Az ötéves terv avagy a David C. Stewart-életmű - The Balvenie Compendium
2015. október 18. írta: Barman's Choice

Az ötéves terv avagy a David C. Stewart-életmű - The Balvenie Compendium

A világ leghosszabb ideje aktív malátamestere a több mint fél évszázada az iparágban dolgozó David C. Stewart , a Balvenie Distillery legendás szakembere. A Balvenie , mint a Grant család kézműves lepárlója ( szemben a család másik szeszfőzdéjének -Glenfiddich- globális stílusával ) nem csak a levegőbe beszél amikor értékekről vall . A hamarosan búcsúzú David Stewart olyan elismerést kapott a tulajdonosoktól amire minden olyan ember emlékezni fog aki kicsit is értékeli a skót whiskyt  . Emlékezni, míg világ a világ. Huszonöt single cask Balvenie , öt év alatt megjelentetve,  a szabadkezet kapott Malt Master évtizedes tapasztalatával válogatva, dedikálva egyben neki , az embernek, akinek köszönhetjük a Balvenie maltokat .

A D.C.S.Compendium

David C. Stewart huszonöt single cask Balvenie-t válogatott ki , hogy 5 év alatt ötösével megjelentetve reprezentálja életművét . Persze nem róla beszélnénk ha mindezt nem tette volna elképesztő alázattal , csendesen és visszafogottan, ami mindig is jellemzete ezt az embert és az általa kreált whiskyket . A Balvenie amelyik bizony ott van a top 10 single malt közt , mind az aktív minőségét , mind az aukciókon szereplő legendás kiadásait tekintve az összes lepárló közül a legkifinomultabb módon kezeli a dolgait . Lenne mire felvágniuk , elég ha a skót whisky történelem egyik legnevesebb tulajdonosi körét alkotó családi háttérről beszélünk , vagy akár a fél évszázada a szakma elitjében dolgozó malt master tudásáról vagy magáról a Balvenie lepárlóról amelyik a lehető legközelebb áll méretében és munkaminőségében az úgynevezett kézműves vonalhoz egy mára a méretek dominálta iparágban . Teszi mindezt , jelzem újra, nem egy kis farmlepárlóként vagy balkezes projektként , trendi urbánus hipsztermagazinok vasárnapi számába szánt bújtatott reklámtevékenységként , hanem a csúcslepárlók elitjében elhelyezkedve .

Azt gondolom felesleges a szót szaporítani a Balvenie kapcsán . Minden single malt fogyasztó bizonyosan ivott már legalább egy Double Wood pohárkával , elmélázott azon mennyire jó a Port Wood és milyen korrektül árazott , milyen elképesztő tudás és siker van a TUN széria sikere mögött és sorolhatnánk még az egyéb , a mindig csendes és visszafogott körítéssel elért eredményeket .

A Balvenie D.C.S.Compendium is ezt az irányt képviseli . A szokásos  jólismert palackforma, Balvenie-s elegancia és egyszerűség , természetesség . Az ötéves terv első adagja öt palack a Balvenie raktáraiban örzött , 5 különböző évtizedben hordóba került párlatból , mára whiskyből. Az alkotó választása az első ötösfogathoz abból az egyszerű tézisből indult ki , hogy ha már ez egy összefoglalás lesz , kezdjük azzal mi is az  aminek a fejlődését szeretnénk a következő években bemutatni . Az első adag tehát a lepárló karakteréről , ha úgy tetszik a manapság általánosságban egyre nehezebben felismerhetó housestyle-ról , vagyis a Ház, a lepárló stílusáról szól .

Kezdjük el megismerni egy legenda életművét , egy ikonikus Speyside lepárló történetét a lehető legélvezetesebb formában, a whisky formájában!

Balvenie D.C.S. Compendium Chapter 1 - 1968

Age - 46 years old
Cask number - 7293
Cask type - Refill American oak hogshead
Filling date - 11 June 1968
ABV - 45.9%
Number of bottles - 68
£19000

dcs68compendium68Maláta és tölgy keveredik barnacukorral , vanilia karamella , kandírozott narancs , fahéj és gyömbér az illatban . Ízben bársonyosan lágy , virágméz amihez a tölgyből érkezik egy jellegzetes vaniliás hullám tölgyfűszerekkel karöltve . Lecsengésben viszi tovább ezen karakterességét .

Balvenie D.C.S. Compendium Chapter 1 - 1978

Age - 37 years old
Cask number - 2708
Cask type - Refill American oak barrel
Filling: 11 March 1978
ABV : 50.2%
80 palack
£4500

dcs78compendium78

1978-ban sok dolog történt a világban . A 2.REP leugrott Kolweziben , az argentinok megnyerték a VB-t , a Vörös Brigádok elrabolták Aldo Morot , Tuvalu elnyerte függetlenségét . Európában tomboltak a komcsi terroristák , robbantgattak, gyilkolgattak . Egy skóciai faluban pedig hordóba került egy Balvenie nevezetű szeszfőzde új párlata . A 2708-as számú , újratöltött amerikai tölgyfából készült hordóba. Ott is maradt 2015 nyaráig , hogy ezt válassza David Stewart a 70-es évek reprezentánsaként a Balvenie stílusához legközelebb álló példának a Compendium számára. A whisky ennek megfelelően valóban az egyik legsikeresebb választás lett ha már karakterekről beszélünk , hiszen mind illatában mind pedig ízében hozza a jellegzetes krémes tölgy, vaniliás tejkaramella, méz és lágy fűszerek kombinációját .

Balvenie D.C.S. Compendium Chapter 1 - 1985

Age - 30 years old
Cask number - 612
Cask type - Refill American oak barrel
Filling : 12 February 1985
ABV : 54.1%
156 palack
£1300

dcs85compendium85

Ez az 1985-ös Balvenie az idősebb társaival ellentétben sokkal több illatos, éles citrusos jegyet vonultat fel a jól ismert karakterek mellett . Itt is felbukkan a méz , a tölgyfűszerek visszafogottabb formája, a vaniliás , karamellás jegyek de az érzékelés mindegyik fázisában félreismerhetetlenül ott vannak a citrusok . Frissesség és lágyság .

Balvenie D.C.S. Compendium Chapter 1 - 1997

Age - 17 years old
Cask number - 5365
Cask type - Refill American oak barrel
Filling : 9 June 1997
ABV : 60.7%
114 palack
£700

dcs97compendium97Az első adagban a ' 90-es éveket hivatott bemutatni a Balvenie korszakából ez a kevés trópusi gyümölccsel bolondított , fahájjas, gyömbéres melengető fűszerességgel és a jellegzetes karamellás, tölgyes,mézes aromákkal kombinált palackozás . Igen magas alkoholfok teszi még érdekesebbé , amolyan balvenies módon vibrálóvá .

Balvenie D.C.S. Compendium Chapter 1 - 2005

Age - 9 years old
Cask number - 6587
Cask type - Refill American oak barrel
Filling : 6 May 2005
ABV : 57.5%
218 palack
£400

dcs2005compendium05

Ha a 97-es Balvenie a Compendium sorból megkapta a vibráló jelzőt , akkor ez a kilenc éves társa még inkább rászolgált arra , hogy szintén viselje azt . Talán a kora miatt jobban illik ide az izgága szó , de ez nem az a bejegyzés ahol ilyenekkel illetünk egy whiskyt. Főleg nem egy Balvenie életmű 2000-es éveket szimbolizáló palackozását . Narancs, körte, citrus , rengeteg árpacukor , maláta és édesség, virágok mind jelen vannak ebben a fiatal single maltban . Pont ilyen volt az a korszak . Pezsgő , rohanó , világos, sokat igérő . Feltételezem mire véget ér a Compendium sorozat, az utolsó adagban lesz jelen évtizedünkből is majd egy verziója a Balvenienek. Majd megtudjuk mi lett a 2000-es évek lendületes, sokat igérő éveiből ha megkóstoljuk. Ha addig nem mernénk bevallani magunknak, mivé is lettünk .

David Stewart . The Balvnie . Compendium .

Nincs más amit le kell írni ide.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása