Arran Smuggler's Series Vol.1 - The Illicit Stills
2015. augusztus 26. írta: Barman's Choice

Arran Smuggler's Series Vol.1 - The Illicit Stills

Az Arran Distillery az egyik legjobb a multivintage palackozásokban . A whiskyk amit különböző évjáratokból és különböző hordókból "kevernek" eddig mindig meglepően jól sikerültek . Különösen érdekessé teszi ezt az a tény , hogy Isle of Arran nehezen tud felvonultatni egyedi karaktereket a maltjaiban . Sem a Speyside gyümölcsössége sem Islay határozott tőzegessége nem sajátja Arran szigetének . AZ elmúlt közel két évtizedben azonban az Arran Distillery készített már nagyon jó bourbon, sherry single cask palackozásokat , tőzeges kiadásokat és volt pár érdekes finiselésük is ,amik ugyan jól sikerült whiskyk voltak de nem elegek ahhoz , hogy "Arran stílusról" beszélhessünk . Ellenben amikor ezeket a hordókat összekeverték akkor azok jól sikerült italok lettek . Főleg azok amiket a kor szempontjainak figyelembevételével egyei dizájnnal jelentettek meg . Az Arran Devil's Punch Bowl sorozat a maga Bibliára emlékeztető,robusztus könyvszerű csomagolásával az egyik legjellegzetessebb , legfurcsább dizájnja lett a skót whisky világának . Most egy új mini szériába kezd a lepárló ahol a sorozat első megjelenése ezt a multikombinációt és egyedi dizájnt szemmel láthatóan tökélyre emelte.

Az új sorozat egyfajta tisztelgés a skót whisky törvénytelen időszaka előtt . Az úgynevezett "illicit" lepárlás vagyis az 1823-as törvények elötti illegális párlatkészítés mindig remek témakör adott a lepárlóknak saját identitásuk, történelmi gyökereik felemlegetésére . Nyilván anno Arran szigete sem volt kivétel , ott is készíthettek illegálisan whiskyt a helyiek és nyilván a csempészet is virágzott . Egy sziget mindig jó terepe illegális dolgoknak . Az új sorozat az Smuggler's Series nevet kapta . Az első single malt a szériában pedig az " Illicit Stills " .

A whisky egy 8700 palacknyi megjelenésben limitált , 56. 4 % -os alkoholerősségű single malt amiben megtalálható a lepárló klasszikus koros ex-bourbon hordós érlelései  a maguk gyümölcsösségével , közepesen és erősen tőzegelt Arranok ( amik önálló peated Arran maltként a Machrie Moor név alatt jelentek eddig meg ) aktuálisan 50 ppm fenol mennyiséggel kiegészülve teljes időben ex-port cask érlelt maltokkal .

illicit1

Megjelenése rozsdaszín , illatában a tőzeg egyre erősödő karakterei a virágos jegyek eleganciájával és gyümölcsösséggel egészülnek ki .Az egészet határozott tengeri jegyek olajossága teszi teljessé . Ízében fehérborssal fűszerezett lédús szilva , tűzre vetett frissen gyalult fenyő füstössége és egy erős gyömbéres aroma . Lecsengésében a szárított sárgabarack aromái és határozott sós, tengeri jegyek dominálnak. Ezek együtt adják az az " Arran-karaktert " amit az eddigi palackozásaikból hiányoltunk .

illicit2

illicit3

illicit4

Bár az Arran sokak által kedvelt lágy ,elegáns, könnyed gyümölcsössége képes önmagában is sikeres whisky lenni személyes tapasztalatom az , hogy pont ezeknél a vegyes érleléseknél jön ki igazán az amiben az Arrannak óriási potenciálja rejlik . A Millenium Cask , a Sleeping Warrior , a Devil's Punch Bowl után most a Smuggler's Series folytatja tovább ezt az érdekes érlelés típust .

A sorozat a szokásoknak megfelelően három kiadásból fog állni és a dizájn ezútal még erősebb mint az eddigiek . Egy szép könyvre emlékeztet a whisky doboza amit ha kinyitva úgy érezzük , igen, ez valóban egy nagyon jól elkapott utalás az illegális, a törvény szeme elől eltüntetni kívánt dolgokra . A megjelenés és az érlelés van akinek kicsit túl sok lesz, de én azt mondom ez egy igazi Barman's Choice !! Remek sztori, egyedi megjelenés , komplex whisky .

Ez betyáros lett Arran !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2015.08.26. 14:16:23

Ez valami gyönyörű....húha...remélem lesz itthon is belőle. :)

Zsolt Szigeti 2015.08.26. 19:26:12

Lesz, de sajnos csak néhány palack.

Fezmin 2015.08.27. 04:03:45

Nekem elég kettő! :)

barman 2015.08.27. 09:21:08

Ahogy ez kinéz , lábon eladják az összeset ,már az jó dolog ha jut belőle otthonra .

Fezmin 2015.08.30. 09:15:21

A portós résztől kissé tartok, de remélhetőleg nem lesz domináns benne, meg ha olyasmi, mint a Longrow Red 3 vagy a BenRiach Solstice, csak kevesebb tőzeggel, akkor oké.

gstark84 2015.08.31. 08:11:05

Gondolom 1-2 case-t fognak kapni, kint 85 fontos áron indul, ha jól látom. Az itthoni ára remélem Devil's Pounch Bowl 3 körül lesz..., bár azt nem tudom, utóbbi milyen áron volt kapható kint.
süti beállítások módosítása