Visszatérés - Ardbeg Supernova 2014
2014. augusztus 29. írta: Barman's Choice

Visszatérés - Ardbeg Supernova 2014

 

Két hét múlva belép a Föld légterébe , majd a kazahsztáni űrközpont területén landol az a legénység nélküli űrhajó , ami három év után tér vissza küldetéséről . Fedélzetén egy molekuláris méretű Ardbeg single malt és pörkölt tölgyfa elemei , részeként egy a gravitáció hatását a whisky érésében vizsgáló tudományos projektnek . A történet ismerős az űrt megjárt Ardbegről és most , hogy a mintát tartalmazó fiola visszatér , a lepárló szintén visszahoz a piacra egy olyan whiskyt , ami korábban a modern Ardbeg éra egyik izgalmas palackozása volt . A Supernova visszatér .

Az első Ardbeg Supernova 2009 - ben jelent meg . A whisky 58.9 % -os alkoholerősséggel ,korjelölés nélkül ,bourbon hordóból került a nyilvánosság elé . Ismert Stellar Release 2009 néven is . A limitált kiadású Supernova ( ami ezzel a jelzőjével szintén vitákat generált , hiszen közel 18 000 palackkal jelent meg ) a valaha volt legtőzegesebb Ardbegként jelentkezett be a skót single malt történelembe . A fenotartalma nagyjából 100 ppm volt és a megjelenése egyfajta burkolt reakcióként is értelmezhető az azokban az időkben megjelentetett , nagy figyelmet kapott  szomszédvári palackozásnak, az Octomore-nak a Bruichladdich Distillerytől . Amig az Octomore a Supernova fenoltartalmának cirka másfélszeresével jelent meg , egyedi palackformával , a Laddie extrém módon tőzegelt szubmárkájaként és azóta is önállóan állja meg a helyét , rendszeresen új érlelésekkel jelentkezve , addig a Supernova egy a modern Ardbeg palackozások közé besoroló , a 2010-es kiadás óta elsikkadt palackozás maradt . Pedig az utóbbi , az Ardbeg Supernova SN2010 nevű malt még a Stellarnál is erősebb lett  60.1 % -os alkoholtartalmával . A fenolmennyiség nagyjából azonos volt az első megjelenés adataival és a hordótípus is ismételt .

 

supernova09 supernova_2010

A 2009-es Supernovat a megjelenésekor a legjobb mega-tőzegelt single maltként emlegettük . Igaz , mint pár sorral feljebb említettem , a versenytárs egyedül az Octomore volt . A 2010-es variáns kissé halványabb népszerűségek örvendett és az ezt követő években az extrém tőzegelésű Ardbeg lekerült a napirendről . Jöttek helyette egyéb , modern dizájn Ardbegek és a Supernovanál már jelentősen érzékelhető kritikus hangok az Ardbeg újkori stílusa kapcsán végleg más irányba fókuszálták a rajongók figyelmét . Azóta már lerágott csont a tény, hogy ezek a dizájn whiskyk minden alkalommal mennyire megosztják a közönséget , hogy mennyire imádják és mennyire megvetik a modern Ardbeg palackozásokat egyesek . A cég ezek ellenére a legkomolyabb figyelmet képes generálni a marketingje , a lepárló reputációja révén ,és kétségtelenül az Ardbeg az egyik legsikeresebb celebritás a skót maltok világában .

A 2010 után megjelenő Ardbeg limitált kiadások hol ilyenre sikerültek ,hol olyanra . Az első fanyalgások után , amik az aktuális palackozások marketingjének , fiatal korának ,árazásának , popularitásával járó minőségvesztésének szóltak , az Ardbegek azért megkapták a nekik kijáró elismerést . A whiskyk jellemző módon mind tökéletesen megkomponált , nüanszokra épülő , elképesztően profi szaktudással és innovatív ötletekkel megkreált italok voltak . Bill Lumsden , a kreátor , mindig tudott valami olyat belelopni ezekbe a kétségtelenül a tulajdonosi kör stílusához igazitott , az Ardbegtől alapvetően távol álló különcség és prémiumpiaci igények modern elvárásaira épített whiskykbe , amik bizonyították , hogy a lepárló továbbra is a skót single malt whiskyk egyik gyöngyszeme , mintsem francia palotákban parádéző celebritások státuszitala . Ez persze nem jelenti azt , hogy az Ardbeget ne érhetné kritika, akár a whiskyjei , akár az imázsa miatt , de azt gondolom a szakmai igényességgel megáldott munkatársaik sikeresen óvják még mindig a lepárló igazi arcát . Az Ardbeg különc, innovatív , újító , az érlelés és a fa szerepének állandóan nagyobb és nagyobb aktivitását és ötletességét kereső lepárló . Ez ugyan akaratlanul magával hozta azt , hogy a régi Ardbegek a csökkenő készletekkel lassan kikopnak és marad ez az új, sokszor vitatott stíl , de mint tudjuk , a whisky kapcsán az idő tényleg megold majd mindent.

Így érkezett el a 2012-es év , amikor az Ardbeg bejelentette , hogy egy nemzetközi űrkutatási projeket részeként a lepárlóból származó icipici mennyiségű whisky kerül az világűrbe előző évben, elsőként a törénelemben . Na, kell e ennél komolyabb történet egy marketingcsapat számára ? Persze , hogy nem . A projekt egyébként azt hivatott kutatni , hogy milyen hatással van a gravitáció illetve annak hiánya a whisky érésére . Ezért egy mintát az égbe küldtek keringeni , egyet pedig azóta is az Ardbeg raktárában érlelnek, hagyományos viszonyok közt . Az akkori aktuális Ardbeg kiadás sztorija természetesen erre az eseményre lett felépítve . Megjelent az Ardbeg Galileo .

galileo_

Talán ez kapta a legtöbb kritikát a modern Ardbeg maltok közül , köszönhetően a szószerinti Földttől elrugaszkodott marketingötletnek és a whisky minőségének . Persze , utóbbi nem azt jelenti ,hogy a Galileo rossz whisky , hanem azt , hogy igen messze van a klasszikus housestyletól . Pedig az , hogy a Galileo egy Vintage jelölésű ( 1999 ) és marsala finist kapott Ardbeg , az igen érdekes és vonzó ötlet volt . Az átütő figyelem megvolt , az átütő siker elmaradt . Fontos elmondani , hogy sokszor tévesen írják vagy emlegetik az emberek , hogy az űrbe küldött Ardbegnek köze van a Galileohoz . Annyiban van csak köze , hogy erre a hírre építette fel a sztorit a kreatív csapat . Az űrben nanoméretű Ardbeg molekula van , nem egy komplett hordó és egyátalán nincs belekeverve a Galileoban semmi ebből a cseppnyi whiskyből .

Most az az űrhajó tér vissza két hét múlva , amin ez a bizonyos Ardbeg csepp van . Így a cég marketingesei úgy gondolták , még egy bőrt lehúznak az űrutazó malátawhiskyről és a visszatérést egy másik visszatéréssel fejelik meg , újra megjelentetik a Supernovat . Pontosabban egy aktuális Supernovat . A magam részéről üdvözlöm a hírt , ami már ez év tavaszán kiszivárgott , de egészen mostanáig mindenki mélyen hallgatott róla . Nekem tetszett a 2009-es Stellar Release . Reméljük azt a hagyományt folytatja, talán kicsit érettebb formában. Mert jelenleg még csak találgathatunk , ugyanis a részletek még mindig nem publikusak . A pár szerencsés tesztelő a 2014-es Supernovat úgy jellemzi , mint egy a mostani Ardbeg stílushoz alkamazkodó , határozott , fűstös, medicinális és a jellegzetes citrusosságot felvonultató whiskyt . Vagyis semmi hanyatvágós - húbazeg élmény. Ez nem nagyon jellemzi manapság az Ardbeget . Ennek ellenére én azt hiszem , hogy az 55 % -os alkoholerősséggel megjelenő whisky ezúttal valamennyi sherry hordós érlelést is fog kapni , ez pedig többnyire jól áll az Ardbegnek . Minden egyéb adat és kóstolási jegyzet a hivatalos megjelenés után .

 supernova2014-

Egy kis lépés egy embernek , nagy ugrás a whiskynek - idézte az armstrongi klasszikust kicsit kifacsarva Bill Lumsden a megjelenés és a hír kapcsán . Fogalmam sincs mit fog profitálni a skót whisky ebből az űrutazásból és a jövőre elkészülő tanulmányból , de ha csak annyit , hogy ráirányítja a figyelmet egy olyan ikonikus és kiváló lepárlóra mint az Ardbeg , emyik két évtizede még az életben maradásért harcolt , akkor már megérte .

Illetve de ! Tudom mit profitált már most !

Az Ardbeg Supernova visszatért !

Jó landolást Ardbeg cseppecske és legyen fényes a robbanásod SN2014 !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása