Kísérleti kollekció - Glenfiddich Experimental Collection
2016. szeptember 01. írta: Barman's Choice

Kísérleti kollekció - Glenfiddich Experimental Collection

 

A Glenfiddich Distillery pionír szellemisége jutatta el a szarvasvölgyi maláta whiskyt és ezzel a Grant családot abba a magasságba ahova lassan kétszáz év után is csak a Glenlivet tudta követni ( és tavaly letaszítani a világ elsőszámú single maltja feliratú trónról eladási adatok tekintetében).

 

Az innováció mágikus kifejezése mögé manapság már minden olyan dolog befér amit a józanabbak a határok feszegetésének, újdonságokkal való kísérletezésnek, a szkeptikusabbak marketing lószarnak,esetenként deviáns figyelemfelkeltésnek tartanak. Bár egy percig nincs kétségem,hogy annak idején a szokatlan háromszögletű palack, vagy eleve a single malt whisky mint önálló termék legalább ennyire furcsa és megosztó lehetett, azért a legújabb Glenfiddich fejlesztés nagyon erőltettnek hat számomra.Ami azért kellemetlen, mert nem ez az első olyan szeszfőzde ami aktuális projektjével ezt váltja ki belőlem és talán még pár százezer whisky rajongóból,hanem azért is mert nehéz elhinni,hogy ezek a hatalmas média-csinnadrattával bejelentett és kihívásnak álcázott,megfeszített gondolkodással elért újdonság képét sugalló palackozások nem kellemetlenek már a lepárlóknak. Jó,persze, nem , hiszen a könyvelő csoport ma már fontosabb része egy ilyen cégnek mint a stillman lassan és a profit fontos,nem vagyok álszent.De azért ennél innovatívabb lesz lassan már az is, ha valaki azt jelenti be, hogy : Az XY Distillery nem jelentet meg mást,mint egy stabil,korjelölt,transzparens alapsort évi egy újdonsággal és egy vintage kiadással.

Nézzük a mai csámcsognivalót!

A Glenfiddich bemutatta a szeptembertől világszerte elérhető két új tagját, egyben elindít velük egy új szériát is. A sorozat neve Glenfiddich Experimental Collection ami nagyjából annyit tesz, Kísérleti Kollekció. Azért ebben van egy kis para,nem? A marketing csapat ugyanabban a mondatban puhítja is a dolgot és innovatív alkotásról beszél. Na igen, én is erről beszéltem fentebb csak más irányból rávilágítva.

Az új széria első két tagja a Glenfiddich IPA és a Glenfiddich XX.

Az első, a Glenfiddich IPA nevet kapott whisky amelyik a forres-i Speyside Craft Brewery olyan hordóiban utóérlelődött amelyekben korábban a kézműves ( vagy kraft? vagy kisüzemi? mi az aktuális terminus technicus most magyar sörbloggerek??:) sörfőzde india pale ale sörei pihentek. AZ IPA mint tudjuk egy erősen komlós sörvariáció, ebből kifolyólag Brian Kinsman malt master igyekezett olyan maláta whiskyt keresni a palackozáshoz ahol a komló erős aromáit egyensúlyba hozza a malt lágy,citrusos, vaniliás karaktereivel.Ez állítólag remekül sikerült egy 40 %-os alkoholtérfogattal lepalackozott,korjelölés nélküli whisky formájában.A whisky három hónapot pihent IPA sörös hordóban.

 

ipa.jpg

 

A második palackozás neve Glenfiddich XX. Ez a whisky egy olyan variáció a Glenfiddich készleteiből amelyek a húsz vezető márkanagykövet válogatása alapján állt össze. Mindegyik brand ambassador kiválasztott egy hordót, Brian mester pedig összeérlelte, nekünk.Köszönjük. A whisky non-chill filtered és egy egészséges 47%-os alkoholtérfogattal jelenik meg. A kiválasztott hordók közt volt mindenféle , a port pipe-tól kezdve ex-sherry és first-fill bourbon is, többek közt.

 

xx.jpg

 

A két whisky 45-50 font körüli árcédulával érkezik.

A Glenfiddich marketingesei azért biztos ami biztos alapon még előcitálták a sajtóanyagokban a 2010-es Snow Phoenix sikerét ( a hó súlya alatt beomlott raktártető alól megmentett hordókból házasított NAS kiadásukat,ami valóban jól sikerült és whiskyként is,befektetésként is kihozta magából a maximumot, ezt be kell vallani) mint ami akkor egy új lendületet adott a lepárlónak,hiszen rájöttek,hogy a vatting nem ördögtől való és öt év alatt ez ebben a most bejelentett kísérleti kollekció-projektben testesül meg. Maga a koncepció az,hogy évente fog bővülni a széria egy-egy új Glenfiddich innovációval,amiről Brian Kinsman azt mondja, hogy " a kísérleti sorozat olyan lehetőségeket nyit meg ,amelyben a whisky készítés bármelyik részében újíthatunk és kipróbálhatunk valamit,néhány jövőbeni innováció már a desztillálási folyamat elején elkezdődik de majd csak 10-12 év múlva derül ki mi is lett belőle. Nyilvánvalóan most a vattingolással és utóérleléssel kisérleteztünk a két új megjelenés kapcsán de várható,hogy lesznek olyan kísérletek ahol az élesztő vagy épp az örlés folyamatában igyekszünk újdonságot kipróbálni".

Én a magam részéről meg csak annyit mondok( és nem fogom ezúttal ezredszerre elismételni a marketingesek zaklató szerepét a modern whisky kifordulásában),hogy ami a jelek szerint Dr.Bill játszótere a Glenmorangie Private Edition kapcsán-értsd,had érlelgessen a gyerek,szép dizájnnal,jó szöveggel simán eladjuk horror áron- az a Glenfiddich Experimental Colection Brian Kinsman számára. Bár, ahogy olvashatjuk itt azért nem csak a tölgy mágikus szerepére játszik a csapat,itt már az élesztő vagy a a folyamat bármely eleme és része lehet próbaterep.A Glenfiddich XX. kapcsán nekem simán a Laphroaig Select rémképe ugrik be, de ezt betudom egy rossz beidegződésnek ( kösz Beam Suntory baszki,hogy a parázás lett a normalitás) , a Glenfiddich IPA pedig nem is olyan nagy meglepetés. Legutóbb például a Jameson Caskmates förtelmét igyekeztek világpromócióval kozmetikázni,és ha volt is egyéb single malt finiselés söröshordóban, az most nem jut eszembe, hála az égnek, nagyjából annyit is értek. Az azonban tény, hogy a Glenfiddich nem tegnap kezdte a söröshordós tesztelgetést, hiszen az üzleti legendárium szerint egy ilyen söröshordós próbálkozás maradékából született meg az Innis & Gunn néven azóta is elsöprő sikert elért turista-sör és az abból nött sikeres vállalat.

Összeségében tehát az egyetlen meglepetés annyi lehet, hogy még mindig ott tartunk,hogy ilyen sztorikkal nyomjanak le a torkunkon korjelölés nélküli átlagos whiskyket. Na jó, az átlagosat ezúttal igyekeznek kivédeni egy innovatív IPA hordóval.

De a király továbbra is meztelen.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása