Péntek 13. - A sutherlandi fekete macskák
2016. május 13. írta: Barman's Choice

Péntek 13. - A sutherlandi fekete macskák

 

Péntek 13. Fekete macska . Kell még más szterotípia egy adott naphoz amiben szerepel a babonák macskája egy jó kis Clynelish kóstolóhoz ?

Az eredeti Clynelish Distillery 1819-ben alapítatott a Brora nevű településen Észak-Felföld Sutherland megyéjében. 1967-ben aztán épült egy új lepárló az addigra másfél évszázadot megélt első cseréjének szánva , így az eredeti Clynelish Distilleryt átnevezték Brora Distillery névre 1969-ben . Ez a szeszfőzde 1983-ban bezárt és azóta legenda lett minden olyan single malt ami ebből a lepárlóból származik. A másik distillery pedig az aminek a maltjait ma Clynelish néven ismerhetünk manapság. Mind a Brora mind a Clynelish maltok logója a skót vadmacska, a Highland jellegzetes állata ezért minden macskás sztori ami felbukkan az ember fantáziájában Clynelish vagy a szerencséseknek Brora whiskyt kóstolást jelent. Ezért vagyunk most itt. Három Clynelisht és egy Brora maltot választottam a mai cicázáshoz.

Az első legyen egy igazi kis időkapszula.

 

cly.

Distillery / Lepárló : Clynelish Distillery        Régió : Highland / Northern Highland

Név : Clynelish

Age/Kor : 12 Year Old

Vintage/Évjárat : 1970-80-es évek ,nincs pontosabb adat

Bottled/Palackozva: nincs adat

ABV/alk.térf. : 40 % azaz 70 Proof

Cask/Hordó : nincs adat

Bottles/mennyiség : nincs adat

Bottler/Palackozó : Gordon & MacPhail

Bottled for: -

Megjelenés : nagyon halvány sárga

Illat : Kavicsbánya , ásványok,eléggé minerális, füstös , barack , lágyan gyümölcsös de inkább a gorombább illatok dominálnak.

Íz : A narancs héjának kesernyés viaszossága , csípős fűszerek , egy kevés füst. Nekem kicsit gyengébb a várnál a klasszikus vaxos világ , több a mustáros erő benne de mindenképp régivágású Clynelish.

Lecsengés : A lecsengése sokkal klasszikusabb,füst és csípős mustár.

Összegzés : Alapvetően ez egy jó kis egyszerű , viszonylag korai Clynelish lett volna de mint jeleztem nem vagyok benne biztos, hogy sikeresen vészelte át az elmúlt minimum 30 évet valahol. Nem volt vele gond , csak kicsit monodimenzionális volt.

 

 

Nézzünk egy tökéletes kondicióban lévő , valóban régi  Brora maltot.

brora30yearold2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distillery / Lepárló : Brora Distillery        Régió : Highland / Northern Highland

Név : Brora 8th Edition

Age/Kor : 30 Year Old

Vintage/Évjárat : 1979

Bottled/Palackozva: 2009

ABV/alk.térf. : 53.7 %

Cask/Hordó : nincs adat

Bottles/mennyiség : 2652 palack

Bottler/Palackozó : Brora Distillery official

Bottled for: megjelent a Diageo Special Releases sorozatában 2009-ben , nyolcadik alkalommal szerepelve a szériában..

Megjelenés : arany

Illat : Kevésbé farm jellegű aromák mint amit a Brora kapcsán megszokhattunk , inkább gyümölcsös,de semmi gyümölcskosár csak pár elgurult hatalmas, viaszos alma. Mangó . Egy kis vegetális aroma , aztán ebből lesz egy füstös tealevél ,ez tetszik.Sós mandula, sósmogyoró.Vízzel több viasz.

Íz : Nagyon rendezett , szép egyensúlyban minden. Sós elég határozottan . Kevesebb gyümölcs, visszatér a viasz , beleharapsz abba a bizonyos elgurult almába . Az pedig szépen lédús ,érett.Kerekedik egy kis füst de a domináns továbbra is a sós vonal.Érdekes , kevésbé zseniális pár korábbi vagy későbbi társához képest ebben a sorozatban , de esetünkben az az értéke,hogy semmi nem akarja uralni a maltot. Se illatban , se ízben. Rendben-csendben meg van benne ami kell. Vízzel zamatosabb az az alma..és meg is van borsozva.

Lecsengés : A lecsengése nagyon hosszú , száraz,pazar. Bors, füst és sok só.

Összegzés : Azért egy harminc éves Brora mindig tiszteletreméltó . Ez nem az a vidéki füstös viaszos farmos cucc volt. Ez inkább egy vidéki kúria tisztaszobájában álló art deco politúrozott hatalmas méretű szekrény képében jelent meg a fantáziámban. Persze nyilván ez inkább az illatokból és az egész élmény adta vizuális asszociációból következik, senki nem nyalogatta a dédnagymama szekrényét, gondolom. Talán nem a legerősebb a Special Release Brora maltjai közül de a legpopulárisabb ha szabad így fogalmaznom. Oké volt.

Gasztrotipp : Almás rétes leveles tésztával,talán egy kis mazsolával abban a jó érett,barnás kásás almás töltelékben , porcukorral a tetjén.

 

 

Jöjjön most két független palackozású Clynelish az 1990-es évekből , a nagyon is profi szemléletű németalföldi piacokról. Az első egy nagyon komoly belga társaság "belső hasznáaltú" maltja , a klub tagjai által választott hordóból , a klub egyik tagjának vállalkozása által palackoztatva.

 

clynelish_16_yo_1996_2012_the_whiskyman_for_lindores_whiskyfest

 

Distillery / Lepárló : Clynelish Distillery        Régió : Highland / Northern Highland

Név : Clynelish

Age/Kor : 16 Year Old

Vintage/Évjárat : 1996

Bottled/Palackozva: 2012

ABV/alk.térf. : 52.3 %

Cask/Hordó : Refill bourbon hogshead

Bottles/mennyiség : 239 palack

Bottler/Palackozó : The Whiskyman

Bottled for: A Lindores Whisky Society Belgium számára

Megjelenés : arany

Illat : Nagyon tiszta, egyszerű.Alkohol dominál.Föveny,lágy viasz,sárga gyümölcsök és egy kis só,csipetnyi tölgyfűszer. Vizzel tőzeg a fövenyen, a füst elterül a tölgy fölött,nagyon kevés mustár.

Íz : Barack , fahéj ,fehér bors határozottan ,jó alkohollal támogatott gyenge vaxos jegyek. Vizzel édesebb, nagyon szépen viaszosodik,krémes,csipetnyi dijoni mustár.

Lecsengés : hosszú,száraz,sós-minerális , vizzel lágyabb,viaszosabb.

Összegzés : Nagyon tiszta,alkoholvezérelt átlag Clynelish. Visszafogottan kezd, illatban semmi érdekes,majd sárgul. Ízben a tölgy vezet,fehér borssal ,gyenge de felismerhető lédús sárgagyümölcsökkel,barack,körte.Lecsengése nagyon észak-felföldi,sós,ásványos.Vizzel az egész klasszikusabb lesz,megjelenik a vax, a mustár ,a füstös karakánság. Jó,erősen közepes ex-bourbon Clynelish ami vízzel többet mutat a stílusából.

Gasztrotipp : Nem egy tipikus gasztro malt. Aperitifnek kellemes lehet az alkohol vezette szál miatt,esetleg egy kompót mellé eltudom képzelni desszert maltként. Önmagában élvezednő,idő és víz megfelelő használatával felbukkan a Northern Highland stíló,időnként súroljuk a housestylet is.

 

 

A következő egy német független palackozó whiskyje a belgiumi whisky fesztivál évfordulójára.

Distillery / Lepárló : Clynelish Distillery        Régió : Highland / Northern Highland

Név : Clynelish

Age/Kor : 15 Year Old

Vintage/Évjárat : 1997 március

Bottled/Palackozva: 2013 január

ABV/alk.térf. : 54.7 %

Cask/Hordó : bourbon hogshead / cask n.: 12051

Bottles/mennyiség : 242 palack

Bottler/Palackozó : Malts of Scotland

Bottled for: a Whisky Live Belgium fesztivál 10.évfordulójára

Megjelenés : mély arany / borostyán

Illat : Gyanta,füge ,érett gyümölcsök,sárgabarack kompót rengeteg szegfűszeggel. Nagyon gazdag mézes-diós-narancsos gyümölcsösség.Vizzel ellapsosodik,alig érzékelhetően füstös,fűszeres fa.

Íz : Telt gyümölcsös ízek ,dió ,szirupos jegyek,fruktóz,egy kevés füst felvezeti a tölgyfűszereket amik gyorsan elhalkulnak,túlsütött mézeskalács.Vizzel a fa jellegzetességei de azok is csak halványan.Egyértelműen gazdagabb,érdekesebb víz nélkül.

Lecsengés : diós,enyhén füstös,dohos.Egy kevés sós-minerális vaxos búcsú.

Összegzés : Zamatos, gyümölcsös illatok,gazdag a diós-narancsos jegyekben.Ízben szinte szirupos. Mézeskalács ,ez a tökéletes jellemzése. Vízzel elveszít mindent ami érdekessé teheti,nem is érkezik a helyére más csak körtés,alkoholos jegyek a fa tipikus aromáival.Utóbbi sokkal unalmasabb mint az amúgy élvezhető és tényleg gazdag gyümölcsösség.Semmilyen értelemben nem az Clynelish amiért kedveljük a lepárlót de a gyümölcsös része élvezhető.

Gasztrotipp : Narancsos-diós jellemzői miatt egy ilyen töltésű fondan szaloncukor vagy egy creme caramell kísérője lehet tisztán.Bármilyen desszert grillázs dísszel , égetett cukorral.A legjobb párosítás mégis azt hiszem egy Dobos-torta.

 

Na, ez volt egy gyors random péntek tizenharmadikai macskás babonás Brora-Clynelish tesztelgetés. Ma már biztos nem történik semm baj.Sőt,jöhetne többször is ez a macska...

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása