellenére ez elkerülhetetlen volt és még így is azt mondhatjuk  a Hielan okozta kisebb fanyalgás ellenére azért viszonylag simán átvészeli majd a lepárló ezt az időszakot .

És elérkeztünk a tőzegelt verzióhoz , ami mint irtam már várható volt . A kérdés annyi , hogy ennek vajon most és ilyen kombinációjú érlelésben kellett e megjelennie ?

Van a whisky rajongásnak egy nagy előnye . Az , hogy rajongóként nem nekünk kell ezekkel a döntésekkel foglalkoznunk.Személy szerint bízok a GlenDronach mögöt álló szakemberekben és mind a Hielant , mind a tőzegelt bourbon/sherry kombót egy időszakos , van-ilyen-is megjelenésnek tartom . És lehet , hogy ha már tőzegelt GlenDronach , akkor az így a legjobb .

Az Ardbeg modern korszaka megtanított rá , hogy ha épp egy lepárló olyan időszakát kapjuk el aktív fogyasztóként ami  más mint a korábban ismert az nem feltétlenül jelenti , hogy az "új" stíló rosszabb . Csak más . És pont a GlenDronachnál volt már olyan szerencsénk , hogy végig élhettük a feltámadását . Maximum ezért félti az ember a látszólag a trendek örvényébe került lepárlót , hogy ne essen vissza .

De szerintem nem kell izgulni . Át kell vészelni . Ők legalább megmondták , hogy nagyjából meddig kell várni .

Addig meg miért is ne ? Tőzegelt GlenDronach , gyerünk .

Lehet nem lesz jó , meg lesz kritizálva , lehet , hogy nagyon is bejön . De ha a párod levágatja a haját attól nem fogod szeretni ? Na , jó , azért ennek nem örül az ember . De egyrészt a csajod haja majd megnő , másrészt úgy élvezhetsz új "arcot" , hogy hűséges maradsz .

Nekem belefér .

( De azért innen üzenem a csajomnak , eszedbe ne jusson szó nélkül vágatni a hajadból,mert füstölögni fogok!! Sokkal erősebben mint egy tőzegelt GlenDronach.... )

(credit TTB)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2015.09.22. 12:17:34

Szerintem egy full-sherry érlelt Dronach-hoz igen jól passzolna egy mérsékelt tőzegessség. De majd kiderül. Az én csajomnak is néha túl hosszú a haja. :)
süti beállítások módosítása