Bran megvadult - Arran Machrie Moor 5th Edition & Cask Strength
2014. október 05. írta: Barman's Choice

Bran megvadult - Arran Machrie Moor 5th Edition & Cask Strength

 

Arran házőrzője , Bran , a legendás óriás harcos Fingal kutyája megvadult . Teljes erejével tépte le láncát és szabadult rá a gyanútlan világra .

Öt évvel ezelőtt jelentette meg az Arran Distillery a tőzegelt variációját , amely palackozás a helyi legendáriumra építve a Machrie Moor nevet kapta . Ez Arran szigetének leghíresebb tőzeglápja és ebből kifolyólag természetesen része a mitikus kelta történeteknek . A legenda úgy szól , hogy a hatalmas , kört formázó kőoszlopok közepén volt Fingal , a harcos üstje , amiből itt fogyasztotta el vacsoráit . Hogy nyugodtan étkezhesen , hűséges és hatalmas termetű  pokoli kutyáját , Brant , a kövekből álló kör egyikéhez láncolta . Ez a kutya szerepel egy elég sajátságos grafikával megjelenítve a tőzegelt Arran , a Machrie Moor palackokon . Az Arran házstílusától teljesen eltérő single malt évente egyszer jelenik meg . Idén ötödik alkalommal adják ki és ennek alkalmából 2014-ben rögtön két variációban is megjelenik.

Az Arran Machrie Moor Fifth Edition a már megszokott 46 %- os alkoholerősséggel jelenik meg , profiljában vanilia , ananász , citrus és jó adag tőzeg a lecsengésben . Ez és a hordóerősségű változat is korjelölés nélküli , ahogy azt már a tőzegelt Arran kapcsán megszokhattuk . A Fifth Edition 12 000 palackkal jelenik meg világszerte .

 

MachrieMoor5thOB

 

Az Arran Machrie Moor Cask Strength fenoltartalma 20 ppm körüli , de ami ennél is érdekesebb info , az az alkoholfok . A megvadult Bran ereje 58.4 % -os ! Ez elég komoly egy NAS Arranhoz , plusz még a tőzeg . A profilja hasonló az ötödik kiadáséhoz , megfejelve egy erősebb és jelentősebb tőzegfüst jelenléttel . A kiadott mennyiség 6000 palack és a dizájn is picit más . A komor fekete színeket a hordóerősségűnél egy ezüstösen csillogó fehér dobozzal mutatják be .

 

MachrieMoor CaskStrength

A lassan nagykorúvá érő Arran single maltok az idők során sikeresen zárkóztak fel nagynevű lepárlótársaik mellé Skóciában és a világ whisky fogyasztóinak listáin . A kezdeti évek és útkeresés után az idén bemutatott tizenhét éves Arran igen szép előjeleket mutat a jövőre esedékes 18 Year Old kapcsán . A portfólió letisztult , az érleléseik színesek és megfelelőek , az egész Arran dizájn megújulása befejeződik ebben a hónapban , a belső tartalmat tekintve pedig kialakult a klasszikus single malt szelekciója a lepárlónak . Van fiatal korjelölt maltjuk , van egyre idősebb korjelöltjük , létezik korjelölt hordóerősségű kiadásuk , fel tudnak vonultatni single cask palackozásokat és szépen és nyugodtan nyitottak egy jó sztorival a tőzegelt variáció felé . És most itt van a hordóerősségű tőzegelésük .

Az Arran kézben tartja a dolgait . És még a megvadult Bran pórázát is erősen fogják .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koktél Blog 2014.10.08. 17:54:44

Valóban szépen felfejlődött az Arran, az év elején volt szerencsém egy egész alapsort végigkóstolni: http://koktelblog.postr.hu/159-arran-a-termeszet-ize A legutóbb megkóstolt tételem viszont az Arran 2005 Tokaji Cask Finish volt, ami fiatalosabban viselkedik, mint amire számítottam, illetve szépen jelen vannak benne a tipikus arranos jegyek, természetesen kiegészítve egy kis aszúval a háttérben.
süti beállítások módosítása