Negyednyi Speyside-BenRiach 1978 Firkin Cask
2011. augusztus 30. írta: Barman's Choice

Negyednyi Speyside-BenRiach 1978 Firkin Cask

 

Kicsit megkésve de végre hivatalosan is bejelentették a BenRiach eddigi legexkluzívabb single maltjának megjelenését.A különlegesség nem csak a kora miatt egyedi kiadás a lepárlótól,hanem az érlelése során használt hordó típusa okán is.Itt a BenRiach Firkin Cask.

A whisky 1978 június 26.-án került hordóba.A hordó amiben érlelték egy "firkin" típusú egység,ami főleg a sörrajongóknak lehet ismerős.Mit is kell tudni a firkinről?A szó jelentése:negyednyi.Az eredete a holland "vierdekijn" szóhoz köthető.Ezzel a szóval jelölték a standard barrell nagyjából egy negyedét tárolni képes hordókat,logikus módon.A BenRiach raktáraiban két ilyen hordó aludt évtizedek óta,most a 6337-es számmal jelzettet palackozták le.Ultraprémium termékké az teszi,hogy a firkin méretéből adódóan mindössze negyven palacknyi mennyiség kerül a piacra.Egyedi csomagolást is kapott ez a klasszikus speysidei jegyeket felvonultató 32 éves single malt.Érdekesség,hogy az alkoholerősség 40.1%,épp elég ahhoz,hogy whiskynek lehessen nevezni,szerencsére az angyalok beérték annyi jussal ami még ezek szerint alkalmassá tette a whiskyt whiskyként forgalomba hozni:)khm-khm..:)

A firkin kis mérete miatt a párlat sokkal nagyobb felületen érintkezik a fával,ezért sokkal intenzívebb,teljesebb karakterekei lesznek a whiskynek.Már az ún. quarter cask érleléseknél is érzékelni ezt,hogy a Duncan Taylor független palackozó "octave" hordós érleléseiről ne is beszéljünk.

Mindenesetre a BenRiach a napokban uralja a whisky híreket.Nem csak a nem rég megjelent single cask érleléseinek aktuális kiadásaival,hanem az általa tulajdonolt GlenDronach Distillery pazar single cask palackozásaival is.És ha még hozzátesszük,hogy szintén a napokban kezdték el hivatalosan is csepegtetni az infokat arról a 25 éves exkluzív GlenDronachról,amelyiket Donald Trump amerikai milliárdos választott ki a 750 millió fontért felépített skóciai luxus golfparadicsomja hivatalos whiskyjévé,akkor a Firkinnel kiegészülő BenRiach-GlenDronach tandem igazán pazar nyárutót prezentált a whisky rajongóknak!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása