Páratlan portfólióbővítés
2014. augusztus 25. írta: Barman's Choice

Páratlan portfólióbővítés

 

A skót single malt whisky piac manapság a NAS palackozások körül forog . No age statement , azaz korjelölés nélkül megjelentetett whisky a legtöbb új kiadás . Az italok érdekes neveket viselnek , legyen az franciás, kelta gyökerű vagy valami elcsépelt utalás az ital különlegességére . Az ilyen palackok alkalmasak arra , hogy az átlagnál nagyobb figyelmet generáljanak egy márka köré , hiszen egy-egy elnevezésre komplett történetet , marketingkampányt, kapcsolódó PR eseményt lehet építeni . A fogyasztók élvezik ezeket a sztorikat. De szintén a fogyasztók azok , akik a mára sikeresen megdöntött tézis ellenére , nevezetesen , hogy egy idős whisky nem feltétlenül jobb mint egy fiatalabb vagy máshogy kifejezve , a whisky kora kevésbé mérvadó a minőség kérdésében , továbbra is fetisizálják a minél nagyobb számot a palackján viselő whiskyket . Ezt a megszokott , ismert ellentmondást oldotta fel a korjelölés nélküli whiskyk reneszánszának kellős közepén egy huszárvágással a Bacardi , a skót whiskyiparban is érdekelt világcég .

Nem is akármilyen csavarral fordították a figyelmet maguk felé ! A Bacardi név közismert . A család neve egyet jelent a rummal . De a Bacardi mára nem csak egy kubai familia akik rumot készítenek , hanem komoly név a világ alkoholiparában . A rengeteg szeszmárka mellett a cég jelen van a skót whisky üzletben is .

1998 -ban egy addig még soha nem látott méretű cégegyesítés történt a szesziparban . A Guiness és a Grand Metropolitan nevű multik egybe olvadtak és létrejött a Diageo . A méretük olyan hatalmas lett , hogy a hatóságok és a versenyhivatal kötelezték az új gigavállalatot , hogy szabaduljon meg értékeinek egy részétől . Így a Diageo több termelői egységét és márkáját kényszeredetten piacra dobta , a versenytársak , új cégek pedig kapkodtak ezekért . Így került eladásra a Dewar's portfólió , ami akkoriban a harmadik számú blendje volt a Diageonak a Johnnie Walker és a J&B mögött . A Dewar's nem volt kis falat . Már akkor Amerikában elképesztően erős pozicióban volt , hatalmas és szép történelemmel a háta mögött . Plusz a csomagban szerepelt még három whisky lepárló , amelyek feladata a cégcsoport blendjeihez való malátawhisky előállítása volt . Talán ez a csomag volt a legkeresettebb akkor a piacon , főleg úgy , hogy a versenyhivatal döntése okán ezzel a pakkal járt a Bombay Gin márka is . A licit győztese egy elképesztú összeggel a Bacardi lett . A Diageo viszonylag könnyű szívvel vált meg a Dewar's-tól és a hozzácsapott lepárlóktól , kevésbé nagy örömmel a Bombaytól .

A Bacardi pedig a vártnak megfelelően teljes intenzitásával ráfeküdt a Dewar's blend fejlesztésére . Ez a lassan húsz évvel ezelőtti vásárlás a Dewar's szempontjából sikeres döntés lett . Megmaradt a márka státusza , elsőszámú brand lett egy erős , nagyméretű szeszipari konzorciumban és üzletileg is sikeres éveket hozott a tulajdonosának . Az öt whiskyfőzde pedig szorgalmasan termelte az alapanyagot a keverthez . A Bacardi különösebb figyelmet nem szentelt ezen lepárlók maltjainak mint önálló terméknek . Megjelentettek egy-egy hivatalos palackozást , de ez inkább csak amolyan pótcselekvés volt . A kivétel talán az Aberfeldy Distillery volt , mivel ez a malt a Dewar's lelke , ez a központ, itt van a világ egyik legjobb látogatóközpontjává vált Dewar's World of Whisky nevű interaktív bemutatóterem . A másik három lepárló , a Craigellachie , az Aultmore , a Royal Brackla nem dicsekedhetett hasonló aktivitással . Az ötödik főzde a MacDuff volt az egyetlen amelyik jelen volt malt whiskyként a piacon és már a 98-as vásárlás előtt a Bacardi kezében volt.

Az Aberfeldy single malt 12 évese ismert márka volt , idővel kapott egy 21 éves nagytestvért is a kínálat . Évente kiadtak egy-egy single cask palackozást , de ezen kívül elvétve bukkantak fel palackozások tőlük . A független kiadók sem nagyon tudtak felmutatni jelentős Aberfeldy maltokat .

A Craigellachie Distillery az egész Bacardi whisky szekció egyik legtöbbre hivatott lepárlója , mégis ez a legkevésbé " kihasznált " . Hogy ennek a kettősségnek mi az oka ? Egyfelől a Craigellachie lepárló a Speyside kellős közepén helyezkedik el , olyan szomszédokkal mint a The Macallan és a icipicit arrébb fekvő Aberlour . Craigellachie az a hely , ahol a Fiddich és a Spey folyók összefolynak . Elmondható , hogy a fekvése több mint ideális , ez a hely gyakorlatilag ( a közvetlen környezetében lévő hasonlóan kicsi de a whisky lepárlókkal bőven ellátott helységekkel ) a skót whisky szíve . A lepárló maga 1891-ben épült , a tervezője pedig a híres Charles Doig , akinek a jellegzetes pagodatetőket köszönheti a skót lepárlók többsége . Ezek az adatok szintén egy jelentős helyszínné tehetnék a Craigellachie-t , de sajnos a valóság más . Az épület históriája ellenére nem egy jelentős helyszín . Látogatóközpontja nincs, a 60-as években történt felújítása pedig inkább elvett a sármjából , mint kiemelte volna azt . Azóta pedig még inkább vesztett ebből . A Bacardi 1998-as bevásárlása után a Craigellachie továbbra is egy olyan lepárló maradt , amelyik a blendekhez gyártott malátawhiskyt . Igaz , ezt a funkcióját sem kell lebecsülni , tulajdonképpen ő a szürke eminenciások egyike , nagyon fontos a szerepe a kevert whiskyk gyártásánál , de sajnos ez nem kedvez a malt whisky palackozásainak . Annyira nem , hogy hivatalos kiadásként eddig egy 14 éves verzió van elfogadva , amit még a Diageo ( akkor még más néven létező szeszbirodalomként ) a legendás Flora & Fauna palackozások közt jelentetett meg . A Bacardi saját címke alatt 2004 -ben megjelentetett egy szintén 14 éves palackozást , ami azóta is egyedüliként reprezentálja a hivatalos Craigellachie malt whiskyt . A Craigellachie a független palackozások közt ismert , de malt whiskyként jellemzően egy átlagos, nem túl izgalmas profillal bír .

Az Aultmore Distillery , bár hasonlóan távoli alapítású dátummal rendelkezik , még a Craigellachienál is szürkébb szereplő . Bár maga a lepárló szintén végig járta sorstársai stációit , a felújítástól  a bontásokig , bezárástól és újraindítástól a tulajváltásokig , manapság csak egy sok közül , a sok modernizálásnak köszönhetően szinte semmi nem maradt az eredeti épületekből , tulajdonképpen egy gyárrá,egy iparteleppé alakult. A feladata ugyanaz , mint négy társáé a cégen belül . Szorgalmasan gyártja a malátawhiskyt a Dewar's blendhez . Ennyi . Valaha volt hivatalos palackozásként a Flora & Fauna és a Rare Malts nevű szériákban , még az előző gazda idején . A 2004 -es Bacardi malt whisky kiadások óta egy 12 éves Aultmore ma az egyetlen hivatalos palackozás . Az Aultmore a független palackozások közt egy pici kis rejtett érték , jellemzően a fiatal , sherry érleléseinek köszönhetően . De ennél jelentősebb eredményt nem tud felmutatni .

A Royal Brackla Distillery aBacardi ötösfogat legidősebb és az 1998-as üzlet ideje alatt a csoport legnagyobb lepárlója volt . Ennek ellenére a Diageo nem adott el raktárkészletet a Bacardinak a lepárlók többségével , lévén jelentős részüket elnyelték a blendek . A Brackla 1812-ben lett alapítva és húsz évvel később már királyi beszállítói rangot kapott és jogot a Royal előnév használatára . Nézzük csak meg a társai alapítási évét ! Szinte több mint egy emberöltővel korábban , minthogy a jelenlegi Bacardi csoport whiskylepárlóinak tervrajzai megszülettek volna, a Brackla már bírta a Royal előnevet . Ez azonban semmiféle biztosítékot nem jelentett a fényes jövőre és ezt mára pontosan látjuk . A Brackla sem volt más , mint egy alapanyag a korszakok jelentős blended whiskyjeiben . A lepárlót, elhelyezkedése okán egyesek még a Northern Highlandhez , mások már a Speysidehoz társítják . 2004-ben a Bacardi kihozott tőlük egy 10 éves kiadást , ez ami jelenleg a hivatalos malt whisky tőlük . Felbukkant az idők során egy limitált ,korosabb palackozás és 2012-ben a 200.évfordulóra a valaha volt egyik leggicsesebb megjelenés a skót whisky produktumok közt , egy 35 éves Brackla , ezüstbe ültetve , dekanterbe töltve .

A Macduff Distillery ( vagy MacDuff , vagy még inkább Glen Deveron , mint a malt whiskyje ) a legfiatalabb a Bacardi lepárlók közül . 1960-as évek elején épült , feladata pedig a William Lawson nevű blended whisky ellátása volt malátawhiskyvel . Ez a lepárló az idők során a Martini & Rossi nevű italcég birtokába került , majd a Bacardi Martini megalakulásakor átkerült ennek tulajdonába . A single maltok ebből a lepárlóból Glen Deveron néven ismertek és az öt Bacardi malt márka közül ez a legismertebb , legaktívabb . Amikor 98-ban a cég megvette a John Dewar & Sons csomagot , akkor a Glen Deveron sokkal több malt whiskyt adott el mint az Aberfeldy . Ez az arány mennyiségében mára változott az Aberfeldy javára , viszont a brand aktivitás a Glen Deveron kapcsán sokkal látványosabb . Legutóbb a travel retail piacra jelentettek meg vadonatúj szériát Glen Deveron Royal Burgh Collection néven . A 10 és 15 éves Glen Deveron palackozások jellemzően ott vannak az olcsó kategóriás maltok közt a bárok ,üzletek polcain .

 

Ez az öt lepárló tehát a Bacardi skót whisky szekciója. A cég pedig úgy döntött , hogy tíz évvel a 2004-es hivatalos kiadások megjelentetése után itt az idő új stratégiával új malt whiskyket kiadni a főzdéktől .

Remek hír . Főleg úgy , hogy a NAS palackozásokban tobzódó piacon a Bacardi az új portfóliójának minden egyes malátawhiskyjét korjelöléssel fogja kihozni . Bár ezerszer megbeszéltük , hogy a kor csak egy szám a cimkén , annyit jelez , hogy mennyi időt töltött a whisky hordóban a palackozás előtt és a minőség tekintetében kevésbé releváns hogy egy whisky hány éves , de a korjelölt palackozások kiadásai mindig fontos pillanatok a fogyasztók számára . Lévén , hogy az ember azért szeretné tudni , mi van az üvegben . És sokan ezt így tartják korrektnek . A személyes véleményem az , hogy mindegy, egy whisky NAS vagy korjelölt , vintage vagy fantázianévvel ellátot , ha jó a minősége és szeretem , akkor oké . Ha nem jön be, mindegy mi van a címkére írva . Ennek ellenére nyilván nem lehet és nem is kell elvonatkoztatni attól , hogy az ital a kezünkben egy design whisky pár éves érleléssel vagy egy 18 éves cucc . Amíg a dogmák teljesen le nem lepleződnek , addig azonban egy korjelölt whisky megjelentetése semmivel sem lesz jobban árazva , mint egy agyon hájpolt NAS whisky . Hogy ezt a Bacardi most okosan és jól kommunikálva kiakarja e használni vagy csak állást foglal a korjelölés mellett minőségtől függetlenül, ez had ne legyen a mi dolgunk . Nézzük inkább mik a tervek .

Már idén jelentkezik a fejlesztés első fejezete , sőt , az Aberfeldy kapcsán már tavasszal elkezdődött az . Április magasságában hosszú idő után a kedves kis Aberfeldy lecserélte mókusát és egy igen impozáns dizájnnal szépítette ki a Dewar hagyaték ékkövét .

Az Aberfeldy 12 Year Old és az Aberfeldy 21 Year Old mellé , első körben a travel retail szegmensbe pozicionálva , az új stílusban egy Aberfeldy 18 Year Old is csatlakozott . Mindenki elámult a változáson . Egy igen szépen megreformált márka került a szemünk elé , egyszerre megfelelve a tradicionális és a modern elvárásoknak .

 

Aberfeldy-1Aberfeldy-12

 

A promóciók az Aberfeldy kapcsán már elindultak . A reptereken már az igazán nagyokhoz mérten is komoly, elegáns reprezentálás folyik . A portfólió a 12 éves, a 18 éves és a 21 éves mellett egy heavily-sherried 16 Year Old és egy 30 Year Old Marsala Finish palackozással bővül majd . Utóbbi csak 2015 tavaszán jelenik meg , de az innováció más eleme már aktuális . A 12 éves Aberfeldy mellé hasonló dizájnnal egy kis palack vizet is kínál a cég , ami a lepárló forrásából van töltve .

Ha az összes többi Bacardi single malt brand hasonló módon fog frissülni , akkor látványban mindenképp egy igen szép fejezettel bővül a skót whisky története . Reméljük azért a tartalom is hasonló meglepetéssel fog szolgálni . Nézzük milyen palackozásokat tervez még a cég .

Az Aultmore sora a jelenlegi 12 Year Old megújulása mellett egy 21 Year Old és egy 25 Year Old phttps://scotchwhiskyblog.wordpress.com/wp-admin/post-new.phpalackozással bővül . A 21 éves első körben a travel reatilben bukkan majd fel , a másik két kiadás idén októberben már elérhető lesz .

A legnehezebben érthető profilú Craigellachie lehet a megszépült Aberfeldy mellett a bejelentés nagy nyertese . Egyrészt mert az új palackozásai heteken belül megjelennek , másrészt talán a legszélesebb kínálatot kreálták neki a változás jegyében . A Craigellachie 13 Year Old , 17 Year Old , 19 Year Old, 23 Year Old nem csak mennyiségi robbanást jelent a márka számára , hanem apró extraként az iparág is odafigyelhet rájuk , hiszen a megszokott 12-15-18-25 év helyett a Craigellachie maltok kora szokatlannak hat.

A Royal Brackla újdonságai szintén jövő tavaszra vannak időzítve . A 12 Year Old, a 16 Year Old és a 21 Year Old lesznek hivatottak visszaemelni a Bracklát a köztudatba. Ha nem is királyi, vagy nemesi minőségben de harcos vazallusként mindenképp .

A Macduff viszi tovább a Royal Burgh Collectiont a travel retailben Glen Deveron név alatt , majd januártól a kontinentális piacokon Deveron 12 Year Old , Deveron 18 Year Old és Deveron 25 Year Old név alatt , kék palackozással lesz elérhető az új verzió .

 

A Bacardi öt lepárlója tehát egy rövid idő alatt mind megújult kínálattal lép a közönség elé . A nagy whisky boom single malt forradalma alatt utolsóként szinte, a Bacardi egy korjelölt malátawhisky zuhatagot áraszt ránk . Az Aberfeldy kapcsán megismert dizájnváltás szép jövőt sejtet . Bővül a malt kínálat és ez jó . Megújlnak malt márkák , ami szintén jó . Korjelölt whiskyként , több korszakát felöleve egy-egy lepárlónak , új dizájnnal megjelentetve ez a portfólióbővítés több mint figyelemreméltó . Hogy a whiskyk felnőnek e az elvárásokhoz , az hamarosan kiderül . De ha megmaradnak az eddig ismert profilban , a Bacardi akkor is minden elismerést megérdemel ezért a csoportos döntésért . Jó példát mutatnak , hogyan kell egy középkategóriás gyűjteményt menedzselni , de legalábbis visszavezetni a single malt whisky színes világába .

Lesz vajon aki követi őket ? Jó lenne leirni például , hogy felkészül a Pernod Ricard . Hiszen ott van náluk egy Scapa , egy Longmorn ,egy Glentauchers , egy Miltonduff , a Strathisla , a Glen Keith és sorolhatnám . De ebben a percben nem leszek telhetetlen . Kiváncsian várom a furcsa stílusú Craigellachiet , az Aultmoret és üdvözlöm az Aberfeldyt .

A Bacardi csoport megújult malátawhiskyjeinek hivatalos bemutatásakor a whiskykre még külön-külön visszatérünk .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gstark 2014.08.29. 07:22:03

Ez nagyon jó sikerült, élmény volt olvasni. :)

barman 2014.08.29. 08:58:31

Köszönöm:) felkeltette bármelyik az érdeklődésedet ?

gstark 2014.08.29. 11:26:41

Nincs mit. :) Az Aberfeldy mellett (ami alap) a Royal Brackla-ra vagyok nagyon kíváncsi, sajnos még nem volt szerencsém hozzá. Ha jól tudom volt egy 10 éves Flora & Fauna kiadásuk, ami nekem azért fura, mert úgy tudtam (valószínűleg rosszul), hogy a Flora & Fauna kiadásban a Diageo singlemaltjai szerepelnek. Mindenesetre szimpatikusak, és örülök neki ha egy kisebb lepárló borsot tud törni a nagyok orra alá, úgyhogy várom őket. :) A NAS kiadásokkal kapcsolatban eszembe jutott egy mondás, amit nemrég olvastam, "If you are good enough, you are old enough." :) - és amúgy teljesen igaz is. Erre nekem a legjobb példa a Big Peat...bár mondjuk kíváncsi vagyok, hogy milyen arányban van benne Port Ellen....:) Erről nincs esetleg valami infód? A Port Ellen árait elnézve, gondolom néhány csepp.
süti beállítások módosítása