Célállomás : Port Royal , Dubai
2015. október 27. írta: Barman's Choice

Célállomás : Port Royal , Dubai

Képzelj el egy klasszikus hollywoodi yuppie-movie irodai jelenetet . A harmincas marketing guru borostásan , másnaposan beesik a hét eleji meetingre , a vezérkar rosszalló tekintettel , a jogi osztály negyvenes, karrierista milf kategóriás nagyasszonya túljátszott fegyelmezettsége mögé rejtett csábításnak szánt ócskán elóadott szexista szemvillanással köszönti hősünket . Vita, kardcsörtetés, erőltetett beszólások,unalmas flegmaság, faszméregetés,24 órás határidő mutatni valami eredményt a legnagyobb megrendelő legutóbb csúfosan bukott reklámkampányát korrigálandó. Vágás. Hősünk a csúnyácska titkárnőjét szopatja, egyelőre csak verbálisan, az egyenjoguságra oly büszke államokban kellemetlenül primitiv nívütlanul túlerőltetett karakterrel ,legjobb haver jön, aggódik mi lesz most,hogyan menti meg az állásukat a sztár reklámszakember.Nyegleség mögé rejtett gyomorpanaszok, stressz és impotencia.Egy csík kokain.Megvan.És már meg is van !

Nagyon nem lepne meg ha valami hasonló szituációban született volna meg a Diageo legújabb húzása . Egy olyan döntés amit se józan ember , se felelősségteljes menedzsment nem lépne meg soha csak abban az esetben ha az imázsért felelős alosztály vezetőjének súlya a történetben nem nagyobb a napi szinten felszippantott kólánál. Hiába mondták bele az arcunkba évekkel ezelőtt,hogy ők maltokat a blendjeikhez készítenek elsősorban, másodsorban meg annak aki megtudja fizetni.

Kevésbé hálivudi köritéssel kifejezve, elértük azt a pontot ami után nincs tovább. Gyakorlatilag már nem is vállrángatásról van szó vagy arculköpésről de még csak nem is mohóságról. Ezt úgy szoktuk mondani, hogy  a Diageo épp most hugyozza szájba a világ azon részét akiknek véleménye van az extrém módon felpörgött whisky businessről és főleg azokat akik a márkapozicionálásban és az árképzés szélsőségeiben az ital igazi lényegének aberrált erőszaktevőit látja. Nem is fokozom mert valami antikapitalista, anarchista, balos hisztivé alakulna a bejegyzés,utálnám is érte magam,legalább annyira ódzkodom a proliktól mint a milliárdosoktól.

Nem érdekel,hogyan és miként árazza és főleg kinek a maltjait a Diageo ( vagy egyéb hasonló módon gondolkodó cég ) mert arról a whisky nem tehet , és nem fogom köpködni azokat sem akik megveszik ezeket a túlárazott,lehúzos cuccokat,tegyék ha megtehetik,de nem is fogok beállni abba a kórusba aki eljátssza, hogy mennyi jó whisky van harminc fontért is.Nem, nem sok van egyébként. De ha szembejön egy olyan ital ami az alább bemutatott whiskyk paramétereihez hasonlókat vonultat fel tized-huszadannyiért,ami még így is pár száz fontot jelent,akkor ha megtehetem,megveszem és nem érdekel ki mit gondol.De mindent elfogok követni azért, hogy annak ellenére lebeszéljek bárkit arról,hogy megvegyen olyan italt amit ismerek és tudom,hogy hiába jó,nem éri meg kiadni érte ennyit akkor sem ha van miből. Van aki büdzsé felől közelíti meg a tanácsadást , én pedig a bohém hedonizmus praktikus logikája felől .

De azért ami sok az sok.

A Diageo Special Release sora még ki sem jött igazán , benne egy 34 éves Port Ellen malttal potom 2400 fontért (röhej) de a bevezetőben említett jelenet elképzelt főszereplője úgy néz ki valóban létezhet,hiszen itt egy  - mit egy,három ! - új palackozás ami mellett a Special Release pár ezer fontos cuccai csak teszkó gazdaságos vasárnapi bevásárlásnak tűnnek.

A travel retail piacra szánt single cask palackozások megkapták a félreértelmezett elegancia és luxus sztereotip csomagolását és valaki véletlenül az antwerpeni szefárdok frissen csiszolt gyémántjainak promójára nyomatott árcédulákkal látta el őket.

Az első cucc egy 33 éves Port Ellen 1981-ből,210 palackkal hoztak ki a 1295-ös számú refill hogshead single caskból,alkoholfoka 50.5 %-os , az ára 7020 dollár . Ne kérdezd, mi az a 20 a végén !?:) Szerintem ott ütött be igazán a cucc a reklámcég budijában,mondván tegyünk bele valamit amin majd röhöghetünk a vállalati buli beltenyésztett arcaival együtt.Ja,lehúzunk mint állat de tudod mit,még meg is köszöntetjük veled egy huszassal a végén,hogy értsed már meg milyen komolyan kell venned mi van a palackban...Megjegyzem,két napja pattintottam fel egy Port Ellen teszthez pár palackot,az egyik konkrétan ugyanazon évből származott mint ez az új "utazóscucc" , az ára 5 %-a volt ennek, míg egy 34 éves verzió a sorban is csak a nyolcadába került. Jó, mondjuk utóbbi már drágának számít , előbbi viszont még akkor készült amikor nem korcs kuvaiti aranyifjaknak készültek whiskyk.

pe33..

pe33

A második whisky egyébként egy tök jó húzás , hiszen egy olyan lepárlóból érkezik amelyikben sokkal de sokkal több van annál mint amit a tulajdonosa "megenged" neki. A Cragganmore egy frankó kis whisky és ha van esélyed független cuccot kóstolni tőlük,egy igen kedves gyümölcsös történetbe csöppenhetsz. A Cragganmore a Speyside egyik legcsipkésebb hálószobájában szeliden várakozó szőke. Lehet ,hogy pont ezért allokálták az italt Dubajba , pontosabban "csak" a dubaji reptérre . Nehogymár több járjon a skót szeszipar egyik történelmi darabjának ! A képen látható Cragganmore ugyanis a valaha volt legidősebb whisky a lepárlóból,sőt egyes források szerint a valaha volt legidősebb single malt amit a Diageo palackozott. Mondjuk így már igaza van a bevezető yuppie hősének,hogy a Cragganmore korával egyező korú jogásznőt kurogatja drogmámorban,mert a felettesei láthatóan szívesebben tartják oda a saját seggüket inkább arab "hercegeknek" mint,hogy tartásukkal hódítsanak hölgyeket. A Cragganmore 43 éves , 47.4 % abv és 474 palacknyi megjelenés. Ez a whisky sokkal többet érdemelne mint egy vitrint a sivatagban.Jobb esetben vitrin.Rosszabb esetben jégkocka és Pepsi...Az ára potom 3800 font.

c43

c43..

A harmadik single cask giccs, ha már hercegekről szó esett, egy Royal Lochnagar lett . 174 palack egy 1978-as töltésből , 36 éves , meglepően magas , 57.6 % -os alkoholfokkal . Az ára 5550 dollár és a jó hír,hogy pár palack elérhető lesz a dubaji reptéren kivül máshol is.Kösz.

rl36..

rl36

Azért egy kicsit megkönnyebültél, nem ? Lelkifurdalás nélkül vehetsz Brorát vagy apróért a tegnapi Bowmore Devil's Caskot.

Tudod mit ? Vegyél olyat amit szeretnél . Vegyél ha bírsz. Aztán még egyet amikor már nem. És akkor utána max beállsz Katarba stadiont építeni.

Malt helyzet 2015 .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2015.10.28. 12:54:57

Uh, ez most nagyot ütött....hát ezt még emésztgetni kell egy picit.
süti beállítások módosítása