Elegancia és tapasztalat
2013. február 14. írta: Barman's Choice

Elegancia és tapasztalat

Az egyik legnagyobb ,legelismertebb név a single maltok világában a Glenmorangie . A Glenmorangie az a whisky ,amelyik az átlag skót szemében a legtöbbre vitte ,mint a legkisebb fiú aki felér a csúcsra a mesében . Mint a kis vidéki srác a grundról , akire felfigyel egy tehetségkutató ,leigazolja ,kitanítja , a legjobb edzőkkel dolgozhat a világ egyik legkomolyabb klubjában . És a fiú felnő a feladathoz ,játszik ,gólokat lő ,nyer, népszerű . Megkomolyodik ,kikupálódik ,otthonosan mozog a hírnév hozta közegben és az izzadságszagú öltözőkben egyaránt . Tisztelik .

Rengeteg színes gondolattal lehetne még körülírni a Glenmorangiet de a fantázia helyett maradjunk a tényeknél . A mai kóstoló a lepárló Private Edition sorozatának két tagját teszteli . Az apropó ,hogy egyikük alig pár napja ,hete lépett a nyilvánosság elé ,ezért nem árt bemutatkoznia . Párjául a sorozat és az egész Glenmorangie szortiment egyik fura tagját választottam , egy enyhén tőzegelt variációt .

A Glenmorangie Private Edition a travel retail - be szánt exkluzív sorozat . 2009 -ben kezdődött a pedro ximinez érlelt Glenmorangie Sonnalta PX nevű remekművel . Őt követte a Glenmorangie Finealta , egy tőzegelt whisky , őt fogjuk ma elsőként kóstolni . Tavaly megjelent egy sassicai érlelés Glenmorangie Artein néven , idén pedig folytatták a szériát egy 19 éves , virgin oak cask kiadással . Ez utóbbi a Glenmorangie Ealanta , ő a mai teszt igazi alanya . Vágjunk is bele !

Glenmorangie Finealta    46 % , non chill filtered , NAS

55274_de

A Finealta története 1903 -ban kezdődik . Ekkor rendelt a lepárlótól a londoni Savoy Hotel egy hordónyi whiskyt a hotel fő bárjának , a világhíres American Bar -nak . A whisky a kornak megfelelően , hagyományos felföldi stílusú , tőzegelt itóka volt . Persze , mind a Glenmorangie , mind a Savoy Hotel akkor már komoly hírnévvel rendelkezett , szóval közel se valami durva, faragatlan , füstös islay szörnyet képzeljünk el . Mindazonáltal ,semmiféle formában nem maradt fenn a korabeli whisky ,így pontosan azt sem tudjuk ,milyen karakterek uralták . Bill Lumsden és Rachel Barrie ( utóbbi azóta Morrison-Bowmore ) , a whiskyipar két gyöngyszeme azonban bírt akkora tudással és fantáziával , hogy megkreálják a mai kornak megfelelő , a hagyományokon alapuló és a legjobb minőségű tölgyfahordóban érlelt ,modern időknek megfelelő , tradicionálisan tőzegelt Glenmorangie-t . Ez lett a Finealta . A szó jelentése gaelic nyelven annyit tesz ,elegáns . Mi más lehetne egy whisky neve , amelyik a Savoy Hotel -nak készült ?

Színe a fényét vesztett aranyé . Szép viszkozitás . Szinte olajos, waxos ,le a kalappal !

Barack ,barackhéj,enyhe citrus és jellegzetes illatai a tölgynek ( fűszeres ) ,a pörkölt fa illata körbefogja az egészet.Talán delikát füstnek is nevezhetném.

Gyors édes és citrusos beköszönés,hamar eltűnik ,helyére egy száraz ,nemes kesernyésség,a klasszikus fűszeresség ( szerecsendió ,kevés gyömbér ,leheletnyi bors ) érkezik . Tiszta , száraz ,ropogós,ahogy a Glenmorangie általában , de a füst kissé szokatlanná teszi . Slightly peated . A Finealta azt jelenti ,elegáns . Nos,talán nem a legpontosabban fejezi ki számomra ezt a whiskyt , de tény, hogy megmaradt a házra jellemző profil ,hozzácsapódott valami szokatlan és mégis sikerült megőrizni a komolyságát . Ilyen értelemben beszélhetünk egyfajta fura eleganciáról . . Amkor a sznobság és az egyszerűség közt csak egy hajszál van ,az a Finealta. Mindenképpen jelentős whisky a Glenmorangie sorban ,a Private Edition szériába pedig szinte el is várhatunk ilyen ujjgyakorlatokat a lepárló szakemberitől . Megpróbálták,működik,tartása van .  Számomra a Glenmorangie egy oldschool észak-felföldi ,aki kitanulta magát, felvilágosult,odafigyel és ad magára, elismert a legkomolyabb párizsi szalonokban is, a sutherlandi pubokban is . Egy gazdag , visszavonultan elmélkedő nemes ,aki nem szégyelli gyökereit , nem igyekszik a legfelsőbb körökbe , mégis amkor megjelenik , a stílusa azonnal a felső osztályban is elismerést vált ki . A tanácsadói vinnék ebbe az irányba, és a Glenmorangie hagyja is magát, de valahol mindig érezhető a függetlensége . Egy termék ami vállalja,hogy termékké vált , de ha leteszi a jelmezét ,ugyan olyan tiszta és egyszerű ,mint amilyen mindig is volt.  Bármit adnak is rá ,csinos . Emészthető a trendiség és az egyszerűség ilyen egyensúlya . A whiskyk David Beckham-je ,hogy visszautaljak a bekezdésben megfogalmazottakra :)

Lecsengése közepes,itt a legészrevehetőbb a füst . Száraz . Hozza a fűszereket ,ezúttal finom porrá őrölt formában.

Nézzük  a mai kóstoló igazi főszereplőjét , a frissen megjelent Ealanta -t . A szó jelentése : tapasztalt ,érett . Talán ez arra a 19 évre utal , amit a whisky átaludt . A Private Edition no age statement kiadásai mellett ennek a palackozásnak nevesítve van a kora .  Tizenkilenc év , átlépve az emberi időszámításban a nagykorúság határát ,ígéretes . A standard 18 éves Glenmorangie az egyik legtiszteletreméltóbb felföldi whisky , már szinte luxusital . Most itt van egy idősebb kiadás , egy limitált sorozatban egy különös , de a Glenmorangie műhelyétől megszokott minőségű hordóvariációban .

Glenmorangie Ealanta   19 yo / 1993 -2012  46 %  non chill filtered

Glenmorangie-Ealanta-big

Elsőként a legérdekesebb ebben az italban az , hogy a lepárló állítása szerint ez egy tizenkilenc évig virgin american oak érlelést kapott whisky . Ez annyit tesz , hogy ezen ital előtt semmi más nem volt tárolva ebben a hordóban . A hordó alapanyaga a Glenmorangie tulajdonában lévő , az amerikai Missouri államban található tölgyesből származik . A majd' két évtizednyi virgin oak érlelésről szóló mondatokat sokan kétkedve fogadták ,mondván azokban az években amikor ez a párlat hordóba került , az iparágnak kisebb gondja is nagyobb volt annál ,hogy pontosan odafigyeljenek arra , hogy egy hordó virgin oak legyen vagy sem . De hagyjuk a kétkedőket ,higyjünk Bill Lumsdennek , akinek elmondása szerint a virgin oak érlelt Glenmorangie az első 5-10 évében nagyon erősen tölgyfa dominált aromákat mutatott . Ezért is hagyta még évekig aludni a maltot ,mert az első évizedében uralta azt a fa . 19 év után azonban úgy ítélte meg , ez a whisky most kihozott mindent amit lehetett ebből a fajta érlelésből , sőt helyreállt benne az egyensúly a Glenmorangie alapprofilját és a tölgy erejét tekintve . Érdekesség még , hogy ez a bizonyos virgin oak hordó pluszban még a töltés előtt kapott egy úgynevezett heavily charred eljárást . Ez annyit tesz , hogy a kádárok a szokásosnál picivel hosszabban pörkölték ,szinte megégették a dongákat .

Azokat az amerikai tölgyből készült hordókat amelyekben a skót maláta whisky érlelése előtt bourbont tároltak , first fill avagy elsőtöltésű  hordónak hívják . Ha ugyanezt a hordót másodszor is megtöltik skót whiskyvel , akkor a jelzője refill vagy second fill , míg ha harmadszorra is használják szimplán refill . Utóbbi ritkább , addigra már a tölgyhordónak szüksége van egy kis frissítésre , amit úgy érnek el ,hogy legyalulják a dongák belsejét és újrapörkölik azokat . Ezek a hordók a rejuvenated azaz megfiatalított hordók . A legaktívabb a tölgyfa akkor az érlelés során , amikor a hordó virgin oak azaz szűz ,töltetlen . Ilyenkor a frissen elkészült hordóba kerül a skót párlat , abban alszik ,érlelődik és innen is lesz lepalackozva utóérlelés nélkül . Az ezekben a virgin oak hordókban tárolt whiskyk jellemzően édeskés, vaniliás , szinte csípősen fűszeres karakterekel bírnak ,mert a friss tölgyfa aromái sokkal intenzívebben jelennek meg a párlatban .
Kevésbé olajos és vaxos a Finealtahoz képest . Könnyedebbnek hat, de szép lábakat húz a pohár falára .

Illatában ismét a pörkölt tölgyfa jellegzetességei . Szegfűszeg-vanilia-méz . Valahol mélyen egy narancs réteg . Határozott . Egy kis toffee ,elterülő gyömbér fedi be végül . Az íze azonnal érdekesebb, kifinomultabb mint a Finealta . Azonnal jobban is tetszik ! Vaniliás,szinte krémes beköszönés,delikát lágy füst egy pillanatra,gyömbér, a tölgy kihúzza magát , piritott mandula , szárított gyümölcs, nagyobb szeletek a rostosabb fajtából ,mangó , könnyed tejcsokis öntettel .

Lecsengése hosszas , fahéjas fűszeresség, közepesen száraz .

Sokkal elegánsabb számomra mint az annak titulált társa . Ez a whisky tisztában van vele, mit tud, nem is titkolja,megmutatja . Remek munka ! Határozottabb ,nem titokzatoskodik ,megvan benne minden ami egy minőségi Glenmorangie-hoz kell . Az Ealanta simán viheti olyan sokra mint a Sonnalta ,úgy,hogy egy teljesen más világot mutat meg . Míg előbbi a kéjes ,gyümölcsös , az intimitást jelképezi, az Ealanta a realitás ,a magabiztosság , a tökéletességet megcélzó whisky . Nem szeretném túlértékelni ez utóbbi jelzővel ,hiszen tökéletes whisky nincs ,nem is lehet ( na , jó egy fasza Brora azért közel van ehhez :) , csupán egy iszonyat jó példája annak ,amikor egy kiváló tudású szakember kiváló minőségű tölgyfával dolgozhat . Ezt a whiskyt így csak a Glenmorangie professzora tudta elkészíteni .

Összegezve a mai tesztet , mindkét whisky mestermű  a maga kategóriájában . Ezek az okosságok ,mint amilyen egy szokatlan tőzegelt kiadás , egy heavily charred virgin oak hordó ( és persze korábban a nemes px érlelés vagy a szupertoszkán boros érlelés ) pontosan olyan tulajdonságokkal ruháznak fel egy jó alapokkal rendelkező párlatot / whiskyt amit csak egy limitált sorozatban érdemes megmutatni . A Glenmorangie Private Edition ilyen széria . Az áraik talán még beleférnek az elfogadható kategóriába , bár manapság minden whisky egy kicsit túllőtt a célon e tekintetben . A kommercionális alap érlelések után a Private Edition lett a terepe a Glenmorangiera jellemző ,minőségi cask policy bemutatásának . A Finealta egy pazar megjelenésű ,gyönyörűen olajos whisky , amit első kóstoláskor nagyra értékeltem.Az Ealanta főleg ízben vonultat fel szép ,kerek karakterességet ,sokkal inkább kijön belőle a természet komponálta összetettség . Most ,hogy belépett a képbe az Ealanta , utóbbit jobban kedvelem ,előrébb sorolom mint a Finealta-t a Private Edition négyesében . Az én sorrendem most Sonnalta ,Ealanta ,Finealta ,Artein , bár nem vagyok híve ezeknek a sorrendbe állításoknak .

A palackok specialistáknál ,repülőtereken elérhetők . Nem nagyon tudnék most megfizethető áron minőségibb ajándékot javasolni annak , aki skót maláta whiskyvel szeretné meglepni magát, barátait a vámmentes boltok kínálatából .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása