Utó/Pia - Jura 1984
2014. november 18. írta: Barman's Choice

Utó/Pia - Jura 1984

 

Amikor idén nyáron egy rövid kis hírben azt olvashatta az ember egy-egy skót újságban , hogy George Orwell , a világhírű angol író ( unalomig ismert felsorolással emlékeztetve mindenkit : 1984 , Állatfarm és egyéb , társadalomkritikával ,szatirikus utópiával átszőtt művek alkotója ) nevelt fia ellátogatott Jura szigetére egy csapat Orwell rajongó társaságában , a whiskyre fogékony emberekben megmoccanhatott egy gondolat . Egy emlékpalackozás vagy hasonló , limitált Jura single malt megjelenésének ötlete . Evidens gondolat . Paradox módon pont Orwell tekintetében az evidens maga a bizonytalanság . De ahogy az egyik legfontosabb művében a főszereplő Winston lázadása maga az evidenciák beemelése a torzult világ valóságára adott lehetséges válaszaként , úgy lett bizonyosság a bizonytalan vágyakból . A Jura Distillery megjelentette a maga orwelli tanulságtételét .

Hogy miért épp a Jura ? Mert George Orwell erre a picike skót szigetre vonult vissza Londonból , hogy a fejében már létező szatirikus utópia , az " 1984 " címet kapott művét papírra vesse . Hogy miért pont ezt a kicsi , több szarvasnak mint embernek életteret adó , a külvilágtól elzárt , spártai körülmények kellettek neki , arra a választ a korszak , a londoni nyüzsgés , az író zaklatott , beteges , elvekből és emberekből való kiábrándulása adhatta . Nehéz körülmények egy nehéz témához . Bevallom , szerencsésnek érzem magam , hogy ebben a posztban ennél jobban nem kell Orwellel , se a világával foglalkoznom .

Nézzük azt , ami minket , egy whisky blog olvasóit és szerzőjét érdekelheti . A whisky .

A Jura lepárló 1984-ben egy kisebb mennyiségű hordót tett félre , azzal a nyilvánvaló céllal , hogy a sziget Orwell adta nevezetességét kihasználja majd valamikor , a jövőben . A jövő most megértett jelenné válni . A harmonc évvel ezelőtt hordóba került Jura párlat  amerikai tölgyhordóban  , ex oloroso és apostoles sherry butt típusú hordóban megfordulva , a napokban 44 % -os alkoholerősséggel , 1984 palacknyi mennyiségben megjelent és  750 angol fontért megvásárolható.

 

1984..

A whisky amelynek ízét a hivatalos PR anyagokban intenzívnek és cenzurázatlannak írják le , aromáiban a méz , vanilia , gyömbér , barackszirup és a banán jellegzetességeit hordozza . Ízében ananász lédús karakterességétől eljutunk egészen a keserű csokoládéig , hogy a végén egy telt , meggyes ízben megpihenhessünk .

 

1984

Egy szép harminc éves Jura , egy remek történettel és apropóval a háta mögött . Privát véleményem mindig is az vot , hogy az idős Jura single maltok kiváló whiskyk . Messze nem a " próféciákról " , " babonákról " szól . A Jura előbb-utóbb megfogja mutatni , hogy a kicsik is lehetnek nagyok , hogy a hordóban eltöltött idő maga a lényeg , nem egy számmal való felcimkézés adja a minőséget . Vagy ilyet mondani egy eleve a korra utaló , az évfordulók kerekségét kiemelő , harminc éves , vintage , évszámmal jelzett whisky kapcsán zavaros ? Mint a Nagy Testvér világa ? Nem is gondolkozok rajta . Csak behunyom a szemem és elhiszem azt a világot , amit érzek . Vagy amit érezni szeretnék .

Utó/pia ? Illuzió ? Valóság ?

Higyj amit akarsz . Erről szól . A whisky meg emeli a gondolat szabadsága adta pillanat ünneplését .

Emeljük poharunkat amire akarjuk . Figyellek .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása