Szinglikék - Új Deveron palackozások
2015. szeptember 07. írta: Barman's Choice

Szinglikék - Új Deveron palackozások

A Dewar's and Sons ( Bacardi whisky divizió ) a tavalyi év legnagyobb dobását könyvelheti el a Last Great Malts sorozattal . Az amúgy tradicionális értékekre büszke de a modern marketinget magának felfedző skót whiskyipar is felkapta a fejét arra a bejelentésre amit a Dewar's tett egy évvel ezelőtt. Egyszerre öt lepárlójának állított fel  vadonatúj ( ok,ez csak részben igaz,lásd Aberfeldy ) single malt sort , megújult dizájnnal kihangsúlyozva a whiskyk azon "hátrányát" amire általában nem illik bármilyen kampányt is építeni . Ez pedig egy roppant egyszerű tény volt . Az, hogy a Bacardi skót maláta whiskyjei az Aberfeldy kivételével a futottak még , lesajnált , érdektelen kategóriába tartoztak . Mondjuk ki, ezek a lepárlók az utolsók közt szerepeltek .

És akkor a Bacardi bemondta , hogy itt vannak az Utolsó Nagy Maltok ,  The Last Great Malts.

Nyilván nem az vezette őket , hogy a minőségi hiányosságaikat vagy épp a szegényes kínálatukat parodizálva igyekezzenek azokból előnyt kovácsolni ,sőt, ők teljesen komolyan vették , hogy erre az 5 maltra építenek majd egy a hagyományokat, a furcsaságokat , az elfeledettséget ötvöző marketinget . Ez a reklám része ,vagy valakinek bejön vagy nem.

De elvitatni egy dolgot nem lehet . Ez egy hatalmas munka volt. Öt lepárlónak alapsort felállítani és biztosítani azt , hogy ez az alapsor évekig életképes tud maradni mert van elég készlet hozzá ,az nem egyszerű . Ehhez még számoljuk hozzá , hogy a teljes whisky portfoliójuk új dizájnt kapott, ez együtt járt nyilván öt különböző márka bevezetésével , megismertetésével mindegyiknek saját identitást adva. Ez ismét megsüvegelendő dolog . És még arra is maradt energia , hogy mindegyik új whiskyt korjelöléssel adják ki ami manapság már egyetlen palackozásnál is nagy szó , nem egy teljes portfóliónál. Fokozzam még ? Egyszerre mutattak be alapsort és travel retail kiadásokat is a maltokból .

Ez egy nagyon nagyon jól felépített és komoly munka volt. Kibaszott nagy tisztelet a Dewar' and Sons csapatának !! Ez igazán dewarista vállalkozás volt !

A whiskyk meg ? Nos, az Aberfeldy maradt az ami volt. A Dewar's alapmaltja, single maltként pedig egy klasszikus alsó-felföldi malátawhisky . Az új dizájn szépre sikerült,megmaradt a tömzsi palack ,elegánsabb lett a címke és ezzel az Aberfeldyt letudták .

A Craigellachie lett a projekt egyértelmű nyertese . Már a 13 éves kemény profilja is felnyitotta a szemeket, a 17 éves meglepő gyümölcsössége pedig rajongókat szerzett a márkának. A dizájn öt csillagos, oldschool , a whisky szintén az, remek párosítás. Long live Craigellachie !!

Az Aultmore szintén nem panaszkodhat . Pazarul megválasztott egyszerű megjelenés ami passzol a whisky profiljához , remek háttérsztori , letisztult dizájn . Tovább erősítve az oldschool vonalat egy csipetnyi felfödi misztikummal , a mára legendává szelidült régvolt idők bűneivel megspékelt identitás . Személy szerint ( mivel korábban ismertem a Craigellachie profilját más whiskykből ) nekem az Aultmore volt a kellemes meglepetés ebben a rehabilitációban.

A Royal Brackla sor nem is olyan régen lett bejelentve , szerencsére megmaradt a józanság a dizájnt tekintve és épp csak annyira játszottak rá a " királyi " vonalra amennyi még bőven elfogadható mind látványban , mind sztoriban.

Most itt az utolsó adag az Utolsó Nagy Maltok szériájából . A Macduff Distillery bemutatja a megújult The Deveron single maltokat .

dev

A Macduff lepárló fiatal lepárló . Az 1960-as évtől számíthatjuk a történetét amikor is az egykor volt Duff családi birtokon , Banff városkában , a Speyside keleti szélén , utolsó épületként a Deveron folyó és az Északi-tenger torkolatánál felépítette egy üzleti konzorcium . Igazi ipari létesítmény , a sorsa mindig is az volt , hogy malátawhiskyt készítsen blended whiskykhez . Ez így megy a mai napig is , jelenleg a Dewars , a William Lawson a két legnagyobb elnyelője a Macduff maltoknak .

Hogy mégis miért Deveron ( korábban pedig azon pár ritka alkalommal amikor single malt jött ki a lepárlóból Glen Deveron ) néven ismerjük ezt az italt ? Mert a lepárló egy korábbi tulajdonosa , nevezetesen a Diageo aki a Bacardi előtt felügyelte a lepárlót , regisztráltatta magának a Macduff márkanevet . Így hiába Macduff a lepárló neve és semm köze a Diageonak hozzá , mégsem jelentethet meg a distillery maltot a Macduff névvel .Maradt a kevésbé izgalmasan hangzó Deveron .

Maga a whisky egyébként az eddig ismertekre alapozva egy teljesen átlagos, néha annál is egyszerűbb malátaital . De az eddigi Bacardi újításokat ismerve mind a Craigellachie,mind az Aultmore és még a Brackla fura karaktereinek konstruktív helyzetbe hozását , nagy reményekkel bár kissé kevesebb illuzióval várom mit mutatnak a The Deveron név alatt most bemutatott italok . A három új whisky mindegyike 40 % alkoholerősséggel rendelkezik , ami valljuk be nem erősíti bizakodásunkat . Megújult természetesen a külső is , a Deveron palackjai kék színűek , valószínüleg reflektálva a tenger közelségére , a nyakukon egy érdekes kis skála látható , azt hiszem ennek is köze lehet ahhoz , hogy itt végülis egy "coastal" maltról beszélünk, tudjátok, kikötő , kötélbakok , sós levegő ,vinnyogó sirályok , hullámverés ,ilyenek. Ez viszont nem hangzik rosszul mint housestyle ! Különösen akkor nem , ha tudjuk , hogy a Macduff lepárló szomszédja a Banff Distillery . Volt. Sajnos a Banff már nem üzemel és bár nem volt az sem soha kimagaslóan jó whisky de ahogy haladt előre az idő és a történelem mára ha az ember hozzáfér régi Banff maltokhoz meglepődve ismeri fel , hogy mennyire kurva jó kis whisky volt az a maga vaxos, mustáros,vegetális ,egyszerű füves , zöld és spicy jegyeivel . Én nagyon kedvelem a Banff karaktereit , kicsit a kelet-speyside-i Clynelisht látom benne . Szóval ilyen reflexiókkal és a jelenlegi Deveron imázzsal roppant kiváncsi lennék ezekre a Deveron cuccokra ,talán egy kicsit erősebb fokolással .

the_deveron12yo

Az új Deveron maltok 10 , 12 és 18 éves korjelöléssel érkeznek . A tíz évesük egyből behajózik a francia piacokra exkluzivitásként , a másik kettő elérhető lesz először a kiemelt piacokon , majd jut belőle a maradék országok polcaira is pár karton.

A tíz éves egyszerű ahogy vártuk . Krémes tölgy aromák , karamellás keksz , ropogós alma . A 12 éves szintén almás jegyek , több fűszeresség és csipetnyi pörkölt karakteresség , átlagos . A 18 éves már összetettebb , gyümölcsös ,mogyorós jegyek , enyhe füst és tengeri karakteresség ,melengető lecsengés .

the_deveron18yo

Összességében örvendezzünk , egy újabb lepárló került fel az aktív single malt kínálatba megújult imázzsal ,egyedinek ható megjelenéssel . Ha a négy társát nézem a Last Great Malt koncepcióban , egyértelműen a Deveron a leggyengébb de ezen nem hiszem , hogy bárki csodálkozna . Nem mondom , hogy nem lehet benne potenciál a jövőben de a kétségeim nem tudom tagadni . Rendben , megcsinálták , hirrá , nagy munka volt. De ha csak a Craigellachie , Aultmore marad fent hosszútávon , ha az Aberfeldy őrzi stabilitását és a Brackla egy-egy kiadása felzárkózik időnként , akkor nagyon nem fog érdekelni mi történik a Deveronnal .

De az a banffi szomszédság csak ott motoszkál az ember fejében . Lehet , hogy egy nap , évtizedek múlva ezek a Deveron cuccok új értelmet kapnak ? Beszéljünk erről mondjuk húsz év múlva .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2015.09.09. 11:58:40

Nekem tetszik az új Deveron, szép elegáns palackozás. :) A 40 fokért kár, megérdemelt volna egy 43-46-ot, de hátha lesz majd CS is.

barman 2015.09.10. 15:38:01

Figyelve a család többi tagját , Aberfeldytől Brackláig , nem úgy néz ki . A jó hír , hogy meghozzák a kedvet pár elfelejtett malthoz és mindegyikből van is cask strength , akár korosabb is csak épp a független palackozóktól. Meg az sem rossz hír , hogy mind az öt lepárló új OB cuccai közt van legalább egy ami teljesen korrekt,jó whisky . Néha több is:)

gstark84 2015.09.11. 06:10:34

Aberfeldy-ből már kóstoltam a 21 évest, nagyon klassz kis malt és helyenként az ára is baráti, Bracklához még nem volt szerencsém.
süti beállítások módosítása