Őszi maltpaletta
2013. november 04. írta: Barman's Choice

Őszi maltpaletta

 

Ha egy single malt whisky szeptemberben vagy októberben jelenik meg , az nagy valószínűséggel sikerre van ítélve , mondja az álmoskönyv . A valóságban ennek az az oka , hogy a lepárlók számára legfontosabb események , a világszerte rendezett whisky kiállítások az őszi időszakban vannak . Ilyenkor igyekszik a naprakész szeszfőzde kirukkolni valami olyannal , amit tulajdonképpen egész évben vár tőlük a közönség . Szériák gyarapodnak , érlelések hozzák meg az eredményeiket , újdonságok kerülnek a piacra és az év végére lassan az összes skót lepárló bemutat egy-egy új malt whiskyt . Na jó , sajnos nem az összes . De szerencsére a hiányzókat pótolják a függetlenek . Alább egy kis csokor a 2013-as őszi , hivatalos palackozásokból .

 

Október közepén , szinte a világpremierrel egyidőben Budapesten is bemutatkozott a Kilchoman Distillery legfrissebb kiadása . Az eddigi legidősebb maltjuk , a Vintage 2007 elsöprő sikert aratott . A Kilchoman végérvényesen rátalált a siker útjára, ha ez eddig nem lett volna nyilvánvaló mindenkinek . A hat éves Vintage 2007 bourbon barrel érlelt , 46 % -os alkoholfokkal lepalackozott , fiatal Islay malt . Dominálnak benne a citrusos ,tejkaramellás,édes tőzeges aromák .

2007 Vintage

A siker együtt jár a rajongók növekvő számával , ez evidens . A lepárlók többségéhez hasonlóan a Kilchoman is elkezdte egységbe szervezni a követőit és a szokásos módon díjazni is azokat , akik csatlakoznak ehhez a virtuális baráti körhöz . A Kilchoman Club a lepárló hivatalos, online rajongói hálozata , amelyik idén októberben ( egészen pontosan , ezekben a percekben amikor a bejegyzést írom ) másodszorra jelentet meg limitált kiadású maltot a klubtagoknak . 2008 októberében lepárolt nedűről van szó ,gondosan kiválasztott , ami a nyolc új bourbon hordóból oloroso butt hordóba került pár hete a szokásos Kilchoman stílus szerint . A kis adagnyi , klubtagoknak kiajánlott whisky tehát 5 éves . Az ára kissé borsos , 75 fontot dukál , ami még akkor is picit erős , ha limitált kiadásról , kismennyiségről és klub palackozásról van szó . Ez is a sikerrel jár , sajnos . Kétségeim azonban nincsenek , el fog fogyni .

kclub.2editin

 

 

Egyelőre nem új palackozásról van szó , de jó hírek szintén Islayról , a Bunnahabhain Distillerytől . Megújult végre a lepárló honlapja , ami ugyan még most sem naprakész , de legalább modernebb mint volt .

( Itt csekkolhatjátok : www.bunnahabhain.com )

Most már jöhetne valami izgalmas , hivatalos kiadás is tőlük , mert a lokális versenytársak komolyan elhúztak a Bunnytól . Az új tulajdonos Distell azonban a jelek szerint a Burn Stewart portfolió nagyvadjának tarott Black Bottle blended whiskybe fektet energiát , aminek alapeleme a Bunnahabhain . A megújult Black Bottle külső is nyilván nagyobb figyelmet generál majd ennek a híres blendnek , ergo kevesebb energia jut majd a Bunnahabhain single malt palackozások gondozására . Még idén a hírek szerint megjelenik egy 45 éves verzió , de nyilván az nem az átlag whisky fogyasztó pénztárcájára lesz szabva . Alternatív megoldásként javaslom a fiatal, független palackozású Bunnahabhainokat , amik a lepárló tőzeges variációiból vannak többnyire válogatva és teljesen jó kis italok .

 

Ha már a Kilchomannál szóba került a hivatalos rajongói klub , akkor itt van egy hasonló a Speysideról . Az egyik első , online fan club a The Guardians of The Glenlivet volt , értelemszerűen a Glenlivet követőket igyekezett összefogni . A Glenlivet egy hatalmas brand, a világ második számú single maltja ismertség és eladási adatok tekintetében . Sajnos ez be is pozicionálja egy átlagos , kevésbé érdekes maltnak , ami ha nem is teljesen fedi a valóságot , azért valljuk be, az elérhető Glenlivetek kissé unalmasak . Ami pedig ugyan megvásárolható de érdekes , az nem átlagáron van kínálva . A Guardians , mint online fan club , most lehetőséget biztosít arra , hogy a rajongók maguk válasszák ki három lehetőség közül azt , amit szívesen látnának a poharukban , hivatalos palackozású kiadásként . Ez a folyamat is uncsi , lejárt lemez , szinte mindegyik lepárló megjátszotta már . A Glenlivet három opciója világkörüli turnéra indul , jelentős whisky rendezvényeken fogják kóstoltatni , hogy a sikeres nyertes minta jövő év februárjában már lepalackozva megjelenhessen . A három esélyes mindegyike 48.7 % -os alkoholfokkal kerül majd palackba . Az első Classic néven kelleti magát , spanyol és amerikai tölgyhordóból lett válogatva . A második Exotic néven egy sherry érlelt változat lesz , míg a harmadik ( kit lepne meg ha ez győzne ? ) egy Revival nevű variáns , refill bourbon hordókból választva . Követve a Glenlivet logikáját , cseppet sem lepődnék meg , ha a szintén lejárt és elcsépelt Revival név nyerne ( lásd Glenglassaugh , GlenDronach ) . Tényleg ennyire unalmas lenne a Glenlivet ? Persze ettől még a whisky lehet jó .

 

TheGlenlivetGuardians

 

 

Hasonló metódus szerint választott a Glenmorangie is következő palackozást . A rajongókat bevonva , hónapokon át zajló online folyamaton keresztül választhattak a követők hordókat , igaz , a Glenmo virtuális esélyt adott csak erre . Az érdeklődők három variánsból választhattak hordófajtát , majd később nevet is . Természetesen senkit nem lepett meg , hogy a megszokott bourbon és sherry variációk mellett a harmadik , érdekesnek hangzó ajánlat nyert . Ez egy manzanilla érlelt Glenmorangie lesz , ami a 2013-as Ardbog után kizárt ,hogy bárkit megdöbbentett volna . Az anyacég egy , nyilván az irány is hasonló . A whisky neve jó szokásoknak megfelelően gael nyelvű lesz .Egészen pontosan Glenmorangie Taghta lesz a név , ami annyit tesz , Kiválasztott . A névversenyben szerepelt még a Coileanta ( Mestermű ) és a Salainn ( Só ) variáció is . A Glenmorangie Taghta  (tuh-ta ) egy év múlva jelenik meg .

 

Csoda , hogy a bejegyzésben eddig még nem lett említve a travel retail . Csoda , mert ma már szinte az újdonságok jelentős része először vagy teljes megjelenést tekintve ebbe a piaci szegmensbe vannak betájolva . A szektor sikere vitathatatlan . Új értékesítési területként is és tesztpiacként is megállja a helyét . Szeptemberben az Auchentoshan bemutatta az Auchentoshan Silveroak 1990 nevű maltjának második kiadását . A tavalyi , 21 éves malt után a Silveroak 2013 egy évvel idősebb formában érkezik . A 22 éves whisky továbbra is amerikai tölgy és spanyol oloroso érlelés . Az Auchentoshan travel retail csapat további tagjai a Heartwood , Springwood és a Cooper's Reserve .

 

Negyedik fejezetéhez érkezett a Macallan Masters of Photorgaphy nevű luxus sorozata . A világ legnevesebb fotósaival együttműködve , a lepárló kissé sznob de a fotóművészet előtt tisztelgő szériája inkább a gyűjtőknek érdekesség mint a fogyasztóknak . A Watson , Rankin , Leibovitz kollekciók után idén egy élő fotós legendával , Elliot Erwitt fotóművésszel készítettek közös anyagot . A Macallantől érkezett hírek szólnak  még az ultraluxus kategóriába tartozó Lalique kooprodukcióról is , vagyis arról a legidősebb, legkülönlegesebb Macallan whiskyket kristály dekanterben megjelentetett sorozatról is , amelyik nem csak a gyűjtőknek becses darab , de a sznobok sem találhatnának nemesebbet nála. Az idei Lalique kiadás a The Spiritual Home nevet kapta és a második legidősebb Macallant választották hozzá, amit eddig a lepárló valaha is kiadott . Amig a koros maltjai világszínvonalon is a top 3-ban vannak, addig az alapsorát szépen butitja le a Macallan. És mivel többségünk számára az utóbbiak elérhetők csak , ezért a Macallan a jelen állás szerint kezd eltávolodni az igazi whisky fogyasztók közösségétől .

thespiritualhomebottle-white-background-

 

És ha luxus , nem maradhat ki a Dalmore sem . Az évek óta a sznobok krémje felé igyekvő Dalmore érdekes jövő elé néz . A Diageo bevásárolta magát a Dalmore Distillery-t is tulajdonló Whyte & Mackay cég anyavállalatába , az indiai milliárdos Vijah Mallya United Spirit nevű cégébe. Amennyiben az üzlet végérvényesen lezárul , a versenyhivatal szabályai szerint a Diageonak meg kell vállnia pár skóciai lepárlójától . Követve a híreket , a Diageo Speyside lepárlói milliós beruházásokon mennek keresztül , ezért valószínüleg az új tagokból kerül majd ki az eladásra szánt lepárló . A Whyte & Mackay azonos nevű blendjéhez használt maltok és lepárlók , mint a Tamnavulin vagy a Fettercairn logikusan a blend eladásával együtt járnak majd, így marad a Jura és a Dalmore . Rejtély még ,mit hoz a jövő , minden egyeelőre a pletyka szintjén mozog , ezért maradjunk mi is inkább a tényeknél Dalmore kapcsán . Bővült a márka alapsora , természetesen olyan dalmoros formában . 600 fontot kóstál az új , 25 éves variáció , ami kétségtelenül csinos és az évente összesen 3000 palacknyi mennyiség is indokolhatja az árat . De valljuk be , ötöd ennyiért 30 éves Tomatint kapunk , ami legalább olyan jó whisky , ha nem jobb, mint a Dalmore . Igaz, ez a 25 éves Dalmore az amerikai tölgyhordó után Palomino fino sherry és 1980-as first fill bourbon hordókba került ,hogy aztán a végén kapjon egy tawny port pipes érlelést . Szokásos kutyulás Richard Paterson boszorkánykonyhájából . A szkeptikusok szerint szükség is van egy ilyen zseniális szakemberre és a különös érlelésekre, mert az alappárlat egyátalán nem alkalmas arra, hogy ennyi pénzért kínálják a Dalmoret .

 

d25

 

Rákapcsolt a Morrison-Bowmore harmadik single maltja , a Glen Garioch is . A manapság népszerű virgin oak érlelésük sikere után , itt egy sherry érlelt, small batch kiadás , a Vintage 1999 . Az elmúlt egy évben az aktuális palackozásaik révén és az új keverőmester figyelmének köszönhetően a Glen Garioch visszakapszkodott a Highland jelentős lepárlói közé .

 

aa11

 

Negyedik fejezetéhez érkezett és ezzel le is zárul a Knockdhu Distillery " képregénye " . Az anCnoc Peter Arkle Edition Warehouse nevű maltja egy amerikai és spanyol tögyhordós érlelés .

anC-PA-W

Nagyvonalakban ezek azok a maltok amelyek az őszi szezonban bukkantak fel . Persze így is csak a whiskyk egy része került górcső alá , hiszen beszélhetnénk még a blended maltokról,mint a Compass Box Delilah nevű emlékkiadása vagy a híres Peat Monster tíz éves évfordulójára kiadott palack . Bemutatta új sorozatát a Douglas Laing Old Particular néven , a Macallan újabb kristálydekanteres csodájáról és legyünk korrektek , rengeteg megújult blendről , ír whiskeyről , amerikai bourbonokról és egyéb , európai, kanadai , délafrikai whiskykről . A lényeg , hogy a whisky soha nem látott erővel hódít , legyen szó bármely részéről a világnak .

Old-Particular-DL

Október végén és november elején sincs megállás ,jönnek az új palackozások . De róluk már részletesebben . Slainthe Mhath minden whiskynek !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása