Progresszív hagyományőrzők-Brighde,AnTurasMor,Ochdamh-mór
2010. augusztus 08. írta: Barman's Choice

Progresszív hagyományőrzők-Brighde,AnTurasMor,Ochdamh-mór

A Bruichladdich idei megjelenéseiről a Feis Isla idején már volt szó.Bár még nem megvásárolhatóak a beharangozott palackozások de minél közelebb kerülünk ehhez annál több hír érkezik felőlük.És annál megdöbbentőbbek.

Bármennyire is hozzá szokhattunk ,hogy a Bruichladdich mindig igyekszik valami meglepőt és meghökkentőt bemutatni azért kisebb sokk erejével ér fel leirni a hivatalossá vált tényt:a világ legtőzegesebb whiskyje lesz az Octomore 3.!!Igazolt fenoltartalma 152 ppm!!

18 000 palack mindenesetre azt jelzi,a Reynier-McEwan páros bízik a sikerben.Az 5 éves single malt egy "átlagos" amerikai tölgyhordós whisky.Újabb meglepetés.Elmaradt az érlelés.Van helyette  59% alkoholfok,skót árpából malátázott,Islay szigetén érlelt,természetesen nem hűtve szűrt és színezékmentes világcsúcs.Ha azt vesszük,szinte puritán.Ahogy a készítői fogalmaznak,egy vasököl bársony kesztyűben.

Az Octomore palackozásokat tehát méltán nevezhetjük progresszívnek.Ahogy a Bruichladdich Organic megjelenéseket hagyományőrzőnek.Mégis van ebben a hagyományőrzésben is egyfajta progresszió ha arra gondolunk,hogy a globális termelés ellenére valakik időt,pénzt és energiát forditanak arra,hogy visszatérjenek a gyökerekhez.Ahogy az organikus whiskyjeivel a Laddie.Hogy jó úton járnak arról a skót farmerek elismerése is ad egy komoly visszajelzést.(lásd a Bioladdich posztot)A mostani palackozás 46% abv,amerikai ex bourbon és új tölgyhordóból érkezik és egy eddig nem ismert jelzőt kapott a kor tekintetében.Multivintage.A whisky a 2003-as aratásból származó 100% organikus árpa felhasználásából készült.Az árpa típusa charlice és ez a palackozás három farm terményéből született.Ezek a Mid Coul,a Coulmore és a Mains of Tullibardine.A csomagoláson újabb ősi szimbólum,a termékenység,az aratás és az otthon istennője,Brighde van művészien megjelenítve.

A harmadik beharangozott palackozás is egy sorozatot folytat.Illetve alkotói szerint most érkezett el abba a formába ahogyan azt eredetileg elképzelték neki.A sorozat a Bruichladdich tőzeges palackozása,az új és csúcsformába hozott whisky pedig a Port Charlotte An Turas Mor .A név annyit tesz ősi nyelven,Nagy Utazás.Ezt az utat végig követhettük a PC5,6,7,8 megjelenésekkel.McEwan mester most,hogy elkészítette azt a Port Charlotte-ot amit mindig is szeretett volna sem dől hátra.A név nem csak a 2001 úta megtett útra utal hanem újabb irányt is szab.Az An Turas Mor 46% alkoholfokkal bír,száz százalékban amerikai tölgyhordóban pihent és a fenoltartalma 40 ppm.

Gőgösnek tűnő magabiztossággal ez a különös lepárló azt üzeni:A Bruichladdich azt az ösvényt járja aminek követéséről a többiek csak álmodhatnak.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez volt az év-augusztus « The Maltbank Herald 2010.12.15. 08:54:52

[...] Nem adta alább három új megjelenés bemutatásánál a Bruichladdich sem.Ha e progresszív lepárló felől hírek érkeznek,érdemes odafigyelni.Ha esetleg mégsem koncentrálnánk rájuk eléggé,ők akkor is gondoskodnak arról,hogy ha a hírekbe kerülnek,ők kapják a legnagyobb publicitást.Náluk nem igaz az a kitétel,hogy nagyobb a füstje mint a lángja a róluk szóló híreknek.Ellenben övék a legfüstösebb single malt a világon.Az Octomore palackok a harmadik kiadásnál tartanak és minden alkalommal egyre magasabb fenoltartalommal jönnek ki.Augusztusban übereltek mindent.Az új világrekord 152 ppm!Az Organic,a Port Charlotte An Turas Mor és az Octomore 3 az alkotó Jim McEwan kreatívitásának ... [...]
süti beállítások módosítása