A skót whisky világában nem ritka ha egy-egy szakember évtizedeket tölt el a szakmában.Ezek az emberek általában végig járják a szamárlétrát,megismernek több lepárlót,közben tanulnak,fejlődnek és az aktuális munkáltatójuk örömére és hasznára,használják a tudásukat.Évtizedek alatt rengeteg és nagyon mély ismereteket halmoznak fel magukban ezek az emberek.Mindent tudnak a hordókról,a termelésről,az érlelésről,a whisky lelkéről.Ha valaki fél évszázadot tölt el a whisky világában,az megdöbbentő.Sokan e blog olvasói közül még nem is éltünk,mikor emberek már évtizedek óta whiskyztek és a mai napig a szakmában vannak.A legmegdöbbentőbb mégis az,ha valaki 50 évet tölt el ugyanabban a lepárlóban.
Douglas Campbell Tomatin falujában született.15 évesen munkába állt a falu lepárlójában.1961-et írtunk mikor a fiatalember kádárinasként elkezdte szolgálni a Tomatin Distilleryt.Ez a kevésbé ismert lepárló a 60-as években,Campbell első évei alatt pont egy hatalmas fejlesztésen ment keresztül.Bár hősünk még forgatta a lapátot a Tomatin saját malting floorján,ezt az akkori tulajdonos megszüntette.Tízre emelkedett az üstök száma és a 70-es évek közepére a Tomatin egész Skócia legnagyobb lepárlója lett.A distillery fejlődésével fejlődött Douglas Campbell is.A whisky termelésének minden fázisát megismerte,kitanulta.Az évi 12 millió liter whiskyt előállító lepárló főleg blended whiskyk alanyagául szolgált.Sőt,csak arra termelt.Aztán jöttek a 80-as évek,a krach és a Tomatin termelése drasztikusan csökkent.Amíg Campbell karrierje csendesen haladt előre,a lepárló komoly bajban volt.1986-ban japán befektetők érkeztek a Tomatinhoz.Hősünk ekkor már a vezetőségben dolgozott és a 90-es évek elején már igazgatója volt a lepárlónak.2008-ban mesterlepárló címet szerez.És azóta is szolgálja a Tomatint,válogat a hordók közt,beutazza a világot és népszerűsíti szülőfalujának italát.
Douglas Campbell öt évtizednyi munkáját megköszönve a lepárló most megjelentette a Tomatin Decades nevű palackozását.A mester öt hordót választott ki a raktárkészletből,mindegyik már akkor lett töltve mikor már a lepárlóban dolgozott.A sherry és bourbon hordók házasításából született meg 46% alkoholfokkal a Decades.
1967 - refill sherry hogsheads,lepárlás: 17/5/1967
"Ez az egyik legöregebb Tomatin amink van.Sherrys jegyekkel rendelkező,a lépesméz és a narancshéj finom ízeivel.Kicsit több idő kell hozzá,hogy a Decades-ban felismerjük,de határozottan jelen vannak benne."
1976 - oloroso sherry butts,lepárlás:07/12/1976
"A harmincas éveiben járó Tomatin egy állatian gyümölcsös whisky,főleg ha sherry hordóban pihent.Mangó,szeder,mézédes dinnye mind nagy ízek,segítenek elfedni a házasításban lévő fiatalabb whiskykre jellemző robusztus jegyeket."
1984 - refill sherry hogsheads,lepárlás:21/6/1984
"Ez a hordó egyike annak a fantasztikus refill sherry hogsheadeknek amikre az évek alatt bukkantam rá.Ezek a legjobbak azok közül amikkel a Tomatinnál valaha dolgoztam.Azt hiszem ez a hordó adja meg az igazi mélységét és testét a whiskynek.Mindenképpen megérné ha a jövőben single cask palackozást is kihoznánk ebből!"
1990 - first fill bourbon barrels,lepárlás:24/9/1990
"Vanilia,mazsola,karamella a domináns ízek itt.Ennek a whiskynek komoly személyisége van és akarja,hogy észrevegyék."
2005 - first fill bourbon barrels,lepárlás:7/12/2005
"Fiatal és erős.Ez a fiatalos vibrálás azonban jól működik néhány idősebb whisky mélyebb ízeivel.Ez a finoman tőzegelt whisky olyan elemeket tesz az italhoz,amit nem feltétlenül azonosíthatunk igazi Tomatin karakterekkel de azt hiszem ez most nagyon jól működik"
A Tomatin Decades ezen hordók házasításával egy komoly és felejthetetlen whisky lett.Komoly és felejthetetlen mint Douglas Campbell,az alkotója.Fél évszázad tapasztalata van benne.Mindenki aki szereti a skót whiskyt,emlékezni fog mindkettőjükre.
Slainthe Mhath Douglas Campbell!!