A világ leglassabb palackozása
2010. december 22. írta: Barman's Choice

A világ leglassabb palackozása

The real taste of malt-hirdeti büszkén a Glengoyne Distillery a whiskyjeiről.Már ez önmagában egy erős üzenet, de pár hónapja egy újabb kampánnyal igyekszik kidomborítani egyediségét a lepárló.Az idei ünnepi időszakban pedig olyan dologba kezdenek,amilyen még nem volt a whisky világban.Egy hordónyi single maltot négy év alatt fognak lepalackozni!

A SLOW! néven futó reklámhadjárat lényege,hogy az alap Glengoyne portfoliót támogassa és felhivja a figyelmet a Glengoyne egyediségét biztisító jellemzőkre.A tíz pontba szedett tények közt szerepel a Glengoyne-ra egyedüliként jellemző,az iparág leglassabb lepárlási eljárása ahol ezáltal a rézfelülettel hosszabb ideig érintkező párlatból eltűnnek a későbbi keserűséget okozó kénes jegyek.De megtudhatjuk azt is,hogy a malátázópadlón az árpa a Glengoynenál lassan csírázik ki vagy épp azt,hogy a lassú érlelés a spanyol nap alatt két évig lassan kiszáritott európai tölgyből készült hordókban történik.De a lényeg,hogy a Glengoyne élvezete csak nyugodt körülmények közt,relaxálva,hátradőlve,lassan a legjobb.Így érezhetjük igazán a malt igazi ízét.

Ez a "Slow!" kampány most egy olyan elemmel bővül ami nem csak nekünk,vásárlóknak,whisky rajongóknak újdonság,hanem magának a Glengoyne-nak is.A lepárló szakemberei elhatározták,hogy egy kiválasztott hordóból négy éven keresztül,minden év karácsonyán,70 palack mennyiségenként fogja piacra vinni a Glengoyne Christmas Cask névre keresztelt single cask kiadását.Mi is ennek a lényege?Minden hordóban van egy olyan rész,ahol a folyadék nem tölti ki teljesen.Ennek oka részben a természetes párolgás(angel's share).A Glengoyne Christmas Cask minden évben a hetven palacknyi whiskyvel amit belőle piacra bocsátanak,növeli ezt a headspace-nek nevezett részt.A növekvő üres rész a hordóban hatással van az érlelődésre.Hogy ez hogyan köszön vissza a whisky ízében,azt nem tudni,állítja a Glengoyne.Ezért a leglassabb-SLOWEST-lepalackozással,bevonva a whisky leendő vásárlóit,"kideríti".2014-ig,minden karácsonykor a hetven whisky fan ,aki lesz olyan szerencsés,hogy megtudja majd vásárolni a Glengoyne Christmas Cask-et,érezni fogja a változást.Évről évre.Így a single cask palackozás,a Glengoyne Christmas Cask,tulajdonképpen négy év alatt lesz teljes egészében üvegekbe töltve az adott hordóból.

Az 790-es számú hordó,egy first fill oloroso butt, egy 2002-ben desztillált Glengoyne lesz a "kísérlet" alanya.Az első hetven palack tehát 8 évesen kerül a nyilvánosság elé és a Glengoyne kedvelők 2014-ig követhetik majd nyomon ugyanennek a whiskynek a fejlődését.Az utolsó adag megjelenésekor 12 éves lesz majd a whisky.

Az innovatív ötlet nem csak a marketing tekintetében hozhat eredményeket,figyelmet a Glengoyne-nak,hanem elképzelhető,hogy új stílust teremt a single malt palackozások és kereskedelem tekintetében is.Nem kell elkapkodni.Csak lassan..ahogy a Glengoyne teszi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez volt az év-december « The Maltbank Herald 2010.12.31. 12:38:03

[...] SLOW! kampányuk koronájaként egyedi single cask palackozást kínáltak karácsonyra.A Glengoyle Christmas Cask egy single cask kiadás amelyik teljes lepalckozása négy évig tart majd.A fura ötletnek már [...]
süti beállítások módosítása