Alvó Harcost ébreszt az Arran
2011. április 16. írta: Barman's Choice

Alvó Harcost ébreszt az Arran

Az Arran Distillery halad a korral.Szó szerint is.A tavaly 15. születésnapját ünneplő lepárló Isle of Arran szigetén túlélte az első kritikus időszakot,az első másfél évtizedet,mind üzletileg,mind szakmailag.Sőt!Nemcsak,hogy tűlélte,hanem mára egy nagyon komoly rajongói réteget,világfigyelmet tudhat magának.A kis sziget single malt whiskyjei a piacon egyet jelentenek a könnyed,lágy,kellemes aromavilággal.Igaz,az innovatívnak szánt,különböző érleléseik az ex-calvados hordótól kezdve a változatos boroshordókig nem mindig sikerültek kimagaslóan.Tegyük hozzá a legkisebb cinizmus vagy kritika nélkül,hogy tényszerűen sok lepárló az utóérlelésekkel a párlat hibáit igyekszik elfedni,korrigálni.Így egy új lepárló természetes,hogy ezt az utat választja "karrierje" elején.

Egy évvel ezelőtti,nagyon sikeres születésnapi rendezvényük azonban igazi áttörést ígért.Mintha az Arran icipicit módosított volna az irányon,de legalábbis sokkal érettebben reagál a piaci igényekre,változásokra.Legutóbb az Arran Distillery a The Maltbank Herald hasábján épp történetének első,portfolióba emelt tőzegelt palackozásával-Machrie Moor-követelt magának posztot.Pedig a lepárló szakemberei deklaráltan nem tőzegfanatikusok:)

Már az év elején írtam a blog Facebook oldalán,hogy az Arran idén hét új palackozást tervez,de akkor még csak annyi konkrétumot súgtak meg a forrásaim,hogy ennek egyike a Machrie Moor folytatása lesz.Nem lep meg,mert mind a megjelenés,mind a sztori és persze maga a whisky is figyelemreméltó.Most itt van a hivatalosnak tekinthető,már megerősített 2011-es palackozási terv az Arrantól.Aki követi a blogot illetve ismeri az Arran whiskyjeit,elolvasva a következő sorokat,érteni fogja mire gondoltam a lepárló pici irányváltásával kapcsolatosan.

                                                 James MacTaggart Master Distiller of Arran Distillery

Már megjelent egy hónapja az Icons of Arran sorozat harmadik palackozása,ezúttal egy kiskutyát választva ikonná.Ez az Arran The Westie.

Folytatják a 2011-es palackozásaikat az áprilisra ígért új,luxuscsomagolással tervezett sorozat a Arran Premium Single Cask kiadásaival.Az Arrannak volt korábban is single cask kiadása,sherry és bourbon hordóra bontva a sorozatot.Minden bizonnyal ezt a koncepciót frissítik fel a megjelenésében, egy 1999-es single sherry cask és egy 1997-es töltésű bourbon hordókból válogatva ki a whiskyket.A prémium kategória mindenesetre kiváló maltokat ígér.

Igaz,hogy hó végére ígérik de nagy valószínűséggel már májusra csúszik egy olyan palackozás aminek már a neve is érdekes.Az Arran Sleeping Warrior azaz az Alvó Harcos Arran szigetének északi részén lévő dombok formájáról kapja majd a nevét.Egészen pontosan a dombok kapták ezt a nevet,mert a szárazföldről-értsd a szemben lévő partokat-nézve emberi formát,profilt ábrázolnak.A palackozásról konkrétumokat még nem tudni ezen kívül.A Sleeping Warrior palackozás a The National Trust of Scotland-nek lesz ajánlva.Ez a szervezet a skót örökségvédelem szervezete.Épített és kulturális örökség,hagyományőrzés és történelmi emlékezet,természeti örökség megóvása,műemlékvédelem,ezt mind felöleli a szervezet.Hatalmas tisztelet övezi ezt az intézményt szerte Skóciában.Az Arran lepárló és a National Trust közti együttműködés részletei majd a megjelenéssel egyidőben lesznek kommunikálva.

És harcol tovább az Arran,hiszen van ott még egy "harcos" a sziget hagyományaiban.Fingal a harcosisten és kutyája,Bran.Igen,az a Bran aki a decemberben megjelentetett tőzegelt Arran palackján figyel.Nos,a tőzegmentes Arran whiskyk első tőzegelt palackozása kapott akkora figyelmet és pozitív kritikákat,hogy a lepárló idén is megjelenteti ezt a variációját.Az évente egyszeri palackozást ebből a fajtából megtartják,így több mint valószínű,hogy a Machrie Moor II. év vége felé érkezik majd.

Az idei tervek közt szerepel még egy hordóerősségű palackozás.Ez az Arran 12Year Old Cask Strength Batch#1 lesz valamikor az év második felében.

Átfutva tehát a tervet,meg kell állapítanunk-még akkor is ha nyilván idén is lesz pár finiselés ,csak úgy rutinból-,hogy a szortiment hordóerősségű malttal,single cask kiadásokkal,tőzegelt palackozásokkal bővül.Ezek a tények a sziget whiskyjének karaktereivel érdekesnek és ígéretesnek hangzanak.Túl a kritikus időszakon,kiváncsian várjuk mi lesz az Arran útja a jövőben.

Single cask,cask strength,peated..az Arran felnőtt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása