A whisky nem megy szabadságra
2016. augusztus 02. írta: Barman's Choice

A whisky nem megy szabadságra

 

Ismét csak egy összefoglalóra futja , de a nyári uborkaszezonban is van pár érdekesség , sőt , van aki igen komoly bejelentésre készül egy héten belül, de ők saját posztot érdemelnek,szóval a nyaralás alatt is maradjatok képben,igyatok és "olvassatok whiskyt".

 

Kezdjük egy igazi nyári szezon malttal , egy színes,édes kis finomsággal. Az Arran Distillery 50 % -os alkoholtérfogattal ,limitált mennyiségben egy korjelölés nélküli single malttal lep meg minket,ez lesz az Arran Madeira Finish. A dizájn passzol az alapsor utóérleléseinél megismerthez,a név pedig adja a megoldást,igen,ez egy madeira utóérlelt Arran , a whisky maga pedig egy olajos, édes,lekváros piritós , szirupos, gyümölcsös aromákat ígér, egy leheletnyi csokis-mazsolás nyalánksággal és a narancsdzsem lágy kesernyésségével kiegyensúlyozva.Egy igazi nyári, teraszos napsütéses reggeli előtt napindítónak elég jól hangzik.

 

madeira2016.jpg

 

Egy kornélküli után egy igazán komoly idős malt whisky , ezúttal a Glenfarclas Distillery Family Collector szériájának képviseletében. A Glenfarclas 1981 Port Cask IV. nevű malt ennek a kollekciónak negyedik tagjaként jelentkezik. A családi lepárló ezúttal egy 35 éves, teljes idejében portói hordóban érlelt különlegességet prezentál. aminek megjelenésében a korábban a sorozat tagjainál megismert bőr tárolódoboz és az ezüst családi embléma köszön vissza.Összesen 521 palacknyi mennyiségben jelenik meg, hordóerősséggel ami ezúttal 47.9 % alkoholtérfogatot jelent. Ritkaság,gyűjtők figyelmébe!

 

1981_port_iv.jpg

 

A két újdonság után pihenésképpen folytassuk egy olyan palackozással ami már egy jó hónapja elérhető , egyszerűen csak elfelejtettem megmutatni. Egy már ismert speyside-i tőzegelt variáció új évjárattal az alany, konkrétan a Tomatin Distillery Cú Bocan 1988 Vintage nevű whiskyje. A variáció esetünkben annyit tesz, hogy a refill hogshead-refill butt hordókból házasított whisky hordóiban korábban erősen tőzegelt Islay whiskyt tároltak.A lepárlás 1988 decemberi , a kiadott mennyiség 2200 palack, alkoholtérfogat 51.5 %-os. A whisky non-chill filtered és a már ismert dizájnnal jelent meg,leváltva a korábbi 1989 Vintage kiadást.

 

cb88.png

cb05.jpg

 

Nem csak egy új vintage érkezett a Tomatin tőzegelésekből, itt a legújabb szörnyecske, a Cú Bócan 2005 Vintage Limite Edition. Utóbbi jelző kissé mosolyrafakasztó , hiszen a fenti 1988-as évjárat alig több mint kétezer palackjával szemben a 2005 Vintage limitációja 11 400 palackot jelent. Jó, ez kissé álszent megközelítés volt, hiszen az 1988-as és 2005-ös évjáratok közt van pár évtizednyi különbség. Az új,pink szörnyecske sherry és bourbon hordós, 50 %-os alkoholtérfogattal jelentkezik és szemben idősebb társával, ami "csak" ex-islay cask környezetében szedte fel füstösségét,a 2005-ös cucc már a Tomatin saját tőzegelése. Az ok egyszerű, a lepárló csak 2005-től kezdett bele a tőzegelt malátawhisky készítésébe.Minden termelési év utolsó egy hetében készítenek lágyan tőzegelt malt whiskyt,ami passzol a ház könnyed, gyümölcsös karakteréhez.Nem nehéz kitalálni tehát, hogy a 2005 Vintage megjelenése azt jelenti, hogy az első adagokból kapunk most egy kellemes erejű,korjelölés nélküli felföldi füstöst a Highland lágyabb oldaláról. A Cú Bócan márka szépen fejlődik, 2013-as bejelentése óta Sherry , Bourbon , Virgin Oak variációk mellett megjelent Vintage kiadás 1989-ből ,majd érkezett a két fenti újdonság azóta, az 1988-as és 2005-ös évjárat.

 

A rövid kis bejegyzés végén jöjjön az egész poszt talán legörömtelibb híre. Idén is folytatódik a budapesti Whisky Show ! Az idei a hatodik alkalom lesz , hogy a magyar whisky rajongók találkozhatnak kedvenc párlataikkal.A helyszín a tavalyról megismert pazar Corinthia Hotel Budapest , a dátum pedig : október 28-29 ! Igen, jól látjátok, a rendezvény fél évtized töretlen fejlódés után ismét lépett egyet és 2016-ban két napos esemény lesz a Whisky & Fine Spirit Show Budapest !

Amikor tavaly megkérdeztem a WhiskyNet alapító-tulajdonosát, Szatmári Katit , aki csapatával és a Budapest Whisky Club közösségével aktív szervezője a kezdetektől ennek a rendezvénynek, hogy mit szeretne hol tartson 2020-ban a budapesti Whisky Show, ezt válszolta :

" Azt gondolom, hogy 2020-ban a Whisky & Fine Spirit Show Budapest egy legalább két napos rendezvény lesz, ahol az egyik nap tisztán a szakmáról fog szólni.Kizárólag szakmai vendégeknek,szakmai előadásokkal és kapcsolatépítéssel.Szerintem ez lesz a következő szint amit a hazai whisky iletve bárkultúra megérdemelne és talán addigra el is vár. "

Nem kellett öt évet várni,ezzel pedig újabb bizonyosságát kapjuk annak, hogy Budapest rohamos tempóban dolgozza le a kényszerű lemaradását a világ whisky kultúrájában. És ha ilyen a tempó és eddig minden bejött amit a szervezők a következő évre ígértek-vártak már az aktuális show előtt , akkor jókívánságul annyit jegyeznék meg, hogy lesz még Budapesten Közép-Európa legjobb whisky fesztiválja pár éven belül !!

 

ws16.jpg

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása