Nyári malátasaláta
2015. július 22. írta: Barman's Choice

Nyári malátasaláta

A nyár a leállás ideje a skót whiskyiparban . Ilyenkor kerül sor a nagy éves felújításokra , javításokra és felkészülésre a zsúfolt ősz előtt. De addig se maradjunk hírek nélkül !

A Federal TTB " jelentése " szerint  a nyári újdonságok közt az adattárban felbukkant pár amerikai piacra szánt Springbank . Van köztük 18 éves " fresh rum " ( 1996.november-2015.július , 264 palack ,52.1 % ), 19 éves " fresh sherry " érlelés ( 1996.június-2015.július , 150 palack,53.8 % ) és egy húsz éves " fresh port cask " ( 1995.június-2015.július , 192 palack , 54.2 % ) kiadás is . Azt hiszem ideje beizzítani az amerikai kapcsolatokat . A jó hír , hogy az adattárban szerepel az új Longrow RED is . Pár hónapja egy sikeres portói érlelés után úgy tünt , hogy az ausztrál cabernet sauvignon és a shiraz finiselés után búcsúzhatunk a minisorozattól . Jelen állás szerint jön a negyedik variáció ami  egy 12 éves új-zélandi pinot noir finish lesz .A Springerektől eltérően a Longrow RED nem csak a jenki piacra készül , szerintem a budapesti Whisky Show előtt már kint lesz . A szokásos kilencezer palack várható , non-chill filtered , alkoholerőssége 52.9 % -os , tizenegy év bourbon cask után egy év pinot noir utóérleléssel .

red4

Szintén amerikai forrából érkezett a hír , hogy folytatódik a Glenlivet Nadurra variációk sora . Az átlag Glenlivetnél jóval érdekesebb Nadurra palackozások egyértelműen pozítiv kritikákat kaptak a nagyközönségtől. Az új Nadurra egy szokatlan kiadás lesz . A whisky , ahogy az etikett szól , " finished in heavily peated cask " és hordóerősségű lesz .

nad.

A William Grant ( Glenfiddich ,Balvenie ,Kininvie ) újabb családi ezüstöt dob piacra . Az egyik legrövidebb ideig működő lepárló , a kevesebb mint tíz évet termelő Ladyburn egy 42 éves verziója várható hamarosan . A Ladyburn a Girvan Distillery területén épült a 60-as években , hogy malátawhiskyt készítsen a Grant blendhez . Pár évtizeddel később már nyoma sem volt a Ladyburnnek . A whisky a lepárlóból extrém ritka,hol Ladyburn hol Ayrshire néven jelent meg a független palackozóktól . A pár éve megnyílt Ailsa Bay Distillery a Ladyburn szellemi örököse .Befektetők figyelem ! Egy 42 éves Ayrshire ,főleg Ladyburn név alatt, kvázi hivatalos palackozásként jó invesztíciónak tűnik .

ladyburn42yo

A Bruichladdich brutális tőzegelése , az Octomore egy ideje érzésem szerint elvesztete érdekességét . Szemmel láthatóan a Remy Cointreau nem tud mit kezdeni a kultusz-státusszal és nem csak az Octomore kapcsán .Ezért nagyon meg sem rengeti az ingerküszöböt a tény , hogy jelek szerint jön az Octomore 7.3 . Szokásos öt éves whisky , a ppm ezúttal 169 . Hordóról egyelőre nincs info de valószínüleg marad a " scottish barley " mint specifikum .

Hasonló szkeptikussággal fogadom a hírt , hogy érkezik egy új Longmorn a Pernod Ricard Speyside kollekciójából . Pedig ez egy nagyon jó és fontos hír lehetne , hiszen a Longmorn még mindig egy kis rejtett kincs ,köszönhetően a kevés hivatalos kiadásnak és a remek , erősen sherried független palackozásoknak . Ezzel szemben a pletykák egy 40 % -os alkoholerősségű , három különböző hordóban érlelt , korjelölés nélküli maltról szólnak a kevésbé fantáziadús Distiller's Choice névvel keresztelve.

longmorndcNe maradjon ki Islay sem ! A Bowmore Distillery hatodik alkalommal jön ki a Tempest név alatti tíz éves , hordóerősségű ex-bourbon érlelésével , ami eddig egyszer sem okozott csalódást . A Tempest VI. hamarosan elérhető . A következő két új Bowmore palackozásról viszont nem nehéz kijelenteni , hogy másodpercek alatt el fog tűnni a polcokról , hogy szinte azonnal visszatérjenek aukciós oldalakon tizszeres áron . Jön ugyanis a harmadik Devil's Cask . A " Double The Devil " becenevet kapott palackozás továbbra is first fill sherry érlelés lesz , de ezúttal oloroso és pedro ximenez kombinációban . A legérdekesebb Bowmore azonban mégis a harmadik újdonság lesz . Ez egy japán mizunara tölgyhordóban finiselt palackozás lesz ami már önmagában elég ahhoz , hogy még a megjelenés előtt egy ikonikus whiskyről beszéljünk . A Bowmore utóbbi évei alapján tőlem mindenképp megérdemli ezt a megelőlegezett minősítést . Kiváncsian várom , a bankom kevésbé.

dc3mizu

A déli szülinapos szomszéd , a Laphroaig az idei évet korrektül megünnepli . A 15 éves sikeres visszatérése és az aktuális Cairdeas megjelenése után idén érkezik még egy 21 éves kiadás a Friends of Laphroaig huszonegyedik évfordulójára és egy hordóerősségű 32 éves Laffie is.

l32

Tovább füstölög az anCnoc ! Bár a Cutterrel kicsit lankadni kezdett a miniszéria de van még elég eszköz még a kamrában . Ezúttal a gereblye került elő , amivel a tőzegvágás előtt tisztítják meg a felső réteget a könnyebb vágás miatt. Az anCnoc Rascan nevű NAS malátawhisky ezúttal 11.1 ppm -el kerül a polcokra a megszokott 46 5-os alkoholerősséggel .

rascan

A Balvenie extrém sikeres TUN 1401 nevű palackozása ( a keleti piacokra készített verzióval együtt ) most TUN 1509 név alatt halad tovább , nyilván az igények miatt nagyobb keverőkád számát használva a címkén . De nem csak ez az újdonság a Balvenietől . A leghosszabb ideje szolgáló Malt Master , David C. Stewart tiszteletére és közreműködésével hamarosan kezdetét veszi egy öt darabos refill american oak érlelésű kollekció Balvenie DCS Compendium néven . A részletek alább a címkéken .

compendium68compendium78

compendium85compendium97compendium05

A minőségi blended maltok szakértője , a Compass Box idén egy újabb Flaming Heart palackozással és egy This is not Luxury nevű keveréssel jelentkezik , utóbbi kicsit kilóg az eddigi sorból de ahogy a név is üzeni , ez most direkt vállalja a másságot ,paradox módon pont a márkát körüllengő exkluzivitást tagadva.

Ha pedig exkluzivitás , itt egy aktuális prémium cucc a Dalmore Distillerytől . A Dalmore Affinity 50 yo negyvennyolc évig bourbon hordóban pihent majd harminc hónapot töltött egy harminc éves ex-sherry hordóban a Gonzales Byass készletéből.Sokat nem fűznék hozzá , nem hiszem , hogy bármelyikünk is valaha kóstolni fogja.

dalmore-affinity

A végére hagytam egy elsőre izgalmas és jó hírnek igérkező infót , bár ezt a prejudikálást pár sorral feljebb a Longmorn Distiller's Choice kapcsán már elsütöttem . A kedves kis orcadian , a Scapa új whiskyvel jelentkezik . Oké,hagyok időt kicsit örülni . Na, akkor nézzük a " szomorú tényeket " . Továbbra sem az alkoholerősség az ami segíteni fog a Scapa sorsán . Az új kiadás a klasszikus 16 éveshez hasonlóan 40 %-os lesz de ezúttal a palackozás korjelölés nélküli - NAS - lesz . Meg sem lep . Cserébe az ital kapott egy nevet , így hamarosan megismerkedhetünk a Scapa Skiren nevű travel retail palackozással . A Skiren egy ónorvég kifejezés az Orkney feletti csillogó kék égre . A whisky profilja hozza a 16 évesnél megismert aromákat az ex-american oak érlelés után ami örömteli de lassan tényleg jó lenne valami komolyabb Scapa is , mert mint mondjuk , az igény meg lenne rá ...

skiren

A Glenfarclas Distillery legújabb kiadása ünnepli a 150.évfordulóját annak, hogy a lepárló a család tulajdonába került . A whisky neve Glenfarclas £511.19s.0d. Nem elütés , ez a neve . Ennyit fizetett Mr.Grant a lepárlóért százötven évvel ezelőtt . Bár ez nem egy akkora évforduló mint a lepárló 175.születésnapja volt pár éve de nagyon szép gesztus a család számára . Mivel fura lett volna kijönni egy 150th Anniversary nevű palackozással a 175th Anniversary kiadás után ezért a familia így tiszteleg a másfél évszázados örökség előtt . Respect !

GlenfarclasFR_511_bs

Mi van még ? Ja igen , a Kilchoman megvette a Rockside farmot Islay szigetén amit korábban a Bruichladdich " terroir " csapatából ismerhettünk meg az Islay Barley széria során . Az Arran új épületeket húz fel hamarosan ami VIP lounge és blending room lesz , jövőre pedig két új üst érkezik a lepárlóban . A palackozásokról annyit tudni , hogy a 18 Year Old betagozódik az alapkínálatba ( jó hír és nem csak azért mert manapság már ritka ha egy lepárló korjelölt,főleg 18 éves cuccal bővül ) és idén évvége előtt belekezdenek egy trilógiába Smuggler's Series név alatt .

Ahogy látjátok , nincs megállás . Jön az ősz hamarosan és a hírek alapján igen húzos lesz mind a pénztárcáknak mind a májunknak . Ha valaki a fenti whiskyk közül nem tud megkóstolni egyet se , az se keseredjen el . Alig három hónap és jön az ötödik budapesti Whisky Show ahol lesz esély tesztelgetni sok-sok jó whiskyt .Addig meg slainthe pajtik !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása