Malátamagazin - Szeptember
2015. szeptember 28. írta: Barman's Choice

Malátamagazin - Szeptember

Itt van pár újdonság az őszre .

A Benromach folytatja megújult arculatával a Wood Finish sorozatát . A tavaly debütáló Chateau Cissac és Hermitage után itt a második adag a friss boroshordós érlelések szériájában . Az első malt a tavalyihoz hasonló nevet és érlelést kapott Hermitage , 45 %-os alkoholtartalommal . Aromáiban a nyári gyümölcsök , a citrom fanyarsága és lime dominál majd érkezik egy klasszikusabb vaniliás, fahéjban gazdag élmény , az egész alatt pedig diszkrét tőzegfüst egy kevés borsmentás élességgel . Ízben édes , gyümölcsös az ital , benne lédús cseresznye és narancs keveredik lágy tejcsokoládéval ami egy finom füstösséggel távozik teret engedve egy hosszú,gyümölcsös lecsengésnek .

Benromach_WF_Hermitage-2005

Az idei Benromach Wood Finish páros második palackja egy Sassicaia utóérlelés . Szintén 46 %-os alkoholerősséggel jelenik meg de a finiselésre használt hordó szemben francia társával ( norhern Rhone ,Haut-Medoc ,Bordeaux )  az itáliai Toszkána vidékéről , Bolgheri környéki bortermelők pincéjéből érkezett , hogy a korábban first fill ex-bourbon hordóban alvó Benromach maltot másfél évig pihentesse még. A whisky színe a rubintra emlékeztet. Aromáian pirosbogyós gyümölcsök , gyömbér,fahéj és egy kis adag füstösség , ízében jelentős a bors , majd érett gyümölcsök , egy kis csokoládé és kevés füst vezet át a lecsengésbe .

Benromach_Sassicaia

Egy hónappal ezelőtt jelentette be az Arran Distillery a talán valaha volt legütősebb dizájnnal piacra dobott whiskyjét , az új Smuggler's Series nevű trilógia első elemét , az Illicit Stills névre hallgató multivintage palackozást máris itt egy újabb adag a szigetről . Ezúttal már jólismert maltok friss adagjai várhatóak kora ősszel . A tőzegelt Arran single malt , a Machrie Moor név alatt már a hatodik kiadásnál jár . A fenolmennyiség ezúttal 20 ppm , tekintélyes Arranhoz képest . Az alkoholerősége 46 %-os , nem hűtve szűrt , színezékmentes , 15 000 palacknyi megjelenés , a már megszokott dizájn . Aromáiban elsőre száraz fű ,tőzegfüst , vanilia és trópusi gyümölcsök . Ízben a klasszikussá vált Arran karakterek mint friss ananász , citromhéj keveredik egy kis piskótás , malátás édességgel . Lecsengésében domináns a citrusok jelenléte egy visszatérő határozott tőzegességgel.

MachrieMoor 2015 Ed6

Ugyanezzel a lendülettel a Machrie Moor tavaly bemutatkozott hordóerősségű változata is megjelenik ősszel . A Machrie Moor Cask Strength Bath 2. az előző évben a tőzegelt Arran palackozások ötödik évfordulóját ünnepelendő palackozás után a jelek szerint felzárkózott a limitál,éves kiadások közé . Azt hiszem ha már egy lepárló a stílusától eltérő , erősen tőzegelt whiskyvel operál mindenképpen hasznos ha annak van egy még inkább egyedi változata, ez pedig a hordóerősségű verzió (amennyiben az alapital nem az) . A Cask Strength Machrie Moor éves sorba állítása jó ötletnek tűnik. A kiadott mennyiség 9000 palack , a fenolmennyiség egyezik a párjával azaz 20 ppm , az alkoholerőssége azonban komoly , 58.2 %-os . Aromáiban hatalmas fafüst , az eltéveszthetetlen tőzeg és friss ananász ,mögöttük kevés kis körte és lime . Ízben gyümölcsök , málnalekvár friss kenyéren , nagy és jelentős tőzeg .A lecsengésben az ex-bourbon hordó dongáiról  füstösség és a klasszikus vaniliás jegyek .

MachrieMoor 2015 Ed2 CSSzintén Arranhoz kapcsolódik egy újabb palackozás , az Arran The Bothy Batch One , Quarter Cask ami a jelek szerint egy 55.7 %-os alkoholerősségű , 12 000 példányos éves kiadás első megjelenése lesz  a Whiskynet jelentése szerint.

bothy1

A tizenkettedik adagjához érkezett a GlenDronach Single Cask széria . Ezúttal kilenc palackozás áll csatasorba , az évjáratok 1972 és 2004 közt mozognak , utóbbi vintage először jelenik meg . A hírek szerint mind a kilenc palackozás PX érlelés , de erről és a palackozásokról részletesen később .

Új Ardbegről szólnak a pletykák ! Az Ardbeg Dark Cove egy bourbon és sherry érlelt verzió , korjelölés nélkül , 46.5 %-os alkoholerősséggel . A lepárló szavai szerint a valaha volt legsötétebb párlat érkezik a Dark Cove által ( amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak ).

ardbegdarkcove

A szokásoknak megfelelően elég sűrű ősz elé nézünk . És még mindig van egy hónap az 5. Budapest Whisky Show előtt amit bőven kihasználhatunk felkészülésre vagy épp a malacpersely tömésére . Az okok egy részét fentebb láthatjátok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2015.09.30. 18:56:32

Na ez szép sorozat. :) Leginkább az Machrie Moor CS fogott meg, persze biztos nagyon érdekes lesz az új Ardbeg is, de már megtanultam nem örülni az új Ardbegeknek, maximum ha esetleg az alapsorukat bővítik, ami valljuk be, elég karcsú. :)

barman's choice 2015.10.01. 10:43:15

Nem olyan rossz az az Ardbeg alapsor, egy pazar 10 éves ár-érték arányban korrekt,Islay malt,a Corryveckan ereje, az Oogie kereksége megfelelően lefedi azt amire most képesek,amit most mutatni akarnak.Az Ardbeg Day cuccok jó opciók,idén ugye a 200. miatt kvázi "rengeteg" italuk jelent meg és ahogy érzékelem a sorba hiányzó NAS lesz majd ez az új Dark Cove.Meglátjuk.Idővel meg muszáj lesz korjelölt Ardbegel előjönniük,legrosszabb esetben vintage és akkor majd kiderül mire volt az elmúlt húsz év..
süti beállítások módosítása