Az első cseppek - Kininvie 25 Year Old "The First Drops "
2016. február 20. írta: Barman's Choice

Az első cseppek - Kininvie 25 Year Old "The First Drops "

 

Huszonöt évvel ezelőtt a stillman meglátta az első cseppeket a Kininvie apró lepárlójában és a kisherceg megszületett. 1990.június 25.-én történt és a legifjabb Grant gyermek július 4.-én már le is feküdt aludni . Negyed évszázad telt el azóta . Most megmutatja a család az első cseppeket,pontosabban azt,mi lett őkelméből.

Összesen 1600 palack Kininvie 25 Year Old jelent meg a First Drop név alatt, nagyjából egyforma mennyiségben elosztva a tajvani,európai és a brit piacra. Három hordó lett most megcsapolva ( cask number 8 , 20 és 21 ) , mind ex-bourbon first fill hogshead . A whisky kiszerelése 350 ml-es , az ára persze jóval több mint a hét decis társai , palackja 400 fontot kóstál . A kicsike igen jó erőben van, cask strength és non-chill . Az alkoholfok 61.4%-os , komoly kis cucc .

 

kfirst

 

A Kininvie a Balvenie Distillery " hátsó kertjében " áll , egy szó szerint apró kis üzem , léte annak köszönhető és arról szól alapvetően , hogy a Grant familia blendjeihez , főleg a Monkey Shoulder blended malthoz készítsen maláéta whiskyt . Single malt megjelenései pár éves múltra tekinthetnek vissza. Az első kiadás a tajvaniaknak ment , egy 23 éves small batch variáció 2013-ban . A következő évben ennek a második adagja, Batch 2 néven a brit és a skandináv piacoknak készült el , majd tavaly megjelent egy 17 éves travel retail kiadás is.

A Kininvie deklaráltan egyfajta luxus whisky imázst épít , ezért a kis mennyiség , a 350 ml-es kiszerelés , a meglepően magas kor . Ezzel nem is lenne baj , az árak meg nyilván ezt követik. Az mondjuk nem növeli a szimpátiát a márkával szemben, hogy aaz első, a tajvani 23 éves kiadás amúgy is magas árazása után az aukciókon a whisky több mint huszonöt százalékkal magasabb árral nyitoot, erre a Grant szakemberei a Batch 2 árazásakor még ennyit rátettek a hivatalos nyitóárra. De ők legalább nem titkolták .

A Kininvie egyértelműen egy elitista malt arculatát vállalta fel . Így a család a Glenfiddich globális jelenléte és a Balvenie kifinomultabb, crafted malt imázsa mellett egyértelműen van hely egy luxusképviselőnek is. A Kininvie pedig méretéből adódóan ennek tökéletesen megfelel.

 

A First Drop megjelenéssel egyidőben kijött a 23 éves Kininvie Batch 3 nevű variációja, ami szintén 350 ml-es kiszerelés,sokkal alacsonyabb alkoholfok ( 42 %) és sokkal nagyobb mennyiség ( 15 000 palack ).

kinb3

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wcollector 2016.02.20. 19:21:09

Szia, folyamatosan követem a blogot és sok érdekes és főleg "bennfentes" információhoz jutok általad! Ezeknek nagyon örülök! Érdeklődnék, hogy mennyire tartod jó befektetésnek a First Drops-ot? A korábbi Batch 1-3 23Y és Batch 1 17Y-el együtt?

barman's choice 2016.02.21. 13:27:20

Szia , köszönöm ,hogy olvasol . Szerintem a Kininvie lehetett volna jó befektetés de eleve egy túlhájpolt ,deklaráltan erőltetett befektetést szuggerált . Ettől függetlenül nyilván hosszútávon egy ilyen fura lepárló első cucca , plusz a mai világban extrém idős,korjelölt kiadások lehetnek jó befektetések . De ahogy olvasod , a Batch 3 például 15 000 palackkal jött ki... Én általában egy másik irányt szoktam javasolni ha valaki mostanában kezd el befektetni ami bevallom inkább épül a whisky iránti elhivatottságra mint a financiális értelemben vett befektetésre. Az én javaslataim elsődlegesen az érzelmi alapra épülnek, érdekesebb whiskyket szemezgetnek és hosszabb ,főleg hasonló gondolkodású jövőbeli vásárlók felé felépitett logikát követnek mintsem a klasszikus "tőzsde stílusú "- értsd: szerezzünk be jó áron gyorsan nagy eséllyel sikeres palackozásokat és adjuk el amint anyagilag eléri az általunk belőtt 40-100 %-os hasznot - irányt. A Kininvie-ben a First Drop mint említetem lehet jó befektetés single cask, cask strength , első lepárlás . Ez igy önmagában siker. De ha egyszer valaki valahogy kitudna palackozni belőle egy független kiadást, szerintem az lenne az igazi erre az esély viszont elenyésző. A Grant család whiskyjei szinte nem is léteznek IB palackozásként.De ahogy a posztban is olvashatod, a Kininvie gazdái , a PR és marketing csapatuk keményen rájátszik a gyűjtőkre.Az első adagok még önmagukban is tudtak jól kollektálható termékek lenni, aztán ahogy észrevették , hogy az aukciós csatornákon azonnal felment az ára a következő adagot máris ennyivel drágábban adták ki,és még csak nem is csináltak belőle titkot,mondván miért ne náluk maradjon a pénz? Nekem ez nem annyira szimpatikus még ha értem is miről szól ez a business.

Wcollector 2016.02.21. 14:53:08

Köszönöm a válaszod, értem mire gondolsz! Elgondolkodom rajta!
süti beállítások módosítása