Őfelsége itala - Három új Royal Brackla
2015. augusztus 25. írta: Barman's Choice

Őfelsége itala - Három új Royal Brackla

Tovább folytatódik a Dewar's and Sons  "The Last Great Malts" név alatt futó single malt whisky rehabilitációja . A blended whiskyjéről híres cég tavaly jelentette be , hogy mind az öt whisky lepárlójának single maltját megújult formájában visszavezeti a malátawhisky piacára. Volt amelyiknek elég volt egy új öltözet hiszen jól ismert a fogyasztók körében (Aberfeldy) , volt amelyik teljes imázsépítést kapott ( Aultmore ) , volt amelyiknek amúgy sokakat megosztó jellegzetességét emelte ki a cég (Craigellachie) . A legjobb hír mégis az volt a sok dizájn whiskybe belefáradt whisky közösségnek , hogy a Dewar's mindegyik új maltját korjelöléssel jelenteti meg . A megújult dizájn és a piac helyzete persze nyilvánvalóvá tette , hogy az új whiskyk ára kissé magas lesz ,sajnos ebben manapság semmi meglepő . De valljuk be, nem sok olyan cég van aki bevállalja, hogy szinte egyszerre jelent be öt új alapsort öt különbözp lepárlóból úgy, hogy mindegyik whisky korjelölt. A bejelentéskor már tudható volt milyen kiadásokkal jönnek vissza az életbe az " utolsó nagy maltok " , amik közül a Deveron megújult cucca is érkezik hamarosan de ma a Royal Brackla van soron . Itt az új OB sor !

A Brackla Distillery már több mint kétszáz évvel ezelőtt is létezett . Alapítási éve 1812 , alapítója pedig egy királyi szolgálatból gazdálkodni visszavonult katonatiszt volt . Talán ez is hozzásegítette a lepárlót , hogy alig több mint húsz évvel alapítása után elnyerje elsőként a skót whisky lepárlók közül a " Royal " előtagot az elnevezésében . 1835-ben IV.Vilmos ajándékozta a királyi beszállító státusszal járó kegyet a Bracklának ami egyben a " The King's Own Whisky " titulust is használhatta attól kezdve . Nagyon szép kezdés egy alig két évtizedes üzlettől, nem ? A rossznyelvek szerint a két év múlva elhalálozott Vilmos a whiskynek is köszönheti szomorú végét, de erről nyilván nem a Brackla tehet , akár igaz a pletyka akár nem . Tény,hogy Vilmos után a trónra lépő Viktória királynő regnálása új és soha nem látott sikeres időszakott hozott a Királyság életébe . Bizonyos források szerint Viktória is kedvelte a Bracklát de a whisky történelem azt mutatja a Brackla sorsa nem tudott olyan lendülettel és sikerrel tovább fejlődni mint a Királyság.

Rosszabb nem lett a párlat , csak a felgyorsult üzleti körülmények szép lassan maguk alá gyűrték az olyan lepárlókat mint a Brackla . Sőt, tulajdonképpen egyetlen lepárló sem úszta meg a progressziót amit a blended whiskyk sikere generált . Magyarul a malátawhiskyket , a párlatokat gyakorlatilag egy az egyben elnyelték a nagynevű kevert whiskyk . A Brackla is becsülettel szolgálta és szolgálja azóta is a blendeket , 1998 óta főleg a Dewar's cuccaiban lévén a Dewar's & Sons a tulajdonosa ( pontosabban rajtuk keresztül a Bacardi ).

A Brackla profilja valljuk be nem egetrengető minőségéről híres . Hogy miért kapta a Royal titulust , maradjon az idők titka . Mindenesetre le a kalappal , hiszen azóta se sok lepárló dicsekedhet ezzel ,összesen három a Bracklával együtt. De erre a tényre,kogy ők voltak az elsők a Dewar's most remekül tud építeni . Hivatalos single malt kiadása a Bracklának nagyon kevés volt az idők során , ami volt is nem hagyott komoly nyomot maga után . Pár évvel ezelőtt kerültek utoljára reflektorfénybe amikor egy igazán királyi megjelenéssel ( vagy sznob giccsként,kinek mi jut róla eszébe ) egy 35 éves palackozással jelentkeztek .

RoyalBrackla

Ehhez a fenti rojalista külsőhöz képest lentebb látni fogjuk , a Royal Brackla még az eddig megjelent Dewar's maltok közül is az egyik legpuritánabb megjelenést kapta . Nekem rögtön az eddig ismert kevéske OB palackozás stílusa ugrik be róla . A Craigellachie oldschool megjelenése , az Aberfeldy fekete-arany tömzsisége és az Aultmore letisztultsága mellé nekem simán belefér egy ilyen is . Sőt, újabb bizonyítékát látom benne egy jól átgondolt és bátor tervnek aminek szívből szurkolok is.

Az új Royal Brackla single maltok az alapsorban három korjelöléssel jelennek meg. A 12 Years Old lágy ,könnyed whisky mogyorós jegyekkel , friss piskótatésztára emlékeztet ,visszafogott édesség és száraz , gyors lecsengés jellemzi . Alkoholerőssége 40 %-os .

royal_brackla12

A második a sorban a 16 Years Old , szintén 40 %-os alkoholerősségel . A leírásban izgalmasan hangzó utalások egy festő műtermére , olajfesték , terpentin , friss és éles aromák , poros tölgypadló ,olajosság alapoznak meg egy csöppnyi édességgel , fűszerességgel kezdő és kevés füstösséggel távozó malátawhsiyknek .

royal_brackla16yo

. A harmadik és legidősebb újdonság a 21 Years Old , szintén 40 %-os alkoholerősséggel . A leírása a Craigellachie 13 YO kapcsán megismert karaktereket vegyíti , egy jelentős édes élménnyel . Illatában viasz , olajos fa, gyökérzöldségek földessége alapoz meg egy édes,lágyan fűszeres majd füsttel távozó maltnak. A vegetális jegyek vízel tompíthatók de a földes élmények maradnak . Bizarr egyvelege a vegetális, édes, viaszos aromáknak.

royalbrackla21

A Last Great Malt Collection lassan beteljesedik , még a Deveron megújulása van hátra . A Royal Brackla most visszatért , egyelőre csak nevében esélyes a trónra de már annak is örülünk,hogy van . A korjelölt alapsor remélhetőleg nem gyarapítja ennek a kis lepárlónak a dicsőségesen induló majd átlagosságba zuhanó sztorijait . A Brackla reputációján van mit javítani de az eddig megismert furcsa Dewar's profil bejött már a Craigellachienak is ,így bizalommal és kiváncsian várom főleg a Royal Brackla 21 Year Old fogadtatását.

Felség , slainthe mhath !

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2015.08.26. 14:13:16

Szerintem nagyon szép ez a hármas. Árban gondolom akkor a Craigellachie körül lesznek, bár remélem nem. :) Úgy látom nem sok ex-Loch Lomond-os embert alkalmaztak a desginerek között, ami talán nem is baj. :)

barman 2015.08.27. 09:23:01

Az ára kint nagyjából ez: 180 font a 21 évesért , 90 font a 16 évesért és a 12-re nem emlékszem de talán 50 vagy 60. A hamarosan érkező Deveron 12 évese negyven font , a 18 évese hatvanöt.

gstark84 2015.08.31. 08:28:32

Köszi az infót! Kíváncsi vagyok, milyen lesz az új Deveron, szerintem a régi design-ja is rendben volt. Nem akart több sejtetni, mint ami volt. :) Kíváncsi vagyok milyen lesz a drágulás a környékén, néhány hónapja még 20 euró volt a 10 éves Brnóban, de itthon is az olcsóbbak között van a 10 évese, ahol kapni lehet.

barman 2015.09.01. 08:27:13

Az én privát véleményem ezekről a malt whiskykről mint pl a Deveron , hogy oké,kösz,hogy vagytok,gond nincs velük de sokat nem ad,még akkor sem ha ízlések és pofonok. Ezért mindig azt javaslom, hogy ha az ilyenekre költendő pénzt kipótolja a vásárló vagy már még amíg hozzá tud tenni, érdemes más whiskyket venni ezért a pénzért. Ezek a Deveron féle ( és még lehetne sorolni ) maltok tényleg " csak whiskyk ". Persze, van a Deveronnak is igen jó cucca de az nem a tíz éves mondjuk. Tíz éves kategóriában ne felejtsd el , hogy olyanok szerepelnek mint egy Benromach , Laphroaig, Ardbeg , Talisker , az új Tamdhu, a Glencadam , Glengoyne,a Glenmorangie Original,lehetne sorolni. Ha ezeket az ember ismeri akkor a Deveron félékre akkor kell időt meg pénz fordítani amikor már van olyan tapasztalata az embernek, hogy sokat, mindenfélét kóstolt,korban is, érlelés variációban is. Aztán amikor elfárad benne az ember akkor érdemes olcsón,ivó maltot venni. Addig szerintem amíg lehet tágítani kell az ismereteket. Ezzel nem azt mondom, hogy ne vegyen senki jó árért egyszerűbb maltot ha kedveli, miért ne? Én is simán élvezettel kortyolom a Glen Moray chardonnay cask tíz évest:) ha épp nem jut eszembe más.Egyetlen hátránya a széles kiváncsiságnak, elismerem, hogy még a felsoroltak közt ( értsd Deveron Ardbeg pl ) már jelentős az eltérés,szóval tudom, hogy nem egyszerű.Ennek ellenére azt mondom,érdemes néha picit többet költeni.
süti beállítások módosítása