Új korjelölt Glencadam palackozások
2016. május 12. írta: Barman's Choice

Új korjelölt Glencadam palackozások

 

Örömteli hírek érkeztek Keletről ! A Glencadam Distillery korjelölt single maltokkal bővítette kínálatát .

Az elmúlt hat évben nem volt túl gyakori szereplője a blognak a Glencadam , de pár hónapon belül immár másodszor kap önálló posztot a Highland keleti részének egyik utolsó képviselője . Legutóbb az aktuális trendeknek megfelelő NAS kiadásuk kapcsán írtam róluk , akkor a Glencadam Origin 1825 nevű cuccukat mutattam be. Már abban a cikkben is kifejtettem , hogy ez a csendes kis szeszfőzde annak ellenére fontos szereplő , hogy nem kényeztet el minket állandóan új palackozásokkal . Fontos szereplő mert a tulajdonos Angus Dundee Distillers számára jó minőségű maltot szolgáltat a cég világszerte jelentős piaci eredményeket hozó blendjei számára és azért is mert a Glencadam Distillery területén egy komoly palackozósor és raktárkapacitás áll a gazda rendelkezésére. Mint single malt a Glencadam főleg a bourbon hordós érleléseivel van jelen a maláta whisky piacon és ilyen formájában egy nagyon kellemes, lágy, az amerikai tölgyhordós érlelés jellegzetességeit könnyed érthetőséggel bemutató italokról van szó. Természetesen elkalandoznak ők is a sherry hordók világába néha de csak annyira amennyit a klasszikus forma megkíván .Én kedvelek a Glencadam maltokkal dolgozni , egy populáris de még klasszikus profilt tudnak mutatni a palackozásaik . Arculatában is inkább passzol a stílusomhoz visszafogott eleganciájukkal . Az alapsort az új  korjelölés nélküli Origin 1825 , a 10 Year Old, a 15 Year Old és a 21 Year Old képviseli , mondhatni tehát ,hogy egy viszonylag stabil kiállásról van szó . Melléjük csatlakozott az évek alatt limitált kiadásként a 25 Year Old  meg egy Vintage 1982.

Most remek időzítéssel - amikor is a NAS palackozások hódítanak mint tudjuk de egyre gyakrabban bukkannak fel a lepárlóktól korjelölt megjelenések is ,gyaníthatóan reagálva a piacon érzékelhető elégedetlenségekre - a Glencadam három új whiskyvel örvendeztet meg minket. Méghozzá az annyira áhított korjelöléssel ellátva ! Mint látni fogjuk alább , a Glencadam maltok idősebbik fele bővül az új tagokkal, konkrétan a 15 éves és a 21 éves közé ékelődnek be az újoncok .

Az első a mostani megjelenések közül a  Glencadam 17 Year Old Triple Cask Portwood Finish "The Rather Exquisite" . A három újdonság közül ő a legfiatalabb és ahogy a neve mutatja legalább ennyire kitűnő is ezért érthető , hogy belőle van a legkevesebb palackozás, összesen 2765 butella kerül a nyilvánosság elé . Ez azért már olyan mennyiség amire sok lepárló konkrét önálló marketinget épít , extra különleges limitációnak beállítva az alig ezer palacknyi whiskyt. De a Glencadam megoldja ezt nekünk szépen csendben és hoz egy portói utóérlelést , amit szintén több szeszfőzde sokszor a kelleténél jóval büszkébb módon futtat meg önnön exkluzivitását hangsúlyozva. A tripla portóis utalás a névben annyit tesz , hogy az első körben ex-bourbon érlelést kapott párlat három portóis hordóba lett elosztva a palackozás előtt. Ez a "finiselés" összesen öt és fél évig tartott . A színében vöröshagyma héjjára emlékeztető árnyalatokkal pompázik , illatban a portói érlelésekre jellemző édesség , malátás fűszeresség , szilva, datolya, mazsola . Ízben ezekhez csatlakozik egy szép tölgyfűszeres vonal és az egész egy édes,fűszeres lecsengéssel távozik. A whisky 46 %-os alkoholal kerül palackba, így csatlakozik az alapsorhoz limtált kiadásként. .

Glencadam 17port

 

A következő játékos a Glencadam 18 Year Old "The Rather Polished" . A tizennyolc éves klasszik housestyle Glencadam 46 %-os alkoholfokkal bír. teljes egészében ex-bourbon hordós érlelést kapott.Ez a kiadás 2016 végén a 15 éves verzió helyére áll az alapsorban és marad is egészen 2019-ig amikor a tizenöt éves majd visszatér.Amíg a 15 éves készletei engedik addig mindkét verzió szerepelni fog a kínálatban . Aztán három évig a 18 Year Old hivatott képviselni a ház stílusát. Ez a whisky szép smaragd színben tündököl, gazdag gyümölcsösségéhez fahéj és az árpa édeskés aromái társulnak.

Glencadam 18

 

A harmadik a Glencadam 19 Year Old Oloroso Sherry Cask Finish "The Rather Enriched". Ezzel a jelzővel futott korábban a 2010-ben debütált 14 éves Oloroso palackozásuk , a jelek szerint most öt évvel később egy öt évvel idősebb formában megy tovább a népszerű sherry érlelés . Tizenhárom év ex-bourbon hordós altatás után a whisky hat évet Oloroso sherry butt hordóban pihent még a palackozás előtt. Hatalamas piros pont Glencadam ! Ahogy az kell , semmi színezék , non chill filtered . Az alapsorba áll be ő is, limitált kiadásként ahogy korábban a tizennégy éves társa tette. A 19 Yo ezúttal 6000 palacknyi mennyiségben jelenik meg , alkoholfoka 46 %-os . Ragyogó arany szín , virágos, illatos , malátás.Klasszikus sherrys aromák, mazsolás piskóta, mokka, tejcsoki és darált dió.Ízben erős malátás jegyek , gyümölcskenyér, diákcsemege, mazsola és szivardobozra jellemző fűszeresség. Szép lecsengéssel távozik.

Glencadam 19oloroso

 

Nos,mit gondoltok ? Én örülök ezeknek az új kis jószágoknak . Semmi egetverő újdonságot nem hoznak a skót malt whisky világába a portói finiseléssel vagy a sherry utóérleléssel de egyrészt egy olyan lepárló bővítette a kínálatát egyszerre három újdonsággal is amelyik agyon van hallgata , másrészt amit személy szerint tisztelek és kedvelek is. Az pedig extra jópont , hogy az arculatuk is kellemes .

Összességében kicsit olyan a Glencadam maltokra ránézni és kóstolni őket ,mintha a józan jelennel szembesülnénk . Nem rohannak előre ilyen-olyan agyonhájpolt,túlcicomázott és túlspilázott módra mint egyesek akik már az űrben járnak , nem ragadtak bele semmilyen kelta legendába , nem akarják erőltetni mennyire komoly és koros antik cuccokat képviselnek , nem a spekuláns gyűjtőknek készítenek maltokat és nem igyekeznek könyökölve a divatos luxuspiacokra. Egyszerűen a megfelelő mértékben csinosak és a klasszikus értelemben vett felföldi maláta whiskyt szállítják ,szép korral ,tiszta és élvezhető formában .

Ilyen amikor az ember kicsit belefárad a világ legdinamikusabb és talán egyik legelitebb alkoholkategóriájának szupergyors térhódításába . Néha a több kevesebb . Milyen sokszor halljuk ,mennyire elcsépelt ez a mondat , de csak addig amíg rá nem jövünk ,hogy az egyszerű és nyilvánvaló dolgok sem igényelnek több köntöst magukra mint amit a szépérzék és az őszinte igények megkívánnak.

Mint mondjuk egy Glencadam .

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása