Földönfutó - BenRiach Latada 18 Year Old
2015. szeptember 03. írta: Barman's Choice

Földönfutó - BenRiach Latada 18 Year Old

Még meg sem érkezett minden pontos részlet a tegnap bejelentett új , tizenkettedik BenRiach Single Cask szériáról máris újabb csapást visz be a lepárló a bankszámlánkra . Jellemzően ha ezek a srácok bejelentenek valamit akkor aztán csőstül jönnek az új cuccaik . Gondolkoztam rajta , hogy várjak e az alábbi hírrel mert törvényszerű , hogy ha jön új BenRiach single cask sor , akkor mindjárt követi majd egy GlenDronach adag hasonló kivitelezésben és az sem lepne meg ha a rég hallott GlenGlassaugh cucok is érkeznének szintén ebben a formátumban . Vagy ahogy legutóbb ,bemondanak egy wood finisht .Na ez utóbbi történt ma reggel .

Harmadik tagja mutatkozik be a BenRiach tőzegelt utóérlelt maltjaiból álló pár éve frissített megjelenésű sorozatában.

Mondhatjuk a BenRiach története az elmúlt tizenegy évben sikersztori . Gyakorlatilag mindent megnyertek amivel a szakma vagy a nagyközönség díjazza egy skót whisky lepárló munkáját , elérték és túlélték a kritikus első évtizedet ,sőt bevásároltak az évek alatt még két lepárlót a csoportba . Show must go on , mint tudjuk és a BenRiach nem is csinál gondot abból , hogy a termelésének több mint felét blendekhez adja el . Ahogy abból sem , hogy tovább folytassa azokat a bevált eljárásokat kicsit más köntösbe bújtatva őket , ami stabilitást adott a cégnek az elmúlt években. Az áprilisi összefoglalóban már említettem a BenRiach 18 yo Albariza nevű pedro ximenez finiselt , erősen tőzegelt maltot . Az Albariza a folytatása és egyben első palackozása egy kisebb ráncfelvarráson átesett tőzegelt BenRiach kínálatnak aminek korábbi képviselői a Heredotus , Importanticus, Arumaticus és Madeirensis voltak , Fumosus családnévvel . Ehhez az Albariza palackozáshoz és korábbi őseihez csatlakozott pár hónapja egy szintén 18 éves korral kiadott dark rum finiselés , a BenRiach 18 Years Old Dunder . A fura név a jamaicai rum készítése során a lepárlóüstben visszamaradt cukornádlé maradvány neve amit egyfajta élesztőként használnak a későbbi eljárások alatt és a rum jellegzetes aromáját adja . A Dunder 46 % -os alkoholerősségű , non chill filtered és természetes színű .

b.p.wf

Ehhez a duóhoz csatlakozik ma egy szintén 46 % abv , non-chill , no colour palackozás, ahogy a széria megkívánja. Íme a BenRiach 18 Year Old Latada .

latada

A dallamos név egy Madeira szigetén alkalmazott szőlőnevelési módszer ami a gyakorlatban annyit tesz , hogy a szőlőfürtök egy a talajjal párhuzamosan futó huzalra vannak felfuttatva vagyis tulajdonképpen vízszintesen helyezkednek el a szőlőfürtök. A sziget nevéből pedig nem nehéz kitalálni, hogy ezúttal egy tőzegelt BenRiach madeira finiselésről van szó. Volt már ilyen korábban mind tőzegelt mind normál utóérlelés kategóriában a lepárlótól. Minet most a tőzegelt variáns érdekel ami ezelőtt a Maderensis Fumosus néven futott , 13 éves korral . A jelek szerint a Fumosus családág reinkarnációjának vagyunk szemtanúi az Albariza , Dunder , Latada hármassal és a logika szerint egy portói finiselés még hátra van .

A BenRiach Latanda színe az antik arany nemességét idézi , illatában tőzegfüst átjárta hangaméz , a zamatos frisseséget pedig sárgadinnye adja , megspékelve egy kis kandírozott gyümölcs aromáival . Ízében ínycsilkandóan édes tőzeg tör utat magának egy szirupos gyümölcsösségen , alatta száritott sárgabarack , gyengéd citrusok és a tölgy fűszeressége biztosítja az egyensúlyt . A lecsengés hosszas . Összességében a Latada madeira finiselése a tőzeg földes, nehézkesebb aromáit szelidítette egy elegáns , kissé talán túl lusta karaktereivel egy édes-füstös , citrusos,mézes , zamatos itallá.

Ajánlások szerint egy ilyen whiskyhez egy karakteres étcsokoládé még ennél is többet képes hozzá tenni ahhoz , hogy tökéletes legyen az  ízorgia .

4001 palacknyi mennyisége bizonyára gyorsan elfogyó malttá teszi . Ha valakinek tetszettek a Fumosus sorozat tagjai és nincs ellenére egy boros utóérlelés a Speyside egyik klasszikus karakterének tőzegelt változatában annak a Latada erős opció .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása