Így kezdődött - Glenfiddich The Original
2014. november 18. írta: Barman's Choice

Így kezdődött - Glenfiddich The Original

A " leg - " -ek világában az ember már nem nagyon kapja fel a fejét semmi olyan hírre amiben az szerepel , valaki létrehozott valamit , ami a legelső , a legnagyobb , a legkisebb , a legfurább , stb . Reggelig sorolhatnám . A skót whisky világa sem különb . Itt is vann legnagyobb , legkisebb , legerősebb , legtőzegesebb. Ami természetes módon időről időre újabb kihívásokat tartogat az iparág szereplőinek . Még kisebbnek , még erősebbnek , még tőzegesebbnek lenni . A lepárlók saját történetüknek megfelelően megalkotják saját legjeiket is , így színezve az amúgy sem szürke whisky palettát .

Egy címke nem kérdéses egyedül . Hogy ki volt az első a skót lepárlók közül , aki elsőként jelentetett meg single malt whiskyt hivatalos , állandó szereplőjeként kínálatának .

Ez a lepárló a Glenfiddich Distillery .

A Glenfiddich , ami mára a világ elsőszámú single maltja lett eladott mennyiség tekintetében , mindig is élenjárt az újításokban . 1963-ban úgy döntöttek , hogy ikonikus háromszögűnek nevezett palackjkba 2 straight maltot " töltsenek és ezzel nyissanak új piaci szegmenst . Egészen addig a whisky gyakorlatilag a blendeket jelentette . Persze , valamikor a történelem során , korábban nyilván került palackba olyan whisky , amit ma single maltként ismerünk , de vagy alkalmi jelleggel , vagy megrendelésre vagy épp csak kielégítendő egy olcsó igényt . 1963-ban a Glenfiddich örökre megváltoztatta a skót whisky történetét .

Picit megcsúszva , de most 2014 -ben , ötven évvel az első single malt megjelenése után a Glenfiddich reprodukálta az eredeti , 1963-as malátawhiskyjét és limitált mennyiségben az amerikai és a tajvani piacon ismét áruba is bocsátja . Amikor azt írom reprodukálta első single maltját , pontosan írom körül mi történt . A Glenfiddich rendelkezik talán a legnagyobb olyan raktárkészlettel amiből pontosan azt a mintát tudják a szakértők kiválasztani , ami az eredeti ízekhez közel állhatott . Ha visszaemlékszünk a Shackleton -féle , Paterson által reprodukált italra , emlékezhetünk arra is , hogy ott se az eredeti recept , se semmi más adat nem állt rendelkezésre a lepárlómester érzékszervein kívül . A Glenfiddichnél ez nem volt kérdés . Kipattintottak egyet az eredeti palackok közül , kinyitották a fél évszázada kitöltött évkönyveiket , megnézték , hogy csinálták az elődök , talán még meg is tudták őket kérdezni , majd Brian Kinsman lepárlómester kiválasztotta azokat a hordókat , amikből mintát véve lemásolta az eredeti aromákkal szinte tökéletesen megegyező single maltot . Íme :

 

63

Glenfiddich_63

A whisky az eredetihez hasonló típusú  hordóból került palackba . Ez ex europai sherry butt hordó . Az alkoholtartalom 40 % -os , a kiadás limitált . Az ára nagyjából 100 font körül lesz , tehát jelen pillanatban nagyjából negyvenezer forintért az ember megkóstolhat egy korty italtörténelmet . A whisky pontosan az , ami azóta is a Glenfiddich . Könnyed , lágy , gyümölcsös és florális , klasszikussá vált körtés jegyekkel , egy kis vaniliás -tölgyes fűszerességgel , kekszes és száraz lecsengéssel .

 

glenfiddich63

Le a kalappal , hogy a Glenfiddich azóta is ugyanezt képviseli a legendás 12 éves variációjával . Hogy akkor az egyik legpopulárisabb , legolcsóbb single malt miért kerül hirtelen száz fontba ?

Mert ez a Legelső .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása