Újra megpróbálják - Littlemill , Glen Scotia ,Loch Lomond
2015. január 12. írta: Barman's Choice

Újra megpróbálják - Littlemill , Glen Scotia ,Loch Lomond

 

Nem volt az olyan régen , amikor a nem túl acélos reputációval rendelkező Littlemill és Glen Scotia maltok gazdája  , a Loch Lomond csoport úgy gondolta , a sikerhez vezető út cifra dizájnnal elérhető . Kiadták hát a valaha volt legszínesebb és legbizarabb palackozású single malt sort , a Glen Scotia Distillery 10 , 12 , 16 ,18 és 21 éves maltokra épített portfóliót . Így néztek ki :

 

Glen20Scotia20Range

Ez volt 2012 -ben . Ugyan ebben az évben a csoport másik lepárlója , a Loch Lomond Distillery , akik single malt kínálata hasonló név alatt szintén nem nevezhető átlagos és unalmas címkézésűnek , megjelentette az Inchmurrin név alatt futó malátawhiskyjének a Glen Scotia stílusához hasonlatos sorozatát . Ők meg így néztek ki :

 

inchmurrin

 

Le sem tagadhatnák , hogy egy akol . A harmadik , a Littlemill Distillery , amelyik valaha azzal büszkélkedhetett , hogy Skócia legidősebb lepárlója sem járt jobban . A nyilvánvalóan valamilyen szer befolyása alatt álló kreatívok ezt képzelték el a Littlemillnek :

 

littlemill21yo

 

Akkoriban azt pletykálták , hogy a három lepárlót , Skócia legnagyobb palackozóüzemét , raktárakat  , blended whisky márkákat és a Királyság egyik legolcsóbb , elképesztő mennyiségben eladott és elképesztően gagyi Glen's nevű vodkát is tartalmazó cégcsoport eladásra van szánva és ezért a színes ráncfelvarrás . A ráncfelvarrás inkább tűnt elbaltázott farsangi jelmeznek , de a pletyka idővel valóságot öltött . Az egyik legnagyobb családi whisky vállalkozást eladták tavaly .

Ez pedig azt jelenti , hogy ha az új vevőnek van egy kis esze , menti ami menthető a single malt portfólió reputációjából . Ergo új stílust ad a márkáknak , aztán majd kiderül a tartalommal mit tudnak kezdeni . Erre nem is kellett sokat várni . Az Exponent Private Equity nevű konzorcium , az új gazda , főleg kereskedelmi és ingatlanberuházásokban érdekelt . Ez lesz az első vállalkozásuk a skót whisky üzletágban . Sok sikert nekik és lássuk hogyan kezdenek bele !

2015 és az új tulaj tiszteletére a Loch Lomond csoport maltjai ismét új ruhát kapnak . Görcsbe ránduló izmaink csak lassan ernyednek , de valljuk be , már első ránézésre is konszolidáltabb a megjelenés . A stílus továbbra is megmaradt sajátosnak . Az új Glen Scotia , amelyik talán a legtöbbet ér a három emlegetett lepárló malátawhiskyjei közül , ezzel a stíllel nyomul mostantól :

Glen Scotia 15 Year Old , 43 % , american oak

 

glenscotia_15year

 

Glen Scotia Double Cask , 43 % , first fill bourbon - pedro ximenez finish

glenscotia_doublecask

 

Glen Scotia Victoriana , 51.5 % , nas , finish in deep charred oak

glenscotia_victoriana

 

A változás tagadhatatlan . És legyünk korrektek a kis campbeltowni furcsasággal , a Glen Scotia malt whiskyvel . Az új palackozások jól néznek ki, na. Ezek mellet az italok mellett még két , erősen tőzegelt , 50 % -os alkoholerősségű Glen Scotia szerepel az újdonságok közt . Tőzegelésüknek köszönhetően kreáltak is nekik egy saját kis miniszériát , Legends of Scotia néven .

pic

 

Az egyik egy tíz éves variáció , hozza az utolsó divattanácsadás elbaszott eredményét . Mentségére szóljon , hogy a címkén szereplő épület Campbeltown , ezáltal Skócia és egyesek szerint talán a világ legidősebb, ma is működő mozija amelyik száz éves évfordulóját ünnepelte 2013-ban .

muir

A másik palackozás a sorozatban a Muirfield 3rd Green nevű whisky . Nevénél már csak megjelenése furcsább , ha ugyan ez a jelző a Glen Scotia és társai kapcsán még nem elcsépelt . A palackon és a dobozon szereplő táj egy Mr. Baxter nevű művész festménye . Azért tényleg szívesen leülnék motyózni ezekkel az arcokkal akik a Loch Lomond csoport megjelenéseiért felelnek . Ők hoznák a saját cuccukat én meg vinnék nekik egy jó whiskyt , aztán szétcsapnánk magunkat . Talán akkor megérteném , hogyan lehet a 21. században ennyire elbaszott dizájnnal kijönni a nyilvánosság elé . Továbbra is vallom, a magyarázat egyszerű . Abban az állapotban amiben lehettek a brainstorming alatt , ez normális és indokolható . Namindegy..

Lássuk , mi lett a Loch Lomondból !

Loch Lomond Original , 43 % , NAS

lochlomond_original

A skót whiskygyártás legelcsépeltebb neveit és az unalmas szarvasfejes logót nem úszta meg a márka , hiszen az Original mellett kijött még két blended whisky is tőlük , Reserve és Signature néven . Ha nem haragszotok ezekkel most nem foglalkozok . És később sem . Nem . Soha . De a hitelesség miatt megmutatom őket :

lochlomond_reservelochlomond_signature

Az Inchmurrinról szerencsére nem hallani semmit . Remélem nem kiabálom el...

 

A kis Littlemill járt talán a legjobban . Ki is járt neki , magunk közt szólva . Mint egy elveszett lepárló , ő sem úszta meg , hogy tragédiáira építve ne kreáljanak belőle valami " különleges " megjelenésű palackot de ez még mindig jobb mint ahogy eddig kinézett . A Littlemill whisky egyébként soha nem volt és nem is lesz különleges , de még az átlagosat is csak alulról éri el . Látványnak azonban nem rossz . Íme :

Littlemill Private Cellar Edition 2015 Annual Release 25 Year Old , 43 %

littlemill

 

Az új tulajdonos előtt nagy kihívás áll , még akkor is , ha nyilván sajnos nem a single maltok miatt vásárolták meg a cégcsoportot . Három nagyon nehezen behatárolható profilú és a közepesnél sokszor gyengébb minőséget produkáló malátawhiskyt kellene a térképen tartaniuk egy olyan korszakban , ahol a vetélytársak a fazonírozás ellenére sokkal jobban figyelnek a whiskyjeik minőségére mint a Loch Lomond csoport valaha is tette .

Kötelességünk szurkolni nekik és elismerni , amit lehet . Az igazi ítélet úgyis az első korttyal történik majd meg . A furfang az benne , hogy ehhez viszont meg kell venned az italaikat . De az ember úgy van vele , hogy szívesebben vesz le olyan italt a polcról ami úgy néz ki , mint a fenti képeken lévők , sem mint azt , amelyik egy Disney rajzfilmre emlékezteti . Még akkor is , ha csak az számít ami belül van .

 

( credits : beowein , lochlomondgroup )

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark84 2015.01.14. 15:21:34

Pedig már jó ideje szemezek a Glen Scotia kretén palackozásával. :) Van itthon egy-két webshop, ahol egész jó áron hozzá lehet jutni a 16-18 éveséhez is, bár gondolom akkor nem véletlenül. Szerintem amúgy nyugodtan maradhattak volna a felföldi szarvasmarhánál a logo-ban, másnál nem láttam még. A Loch Lomond esetleg átvehette volna, felesleges volt a szarvast erőltetni, bár az ő régi design-jukkal semmi bajom nem volt. A kék címkés verzió talán az egyik első malt volt, amit kóstoltam. :) A 21 éves Littlemill talán a legszörnyűbb...a fadoboz egész jó, de a palack botrányos. :) Ezt a lepárlót amúgy nem rombolták még le? Lehet rosszul tudom, de talán még videót is láttam róla. Vagy felhúztak egy másikat ugyanezzel a névvel?
süti beállítások módosítása