A tőzegláp kutyája-Arran Machrie Moor
2010. december 14. írta: Barman's Choice

A tőzegláp kutyája-Arran Machrie Moor

Az Arran Distillery a legizgalmasabb évet tudhatja maga mögött.Az idén 15.évfordulóját ünneplő lepárló több új megjelenéssel,az alapkínálatában váltással és nem mellesleg egy remek születésnapi rendezvénnyel,nyílt nappal lepte meg a whisky rajongókat.És az év utolsó napjaiban is tudtak még meglepetéssel szolgálni.

Az Arran Distillery  megnyitása óta nagy hangsúlyt fektet annak kihangsúlyozására,hogy Arran szigetének és a lepárló whiskyjeinek kapcsolata milyen szoros.Korábban az Icons of Arran sorozatban a pávakakas és a vörösberkenyefa már kapott egy önálló palackozást,mint a csomagoláson és az elnevezésben ábrázolt szimbólum.A 15.évfordulóra megjelentetett amontillado érlelésű Arran csomagolásán a lepárló feletti hegyen fészkelő sas pár jelent meg.Most a 2004 óta évente kis mennyiségben kiadott tőzegelt Arran malt kapott egy önálló,egyedi nevet és megjelenést.A sziget flórája és faunája után most a helyi mitológia és az őstörténeti emlékek adták a hátteret.

Arran szigetének nyugati partjai mentén,Blackwaterfoot település mellett,őskorból,egészen pontosan a bronz korra datált időkből származó megalitok,kő körök találhatók.A terület neve Machrie Moor,ez a sziget legnevesebb tőzeglápja.A Machrie moor lápföldön hat,különböző struktúrájú kő emlék található.Ezek köralakot formáznak egyenként is.A legszembetűnőbb és leghíresebb a három álló homokkő oszlop de a helyiek szívéhez a komplexum 5-ös számmal illetett kőköre áll.Ennek a kőkörnek a neve: Suide Choir Fhionn,angolul Fingal's Cauldron seat vagyis Fingal üstjének helye.

Az ír mitológiából is ismert harcos isten és óriás Finn MacCumhail,skót viszonylatban Fingal gyakran felbukkan a kelta-skót mitoszokban.Az Arran szigeti kőkör legendája szerint az egy tökéletes köralakú belső körből és egy tojásdad alakú külső körből álló alkotás,közepén egy üreggel Fingal pihenőhelye,ahol a kör közepén lévő üregbe helyezi üstjét és ott fogyasztja el ételét.A külső gyűrűben található egy kő,benne egy lukkal.A legenda szerint itt,ide pányváztaki hűséges kutyáját,Brant Fingal amig ő étkezett.Nos erről a lápföldről nevezte el az Arran Distillery tőzegelt single maltját,és Bran kutyát ábrázolja a palackozáson.Személy szerint az év egyik legfigyelemreméltóbb megjelenése,nekem nagyon tetszik.

A tőzegelt Arran ezen a néven először jelenik meg,ez az első kiadás a Machrie Moor név alatt.A tőzegtartalom 14 ppm.Nem hűtve szűrt,színezékmentes,46% alkoholfokú single maltról beszélünk ami 9000 palack mennyiségben kerül apiacra,ebből 900 a brit piacra,a többi világszerte felbukkan majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez volt az év-december « The Maltbank Herald 2010.12.31. 12:37:49

[...] végeken.Most először a tőzegelt Arran “nevet2 kapott és bekerült a fő portfolióba.Az Arran Machrie Moor megjelenésében az egyik legegyedibb palackozás lett.Az Arran pedig viszi tovább az őket [...]
süti beállítások módosítása