Végre ! Korjelölt Ardbeg !
2016. szeptember 12. írta: Barman's Choice

Végre ! Korjelölt Ardbeg !

 

A pár hónapja kiszivárgott híreknek megfelelően hivatalosan is bejelentetett, az Ardbeg Distillery korjelölt single maltot palackozott ! Nem is valami pár évest,ahogy mostanában divat a 8-9 évvel jelölt maltoknál, nem is a megszokott 12-15 éves alapsorba való korjelöléssel,sőt még csak nem is a prémium whiskyk belépőjének tekintett 18 évvel. A hosszú idő után korjelöléssel címkézett Ardbeg 21 éves verziót mutat be.

21. A nyerő szerencseszám. Egészen pontosan: twenty one.

Ardbeg Twenty One néven a kultikus szeszfőzde Islay szigetéről egy 46 % abv-vel lepalackozott, 200 literes ex-bourbon hordóban érlelt,21 éves single malttal tiszteleg a márka leghűségesebb követőinek virtuális csoportja, a lepárló által életre hívott Ardbeg Committee előtt. A Committee egy olyan globális rajongótábor amilyenhez hasonlót a legtöbb márka és lepárló építget magának,ahol egyfajta belső körös tagként az ember híreket,limitált kiadásokat és egyéb kedvezményeket kap az adot whisky márkától.

 

21yo.jpg

 

A 21 év nem csak azért érdekes mert kellően magas és kellően komolyan hangzik, hanem azért is, mert ha vissza számolunk,hogy a mostani 2016-os megjelenéskor huszonegy éves whisky mikor került hordóba,egészen 1994-95 körüli időszakra ugrunk vissza. Ez pedig az egyik legsötétebb időszaka volt az Ardbegnek. Gyakorlatilag a termelésük a harmadára esett vissza, sőt ez is csak azért volt,hogy a lepárló egyátalán működjön,egyátalán nem a piaci igényeknek termelt. Hol volt akkor még a mára legendássá vált stílus, a kult-whisky státusza,hol a világsiker, a milliónyi rajongó? Sehol. Az Ardbeg hajszálra volt a megszűnéstől. A kevés termelésükből mégis maradt annyi, hogy az 1997-ben érkező új tulaj, a Glenmorangie (és mögötte az anyacég, a luxusmárkáiról híres Louis Vutton-Moet Hennessey) hosszú-hosszú idő és sokat kritizált túlhájpolt korjelölés nélküli dizájn whisky után most ezzel a 21 éves kiadással tisztelegjen azok előtt, akik elmondásuk szerint az igazi támaszai voltak az Ardbeg újjáéledésének és hihetetlen sikerének.

A whisky ára 310 font lesz.

(Kóstolási jegyzet és vélemény hamarosan)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása