Vezéráldozat vagy stratégia ? - The Glenlivet Founder's Reserve
2015. február 21. írta: Barman's Choice

Vezéráldozat vagy stratégia ? - The Glenlivet Founder's Reserve

 

A skót whiskygyártás a mai napig a blendekről szól , a single malt piac jobb esetben ha a 10 % -át eléri ( +/- ) az éves termelésnek . Mégis a single malt a királykategória , mondjon bárki bármit . Ebben a kategóriában pedig hatalmas nevek szerepelnek , többük nem csak évtizedek óta de szó szerint a kezdetektől . A legnagyobbak közt is a legelső a The Glenlivet Distillery és termékei . A Glenlivet volt az első skót lepárló amelyik az 1823-as törvények után megkapta a hivatalos engedélyt a termeléshez . Azóta is büszkén hirdetik ezt alapításuk 1824-es dátumával együtt .

Nyilván ez már önmagában elég ahhoz , hogy az ember megsüvegelje őket de az elismerés csak még nagyobb ha ismerjük a skót single malt világát . A Glenlivet az a malátawhisky amelyikből mindenki ivott legalább egy dramot aki valaha whiskyt kóstolt . A The Glenlivet 12 Year Old a világ második legnagyobb mennyiségben eladott single maltja , közvetlen a Glenfiddich 12 yo után . A lepárló tavaly őszre érte el azt a pontot, hogy éves szinten egy millió karton whiskyt értékesített  ( egy karton 9 liter whiskyt jelent az esetek nagy részében) . De még ezzel a hatalamas mennyiséggel is csupán a második helyen maradtak . Ez nem keseríti el a Glenlivet csapatát , tulajdonképpen nagyon elegáns és tiszteletreméltó módon viselik az örök második szerepét . A milliós pakk eladás azonban mérföldkő lett a lepárló életében . Azt gondolnánk ilyenkor még inkább ráerősítenek a márka identitására , hátha mégis egy nap elérik az első helyet. Így is tettek , igaz nem pont úgy ahogy várja a laikus whisky fogyasztó . Sokkal inkább EGY szokatlan üzleti megoldásban látja a Glenlivet a további fejlődést . Olyan döntést hoztak ami érzelmileg mindenképp megérint bárkit aki szereti a skót életvizet . Leveszik a polcokról a Glenlivet 12 évest , helyére pedig egy NAS palackozás kerül Glenlivet Founder's Reserve néven .

Elbukott egy ikon ? Elesett egy bástya ? Eljött a megújulás ideje ? Nem feltétlenül ezek azok a kérdések ahonnan meg kell közelíteni a dolgot . Már csak azért sem mert a Glenlivet 12 yo nem fejezi be közel kétszáz éves pályafutását . A döntés ugyanis piac specifikált . A tulajdonosok úgy gondolták , hogy azokról a piacokról vezetik ki a 12 évest ahol a célközönség igényessége és a whiskyről való tudása nagyobb az átlagosnál . Így a 12 éves helyére beülő Founder's Reserve a brit és a németalföldi piacokon biztosan leváltja elődjét . Persze ez a hivatalos kommunikékben nem így hangik el , sőt azt jelentik , hogy a 12 yo és a Founder's Reseve egymás mellett küzd tovább a márka hírnevéért . Ez igaz . De a kiszivárgott infók megerősítik azt , hogy bizony a 12 éves lelép a porondról pár fontos piacon . Hogy a magyarázat a valóságot takarja e azt sosem tudjuk meg . Mindkét oldalról megvilágítva meg van a maga logikája a döntésnek . Ahogy érthető az is , hogy ha ennyire jól megy a business minek tizenkét évet várni a palackozással ? Gondolják , azok akik ismerik a whiskyt , sőt nagyon is jól ismerik , már úgyis mindent tudnak a 12 yo világáról , talán egy friss palackozás kitud még facsarni valamit belőlük . A többiek pedig továbbra is megkapják a világ egyik legismertebb , legmegbízhatóbb belépő maltját a korjelöléssel együtt .

fr

A Glenlivet Founder's Reserve-ről azt tudjuk , hogy first fill american oak érlelt , alkoholerőssége 40 % -os , az ára pedig egy icipicivel magasabb csak a 12 évesénél . Érdekes és szokatlan döntés . Mindazonáltal a legutóbbi Glenlivet palackozásoknál egyértelmű a minőségi váltás . A Nadurra Oloroso egy nagyon jó példawhisky , meglepően szépen sikerült sherry érlelés , míg a kicsit korábban kiadott Guardian's Chapter egy ropogós , kellemes whisky . Mindegyik képes volt hozzá adni valami kicsi pluszt az 1824 óta megismert karakterekhez . Innen megközelítve a first fill töltésű Founder's Reserve semmivel sem hangzik rosszabbul plána ha figyeljük a többi lepárló elképesztő mennyiségben kiadott ilyen-olyan boros érleléseit. Az ember lassan már vadássza a sima , egyszerű amerikai tölgy érlelt malátawhiskyt.

Nem kell vadászni . Itt egy opció . És mindig is ott volt a szemünk előtt . A kezdetektől , ahogy az alapító atyák ránk hagyták . Vigyázz magadra Glenlivet 12 yo ! Üdvözöllek Glenlivet Founder's Reserve !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása