A kő marad - Glenmorangie Artein
2012. január 04. írta: Barman's Choice

A kő marad - Glenmorangie Artein

Már tavaly karácsonykor ( értsd 2011, ezt még ilyenkor,a mindenkori január első hetében pontosítani kell :) bejelentették a Highland egyik legkomolyabb lepárlójától,a Glenmorangie-tól, hogy a 2012 - es év legelején új palackozást mutatnak be. Most eljött a napja, hogy az eddig csak lebegtetett információ kézzel fogható termékké manifesztálódjon.

A legújabb palackozás a Glenmorangie Artein a Glenmorangie Distillery Private Edition sorozatának harmadik tagja. A név annyit tesz : kő. Természetesen gael nyelvből merítette a marketing csapat az ihletet. A Private Edition eddigi tagjai is jellemzően tetszetős neveket kaptak, hiszen az Artein olyan palackok mellé került a szériában mint a pedro ximinez érlelésű Sonnalta és a száz éves recept alapján készült, enyhén tőzeges, oloroso hordóban pihentetett Finealta. Csupa remek whisky a lepárlótól. A Private Edition lényege, hogy a whisky készítés kreatív " Baltazár professzora ", Bill Lumsden kvázi szabadkezet kapott, hogy tudományát, vagyis a tölgyről és a párlatokról összegyűjtött páratlan tapasztalatát Glenmorangie whisky formájában megvalósítsa. A Private Edition mindig is a legjobb minőségű hordókat használta. A fentiekből kiindulva a whisky fanatikusok nagyjából sejthetik, hogy milyen típusú alkotás az Artein. Igen, ez is egyfajta utóérlelés. Méghozzá Super Toscan Sassicaia boros hordóban.

Na igen. Alig pár éve, hogy a Glenmorangie letisztította a portfolióját, megszabadult a madeira, burgundi, ki tudja milyen érleléseitől, hogy mindössze három ( sauternes- Nectar d Or, sherry - LaSanta  és portói - Quinta Ruban ) finiselése maradjon kint a piacon. Azóta azonban eltelt újabb pár év, a whisky legújabb aranykorát éri. A növekvő piac és kereslet igényli az új whiskyket. Vagy épp a régi gondolatok újra csomagolását. Legutóbb a Glenmorangie például 15 éves korral jelentetett meg sauternesi érlelést, de hasonló hordóból palackozott le 28 évvel whiskyt (Glenmorangie Pride ). Tulajdonképpen a Private Edition vette át egy szebb, modernebb, elegánsabb formában és megjelenésben a korábbi Wood finish sorozat helyét. A whiskyk kifinomultabbak és nyilvánvalóan egy magasabb fizetőképességgel rendelkező réteget céloznak meg.

Most tehát itt egy újabb kreáció. De mi is az a Super Toscan ? A Super Toscan egy nem hivatalos régiós jelzés, nyilvánvalóan a toszkán borokat hivatott jelképezni. A Sassicaia  a Super Toscan jelzőt alkotó borászat vezető bora ( az olasz sasso szó követ jelent, újabb nüansznyi kreatívitás az alkotóktól ) A szó a köves talajra utal, a bor e név alatt pedig egy bordeaux-i stílusú vörös bor. A Glenmorangie két különböző korú maltot házasított össze, hogy aztán ebben a bizonyos sasicaia hordóban pihentesse. Az egyik egy 1996 - os évjáratú, 15 éves whisky, a másik része pedig 1990-es, 20 éves whisky.

Az eredmény egy érett, a tölgy fűszerességét, a desszert borokra jellemző édeskésségét, ízében karamellizált almát felvonultató csinosság lett. Az alkoholerősség 46 % - os, a whisky pedig nem szűrt.

Ha a skót whisky ipar nem is tud megszabadulni a különböző boros utóérlelésektől, legalább az ebből a párosításokból születő whiskyk legyenek olyan minőségiek, mint amit Bill Lumsden és a Glenmorangie alkot.

Mert nagyon úgy néz ki, hogy a finiselések, mint egy megkerülhetetlen szikla, ott marad a modern whisky készítés mezején.Hisz a kő mindig marad.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.01.04. 13:24:38

Astarról kérhetnék egy részletesebb véleményt? Jó erőben van, ajándékba lenne. :)

barman 2012.01.04. 13:36:42

Astar a régi Artisan Cask-et váltotta 3-4 éve. Egy nagyon penge éles, fűszeres, szinte csípős karaktereket felvonultató whisky, köszönhetően a tölgy hordónak, amibe alkották. Kevésbé citrusos és édes mint az Artisan, ha azt ismered. Ha ajándékba lesz, akkor kicsit rizikós, mert elég kemény ital egy kevésbé tapasztaltnak. Én kedveltem mert nagyon komolyan megalkotott whisky. Ugyan ebben a profizmusban fogant az Alligator is. Amit ott leirtam arról, hogy mit is jelent az alkotás és a játék a tölgy és a párlat felhasználásával, igaz itt is. Talán még jobban. Ez egy hordóerősségű, remekül konstruált termék ami megmutatja az amerikai tölgy minden jellemzőjét. Nem egy nyammogós whisky:)

Fezmin 2012.01.04. 13:57:02

Barátnőmnek lenne, ő pedig szereti a merész, karakteres, hordó erősségű whisky-t, legyen az Mortlach, Ardbeg, mindegy. :) Mondjuk ez más kategória, csak bourbon-érlelés?

barman 2012.01.05. 01:58:05

Nem,ez nem bourbon. A tölgyfa amiből a hordó készült egy nagyon jó minőségű fa Missouriból. Pár évig a szabad ég alatt száradt, nem mesterségesen szárították. Aztán négy évig Tennessee whiskey volt a fából készült hordóban, majd ebbe került a new make spirit, már a Glenmorangienál természetesen. Ez a whisky kb 9-10 éves, tulajdonképpen egyfajta nem-hivatalos hordóerősségű Original, a különlegesen kezelt ún. designer cask ráadással. Ez egy minőségi whisky, elérhető áron,elit Glenmorangie a maga stílusában.

fezmin 2012.01.05. 06:44:51

Aha, azért mégsem voltam olyan messze. :) Azt lehet tudni, melyik amerikai lakta előzőleg? Jack, vagy valaki más?

barman 2012.01.05. 14:41:53

Azt nem tudom.

fezmin 2012.01.05. 18:52:11

Akkor megkérdem őket, hátha kapok választ. Mindenesetre hamarosan megkóstolom, mert hirtelen elhatározásból bekerül egy a kosárba... :)

fezmin 2012.01.11. 06:26:22

Bejött az Astar, nagyon elegáns! :)
süti beállítások módosítása