Puritán luxus - Tomatin 1971 Warehouse 6 Collection
2016. július 03. írta: Barman's Choice

Puritán luxus - Tomatin 1971 Warehouse 6 Collection

 

A legutóbbi bejegyzésben tárgyalt már megjelent vagy őszi megjelenésre váró single maltjai közt túlnyomó részben igen koros whiskyk szerepeltek,jó részük az 1970-es évek "aranykorából" , ennek megfelelően aranyárban. És amikor már azt hittük volna ezekkel a hírekkel elvagyunk jól látva és a skót whisky világ kipipálta az idei év extra idős palackozások kategóriáját,itt a legfrissebb hír.Nincs megállás.Újabb matuzsálem,ezúttal a Felföld lágyabb oldaláról.

 

Alig két hónapot és három hetet kellett volna várnia a Tomatin Distillery kollektívájának,hogy egy negyvenöt éves whiskyvel jöjjön ki egy új széria beveztőjének maltjaként,de valamiért nem várták meg ezt a szép évfordulót. Nem mintha egy 44 éves és 9 hónapos whiskynek lenne miért szégyenkeznie,pláne ha vele vezetnek fel egy sorozatot,ami egy szeszfőzde legszebb munkáit hivatott bemutatni.

A Tomatin új sorozata a lepárló 6-os számú raktárára épít, innen kerülnek ki majd a jövőben a széria palackozásai. A Tomatin Warehouse 6 -1971 44 Year Old az első tagja ennek a válogatásnak amiben a lepárló a ritka, egyedi whiskyjeit kínálja majd a tradicionális,értsd döngölt agyagpadlós,nyirkos raktárának készleteiből.Az említett bemutatkozó palackozás 1971 augusztus 7.-én került a 30041-es számú,spanyol tölgy ex-oloroso sherry hordóba, majd picivel több mint 44 évig aludt benne.Az angyalok kivették belőle a jussukat a négy és fél évtized alatt de így is maradt a nyilvánosság számára 252 dekanternyi mennyiség, amit 45.8 %-os alkoholtérfogattal sikerült palackozni 2016.május 16.-án. A dekanter stílusa követi a megújult Tomatin dizájnt, tömzsi,vaskos üveg,körülfogva egy rézgyűrűvel.A whisky doboza is követi a Tomatin új stílusát, masszív,robusztus de egyszerűségében is kifinomult munka, ebbe helyezték aaz 1971-es év ékkövét.A doboz alsó része egyben egy elegáns kínálótalpazatként is funkcionál,két kristálytumblerrel emelve a megjelenés exkluzívitását.Az ára 2500 font ,ezzel nem lóg ki semmilyen irányba a hasonlóan idős, limitált,single cask dekanterek közül.Csak egyszerűségében is sokkal elegánsabb jópár neves pályatársánál.

 

1971-box1.jpg

 

A Tomatin ajánlása szerint a whiskyben tökéletes harmóniában a mandula,szilva,gyömbéres sütemény és a marzipán aromái amik idővel egyesülnek a karamell,étcsokoládé,kávé és téli gyümölcsök melengető ízeivel,hogy együtt búcsúzzanak egy gazdag,finom és hosszantartó lecsengéssel.Ha a látvány nem lett volna elég,hogy meggyőzzőn bárkit arról,hogy fizessen közel egy millió forintot, a kóstolási jegyzet tovább hívogat minket a bankkártyánkkal együtt. De ha nem is fogjuk megvenni, hiszen nyilván nem az átlag whisky fogyasztónak szánták, akkor is meg kel emelni a kalapot a Tomatin előtt és nem csak ezen ritkaság okán, hanem sokadszorra is azelőtt a több évnyi munka előtt amit ez a japán tulajdonú, teljesen más indíttatású lepárló a single malt márkája felépítésért tett, és főleg ahogy tette ! Slainthe Mhath Tomatin !!

 

w61971_44.jpg

 

 

 

A nyári időszakban többnyire nem várható új, számottevő megjelenés egyetlen lepárlótól sem , de mindig vannak akik meglepik az embert és nem feltétlenül az oligarchák pénztárcájához igazítják az áraikat,legyünk résen.Aztán a nyár is véget ér, gyorsabban mint hinnénk és jön az igazán érdekes szakasza a whiskyért rajongók mindnkori évének, az ősz, a már beharangozott és még titkolt új palackozásokkal, whisky fesztiválok sokasága, köztük a Budapest Whisky Show, a sorban a hatodik rendezvény, idén is a tavaly megismert szuper helyszínen, a körúti Corinthia Hotelben.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása