Aranykorszak
2012. március 29. írta: Barman's Choice

Aranykorszak

Rekord eredményt könyvelhetett el a skót élelmiszeripar export . A 2011 -es évben az ország 5.4 milliárd font bevételt köszönhet a skót termelőknek . És ami a lényeg , hogy ebből az összegből a whisky 4. 23 milliárd fontnyi értékben van jelen . Ezzel az adattal a skót whisky 23 % -os növekedést mutat az egy évvel ezelőtti számokhoz képest . A whisky-boom soha nem látott méreteket öltött . A főleg a blended whiskyk uralta piac azonban egyre komolyabban fordul a single maltok felé  . Igaz ez még akkor is , ha a Diageo egyik vezető munkatársa már nyilvánosan is kimondta, hogy a single maltokat a lepárlók nem a whisky rajongóknak készítik , hanem a blendjeikhez . Hiába minden fogyasztói rajongás, ha a blendek közel 90 % -os uralma részben maga alá rendeli a single malt termelést is. Az igények szinte kielégíthetetlenek  a keleti piacok felszívó ereje miatt . A whisky gyártók szinte házi beszállítói lettek a tajvani , szingapúri ,koreai ,  japán, hong kong-i luxustermékek igénylőinek . A single maltok azonban önmaguk jogán is népszerűek .Az Edrington Group ( Macallan, Highland Park , Famous Grouse, Cutty Sark , etc) például a hong kong -i nemzetközi reptér vámmentes boltjában , 2011 utolsó negyedévében eladta több mint 43 000 amerikai dollárért a Macallan Fine and Rare 1949 nevű ritkaságát , a Macallan Lalique III. kristály dekanterei közül hármat , darabját több mint 36 000 dollárért . Az hong kong - i  üzletbe szánt The Macallan Masters of Photography Albert Watson Edition tíz palackja öt nap alatt fogyott el , egyenként nagyjából 1700 dollárért . A sorozat első kiadása , a Rankin Edition 24 palacknyi mennyiségben lett kiárulva , 1900 dollár per palack áron . A cég másik , prémium kategóriába törekvő brandje , a Highland Park pedig viking hagyományokra épített marketinggel, a duty free shopok állandó beszállítója . Az Orkney szigetek első számú lepárlója az utóbbi pár évben gőzerővel kezdte visszavásárolni korábban blendekhez vagy független lepárlókhoz eladott készleteit . Talán ez is jele annak , hogy az alapvetően európai tölgy, ex-sherry hordóiről híres érlelései mellett , egyre több ex-bourbon illetve amerikai tölgy hordós palackozás is megjelenik a Highland Parktól . Hiába, ha a piacnak igényei vannak, azt ki kell elégíteni . Egyébként a Highland Park alacsony alkoholerősséggel megjelentett maltjai pont a raktárkészlet végessége miatt lettek többnyire 40, 43 %-os erősséggel palackozva . A limitált kiadásaikban azonban már megjelennek a hordóerősségű kiadások , ezzel is emelve a néha horrorisztikus árakat .

A BRIC országok , ahogy a brazil ,orosz, indiai,kínai piacot emlegetik, óriási felvevő piacai az arrafelé még mindig a luxussal azonosított skót whiskynek . A 2011-es export értékből az amerikai piac is jelentős a rá eső, mint 640 millió fontnyi résszel . A Glenfiddich például, ahogy a testvér lepárlója, a Balvenie is, nagyon komoly energiát fektet az amerikai piacokba . A jenkik pedig szorgalmasan veszik is a szarvasvölgyit és a kézműves speysider társát . A Glenfiddichtől egyébként idén hamarosan láthatjuk az Age of Discovery nevű , travel retailbe szánt sorozat második , bourbon hordós variációját . A 19 éves madeira érlelés után a Glenfiddich felfedezői Amerika partjai felé veszik tehát az irányt . A Balvenie háza tájáról azt hallani , hogy David Stewart lepárlómester a whisky világában eltöltött fél évszázad után , egy egyedi palackozás megjelentetésével lesz köszöntve idén . Talán egy 50 éves Balvenie ? Vagy egy szabadkezes házasítás magától a mestertől ? Meglátjuk .

A lepárlók sorban hozzák nyilvánosságra pozitív mérlegeiket . Van cég amelyik bátran előre tör , kihasználva a kivételes üzleti lehetőségeket . Mint a BenRiach . Amelyik bankot váltott és új partnerétől azonnal egy 27 millió fontos hitel konstrukciót kapott , bizonyítva a pénzvilág bizalmát . A BenRiach ezzel a pénzzel nem csak a két év múlva esedékes , a jelenlegi tulajdonosok alatt született, első 10 éves palackozásának megfelelő bevezetését kezelheti stabilan , de fejleszteni is tud. Növelheti a piaci befolyását, fordíthat a marketingre és a BenRiach mellett a testvérlepárló , a GlenDronach minőségi hordó igényeit is kielégítheti . Szóba került az is , hogy a BenRiach a blended whisky piacon is aktivizálni fogja magát . Minket, mint single malt rajongókat egyelőre azonban jobban érdekel , hogy a lepárló a tőzegelt variációit átszervezte . A sorozatban hivatalosan jelenleg a Birnie Moss , a Curiositas 10 yo , a Septendecim 17 yo , a 21 évest váltó 25 yo Authenticus szerepel .

A fejlesztések  zajlanak minden szinten , minden méretben . A Diageo már tényként kezeli , hogy pár éven belül egy a Roseisle Distillery méretéhez hasonló, minimum még egy, de lehet , hogy két lepárlót épít . A cégóriás, lepárlói közül több milliós beruházással fejleszetette már a Caol Ila-t , a Dailuaine-t , a Glen Ord lepárlókat , és tervben van továbbiak modernizálása is . A vetélytársak közül a Chivas Brothers újra megnyitotta a Glen Keith lepárlót , a William Grant and Sons már üzemelteti az évi hat millió liternyi szesz előállítására képes, újnak számító Ailsa Bay Distilleryt , a Whyte  Mackay felől is érkeznek hírek , hogy vagy épít vagy vásárol lepárlót,a független palckozó Ian Macleod a Glengoyne után már birtokolja a Tamdhu Distilleryt , már termel a legnyugatibb mini lepárló , az Abhainn Dearg , és a Glenglassaugh is kibekkelte az első három évet , egy hónapja megjelentetve  jelenlegi tulajdonos alatti első hivatalos whiskyjét . Az Adelphi , ez a kicsi és minőségi független palackozó heteken belül várhatja a helyi önkormányzati engedélyt , hogy egy új lepárló építésébe kezdjen a nyugati partvidék egyik távoli zugában . A whiskyk limitált kiadásai aratnak a piacokon , szinte nincs olyan ár, amiért ne találna gazdára egy- egy ritka megjelenés . Az aukciók pörögnek , a whisky expók , vásárok , kiállítások világszerte hódítanak .

Lassan kezdődnek a leghíresebb whisky fesztiválok , mint a Spirit of Speyside vagy az Islay maltok dzsemborija , a Feis Ile . Utóbbira minden évben a helyi főzdék megjelentetnek pár speciális palackozást . Idén a Kilchoman volt a legelső amelyik bejelentette mivel készül . A Kilchoman Feis Ile 2012 egy négy éves 100 % Islay lesz , first fill bourbon után hat hét oloroso utóérleléssel . De nem csak Skóciában dübörög a whisky business. Az egész világon , szinte minden hétre esik egy whisky fesztivál Hollandiától Dániáig, Dél-Afrikától Japánig . A magyar rajongókhoz legközelebb áprilisban lesz whisky rendezvény, az ausztriai Linzben .

Magyar viszonylatban a gazdasági körülmények nem a legjobb időszakot jelzik a magyar whisky rajongók számára . Sajnos a magyar piac még mindig ki van szolgáltatva az áraknak és az áttörés , bármennyire is dinamikus törekvések kisérik ,lassú . Ez természetes sajnos, és pont ezért nagy dolog , hogy ennek ellenére egyre több kedvelője van a skót whiskynek , működik a Budapest Whisky Club , a Drink Island nevű bár az egész koncepcióját a whiskyre építi, a Whiskynet pedig, tudjuk mit tett le eddig az asztalra . Személyes tapasztalatom is az , hogy egyre több hazai érdeklődő ír , kérdez , kóstol, vásárol a Maltbank Herald tanácsait kikérve . Remélhetőleg a zord üzleti körülmnyek nem veszélyeztetik a budapesti Whisky Show idei létét. Mert bár az alapkoncepció csak minden második évre tervezett ilyen maláta partit , és a 2011-es rendezvény után lehetett hallani híreket , miszerint idén nem lesz BWS , szerintem egy ilyen pozitív érában, ahol most a whisky jár , hiba lenne két év előnyt adni az egyéb szeszeknek . Két év alatt egy stabilnak tűnő fogyasztó is elcsábítható más italok felé .

Azt pedig , hogy a whisky elveszítsen egy rajongót is,  a folyamatosan bővűlő  fogyasztói kör ellenére , még Skócia sem engedheti meg magának . A keleti igények természetes módon fellökték a whisky árakat , egy átlagos európai vásárlónak ma már komoly érvágás is lehet egy whisky . Ennek ellenére ebben a felgyorsult és dráguló viszonyok közt is meg lehet találni azt , hogy az ember hogyan is élvezheti a skót whisky különlegességét. Befektet ? Az árral nem törődve fogyaszt ? Rendszeresen vásárol vagy kicsemegézi magának az érdekességeket ? Van eltervezett éves büdzséje a whisky vásárlásra ? Egy-egy lepárlót igyekszik megismerni vagy régiókban gondolkodik ? Nyitott e új variációkra vagy a már megkedvelt brandeket keresi ? Kérdések , melyeket a piac kényszerít a fogyasztóra . Ezek azonban olyan innovatív válaszokat is eredményezhetnek , amik a whisky népszerűsítése mellett a fogyasztási körülményekben is változást hozhatnak .

Amíg a skót szakemberek a soha nem látott eredményekre koccintanak , addig az átlag whisky kedvelőnek be kell látnia, hogy egyedül csak elveszik ebben a hatalmas sebességgel fejlődő kínálatban . Egyedül nem megy . A megoldás a költséghatékony kóstolás . Ehhez pedig szélesebb és aktívabb fogyasztói rétegre lenne szükség . A klubélet , a kapcsolattartás, a pár fős társaságok közös whisky vásárlása, a bárok szerepe mind fontos. Annak aki szereti a whiskyt .

És az elmúlt években azért az kiderült , Magyarországon is van igény a skót életvíz kultúrájára . Őket pedig csak egy hazai whisky show tudja jelenleg egyben tartani .Ezért bízzunk benne , hogy amikor a kedvenc alkoholunk a valaha volt legnépszerűbb időszakát éli , nekünk sem kell lemondanunk arról , hogy élvezői lehessünk .

Vajon elég erős már a magyar whisky szcéna , hogy kihasználja ezeket az éveket ? Tud e még népszerűbbé válni a skót whisky Magyarországon ? Lesz 2012-ben Budapesten Whisky Show ? :))

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.03.29. 17:13:58

Én személy szerint persze, hogy örülnék idén is egy Show-nak! :) Amúgy magamon is észrevettem, hogy a piac egyre jobban irányítja a vásárlásaim, de főként azokat, amiket a jövőben fogok vételezni. És ez nem hiszem, hogy a korosabb, vagy drágább palackozások felé fog mozdulni. Be kell látnom, azokhoz nekem kevés a pénzem. De csak picit vagyok csalódott, mert utána megvigasztalom magam egy 10 éves Springbank, vagy 10 éves Laddie single malttal, és rájövök, hogy nagyon szeretem őket, és mindig egy élmény lesz őket kortyolni. És még beleférnek a költségvetésembe is. :)

Farkas Gyula 2012.03.29. 18:19:32

Ez a linzi whiskyshow milyen? Érdemes rá kimenni, vagy várjam meg a bécsit, ami ha jól tudom csak jövőre lesz? Az mondjuk fura , hogy elméletileg pont azokban az években van a budapesti is.

barman 2012.04.02. 10:01:59

Semmit nem hallottam még a linzi showról. Csak a honlapjukat láttam . Szerintem a bécsi nyilván érdekesebb . A pesti show meg elvileg a bécsi fesztiválok közti évekbe lett tervezve, csak a 2010-es siker után jött az elhatározás, hogy legyen évente . Véleményem szerint elbírja az éves rendezvényt a hazai piac ( fesztiválok és érdeklődés tekintetében is ). Az, hogy ez mennyire volt üzletileg a szervezőknek kifizetődő, az nem az én dolgom, de azt gondolom , hogy ha ennek financiális okai vannak , akkor inkább minden második évben egy más formában kellene ezt megszervezniük , de nem szabad abbahagyni.Mert ez annyira új fesztivál , hogy még nincs akkora reputációja, hogy két éveket várjanak rá az érdeklődők .

barman 2012.04.02. 10:06:26

Ja,igen, azt elfelejtettem . Valóban, azokkal a whiskykkel amik az elérhető kategóriába tartoznak, nincs semmi baj . Remek whiskyk jó áron , Caol Ila 12, Springbank 10,Benromach10,stb,stb . Ezeket mindig elérheted, állandó jó minőséget kapsz . A feneség az benne , hogy ha igazán kalandozni akar az ember abban a világban , hogy mit tud a single malt whisky, akkor az érdekes palackozások már sokkal magasabb árkategóriába esnek. Persze van egy csomó whisky ami nem ér annyit mint az ára, és elkerülhetetlen , hogy az ember ne essen bele ilyen pénzkidobásokba . De ha valaki komolyan akar foglalkozni a maltokkal, sajnos nem tudja elkerülni azt , hogy komolyabb összegeket adjon ki egy-egy palackért.Csak jól kell tudni válogatni:)

Fezmin 2012.04.02. 16:28:00

Na igen, ez a válogatás a húzós része! :) Mert hiába kapsz meg minden információt a netről az épp érdekelt palackozásról, ha neked nem úgy jön le, mint ami megérte azt a nagy halom pénzt, akkor bizony nagy a csalódottság. :) Én most érdekes módon az olcsóbb palackozásokat szemlézem körbe (persze inkább azokat, amiket még nem ismerek), mert az utóbbi pár hónapban irreális összegeket költöttem mindenféle finomságra, és kicsit besokalltam. Valamint mostantól valószínűleg nem fogok tudni akkora összegeket félretenni rájuk, mint eddig, szóval még jobban meg kell válogatnom őket. A hordó erősségű mániámon viszonylag gyorsan túlestem. :) Szerencsére azért azokból is van még elegendő mennyiség...

Farkas Gyula 2012.04.16. 07:26:20

Végülis kimentünk Linzbe.Nagyon nem bántuk meg!:) Bár maga a fesztivál nem volt nagy, de elég érdekes whiskyket lehetett kóstónli, részben a helyi kereskedők, és a Douglas Laing & Co. Ltd, jóvoltából aki az az Oldm Malt Cask szériából villantott egy két szépet( Port Ellen 31, Bowmore21). Az árak sem voltak különösebben elszálltak , sőt a bolti árakból is engedtek. A büntetést itt is a dudások szolgáltatták, azt soha nem értettem miért kell ezt kis zárt terekben erőltetni. Annak ellenére, hogy a kezdés, kicsit értelmezhetetlenül péntek 14:00-ra volt téve, azért elég sokan voltak.Annak ellenére , hogy maga a város, ilyesztően kihalt, gyakorlatilag, bárhová beültünk, rajtunk kívül maximum, még egy -két embert láttunk. Nem tudom lesz e jövőre, vagy ők is csak a bécsi fesztivál kihagyásába tervezik , de mindenkinek jó szívvel ajánlom!

barman 2012.04.16. 10:05:46

Kösz Gyula, hogy megosztottad a tapasztalataid a linzi vásárról . Ha jól veszem ki , akkor ez egy korrekt kis esemény lehetett ami a magyar whisky rajongóknak elérhető távolságon belül tud mutatni valamit pluszt . Az európai fesztiválok azért jók , mert hihetetlen mennyiségben vannak jelen a függetlenek, az ember nem is gondolná , hogy mennyire népszerű a német vagy németalföldi fanatikusok közt egy-két pici kis cég . És mivel kicsik, jól kell válogatniuk a hordók közül . Nekem nem egy olyan kedvenc whiskym van, amelyik hivatalos palackozásként sokkal " gyengébb " minőség mint egy belga vagy holland mikropalackozó kiadása. Igaz,pont a mennyiség okán néha irreálisan magasak az árak . Viszont sokkal többször csalódtam nagy nevű , régi skót függetlenek munkáiban, mint egy-egy fura nevű és vicces csomagolású német vagy holland palackozásban .

Farkas Gyula 2012.04.17. 14:24:16

Bocs hogy visszafelé kommentelek, de csak így tudok valamiért. Én is azt vettem észre, hogy egyes független palackozók, sokkal érdekesebb, és árérték arányban is sokkal versenyképesebb palackokat hoznak ki. Aukciókon lehet, egy két igazi finomságba belefutni, teljesen emberi árakon.
süti beállítások módosítása